30 dkg hladké mouky
5 dkg hrubé mouky
1/4 l mléka
15 g droždí
2 žloutky
5 dkg cukru
6 dkg tuku
sůl
švestky + drobenka
Těsto nalít na vymazaný a vysypaný plech, nechat vykynout, poklást švestkami a drobenkou a upéct.
Recept tenkrát poslala Úsměvka
Když si má drahá polovička přála kynutý koláč s tvarohem a švestkama (v životě jsem tu kombinaci nedělala/nejedla), řekla jsem „proč ne“. Že moc nekamarádím s kynutým těstem jsem přiznala víckrát, ale já už před lety upekla tento a pamatovala si, že to bylo jednoduché.
Držela jsem se receptu, droždí dala 1/2 kostičky, jako tuk použila sádlo, zadělala na záraz – bez kvásku. Droždí nadrobila do důlku v mouce s nasypaným cukrem, zalila vlažným mlékem, chviličku počkala, přilila rozpuštěné vlažné sádlo, žloutky a vymíchala ručním mixérem s hnětacími háky. Těsto bylo řidší, vylila jsem ho na plech vystlaný pečicím papírem, stěrkou hezky rovnoměrně roztáhla. Než jsem si vymíchala 2 tvarohy, otřela a napůlila (načtvrtila) švestky, nadrobila skořicovou drobenku, hezky nakynulo. Potřela jsem tvarohem, pokladla švestkama, zasypala drobenkou, upekla…
Pekla Květoslava: „Těsto moc sladké není, takže záleží na náplni, jak si kdo cukru dopřeje. Práce jednoduchá – jako s litým třeným koláčem, který běžně dělávám (zvládla jsem i s pochroumaným ramenem) i chuť velmi podobná. Pekla jsem v sobotu, ještě v pondělí byl jako čerstvý. “
No vidíš, Květko, ještě tomu kynutému přijdeš na chuť. A nadělala jsi mně chutě. Trnky už zrají. 👍
Noooo… možná později zkusím se strouhanýma jablíčkama 😉😂
(slivoně po celém městě letos ani ťuk 😕)
tak já ho prubnu teď v sobotu,je Vavřinecká pouť…tak budeme mít na stole něco sladkého….
Dělavala jsem kdysi také litý kynutý na 2 plechy,ještè když byli synové doma.Už bych asi recept nedohledala tak Květuš díky za připomenutí.
Ještě že je to tak hezky popsané, v soupise ten tfaroh není..
Ten tvaroh v soupise není – Úsměvka ho nepsala/nedávala. Bylo to přání 🐻😉
Taky jsem se navnadila. Popsané je to moc hezky. Tvaroh vaničkový? V alobalu by bylo potřeba trochu rozředit, na mne by byl suchý.
Já dávala vaničkový, ale tohle je podle toho, co má kdo doma. Jasně že staniol by se musel přiředit, aby to šlo dobře rozetřít.
Květuš, tvarohy dáš dvě vaničky jen s trochou cukru ? Díky
Ano Věruš, jen dvě vaničky a trochu cukru.
Ja mám kynuté těsto rada, protože se s nim daji dělat různé věci – at sladké, nebo slané. Teď v lete, i když je na ovoce bídné, peču často ten svuj liťák (rec. 1881). Tento týden by snad měly být i borůvky, tak už se těším. Švestkový byl minuly týden, ale s mákem. S tvarohem jsem nikdy nezkoušela, ale proč ne.
Já, když nemám kynuté buchty čtrnáct dní, mám absťák. 😉