(3856) Litý koláč VZK 865

30 dkg hladké  mouky
5 dkg hrubé mouky
1/4 l mléka
15 g droždí
2 žloutky
5 dkg cukru
6 dkg tuku
sůl
švestky + drobenka
Těsto nalít na vymazaný a vysypaný plech, nechat vykynout, poklást švestkami a drobenkou a upéct.
Recept tenkrát poslala Úsměvka

Když si má drahá polovička přála kynutý koláč s tvarohem a švestkama (v životě jsem tu kombinaci nedělala/nejedla), řekla jsem  „proč ne“.  Že moc nekamarádím s kynutým těstem jsem přiznala víckrát, ale já už před lety upekla tento a pamatovala si, že to bylo jednoduché.
Držela jsem se receptu, droždí dala 1/2 kostičky, jako tuk použila sádlo, zadělala na záraz – bez kvásku. Droždí nadrobila do důlku v mouce s nasypaným cukrem, zalila vlažným mlékem, chviličku počkala, přilila rozpuštěné vlažné sádlo,  žloutky a vymíchala ručním mixérem s hnětacími háky. Těsto bylo řidší, vylila jsem ho na plech vystlaný pečicím papírem, stěrkou hezky rovnoměrně roztáhla. Než jsem si vymíchala 2 tvarohy, otřela a napůlila (načtvrtila) švestky, nadrobila skořicovou drobenku, hezky nakynulo. Potřela jsem tvarohem, pokladla švestkama, zasypala drobenkou, upekla…

Pekla Květoslava: „Těsto moc sladké není, takže záleží na náplni, jak si kdo cukru dopřeje. Práce jednoduchá – jako s litým třeným koláčem, který běžně dělávám (zvládla jsem i s pochroumaným ramenem) i chuť  velmi podobná. Pekla jsem v sobotu, ještě v pondělí byl jako čerstvý. “

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

12 komentářů: (3856) Litý koláč VZK 865

  1. a.rena napsal:

    No vidíš, Květko, ještě tomu kynutému přijdeš na chuť. A nadělala jsi mně chutě. Trnky už zrají. 👍

  2. sharka.68 napsal:

    tak já ho prubnu teď v sobotu,je Vavřinecká pouť…tak budeme mít na stole něco sladkého….

  3. jarybarka napsal:

    Dělavala jsem kdysi také litý kynutý na 2 plechy,ještè když byli synové doma.Už bych asi recept nedohledala tak Květuš díky za připomenutí.

  4. lakysa22 napsal:

    Ještě že je to tak hezky popsané, v soupise ten tfaroh není..

  5. Francizska napsal:

    Taky jsem se navnadila. Popsané je to moc hezky. Tvaroh vaničkový? V alobalu by bylo potřeba trochu rozředit, na mne by byl suchý.

  6. Vera M. napsal:

    Květuš, tvarohy dáš dvě vaničky jen s trochou cukru ? Díky

  7. Devetapadesatka napsal:

    Ja mám kynuté těsto rada, protože se s nim daji dělat různé věci – at sladké, nebo slané. Teď v lete, i když je na ovoce bídné, peču často ten svuj liťák (rec. 1881). Tento týden by snad měly být i borůvky, tak už se těším. Švestkový byl minuly týden, ale s mákem. S tvarohem jsem nikdy nezkoušela, ale proč ne.

  8. a.rena napsal:

    Já, když nemám kynuté buchty čtrnáct dní, mám absťák. 😉

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..