(3864) Cuketový relish

3 ks střední cukety – já měla žluté,
cca 600 g
1 ks zelené papriky
1 ks kapie
2 ks cibule
3 ks chilli
250 g  cukru
180 ml jablečného octa
1 lžička kari koření – tady pozor, já mám dovezené kari, tak nějaké lepší
1 lžička kurkumy
pepř dle chuti
2 lžičky soli, já dala méně
gelfix

Cukety nastrouhat nahrubo, osolit a nechat aspoň půl hodiny vypotit.
Cibuli nakrájet na drobné kostičky, papriky a chilli na drobné proužky.
Všechnu zeleninu dát do hrnce, přidat ostatní ingredience a zvolna vařit cca 15 min, nerozvařit.
Přidat gelfix dle potřeby, povařit dle návodu.
Směs naplníme do skleniček.

Poslala Francizska: „Můžeme je otočit dnem vzhůru, což dělám já, anebo krátce zavařit. Dcera a já to milujeme, manžel a švagr nejí. Syn s rodinou zatím neměl možnost ochutnat. Přesně jako u všeho, polovina rodiny ano, druhá polovina ne.“
A přidáváme složení použitého kari koření.

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

13 komentářů: (3864) Cuketový relish

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Hani, dotaz – do Gelfixu se dává cukr, to tady snad ne?

    • Francizska napsal:

      Dává, Gelfix se vždy míchá s cukrem. Část cukru vždy odložím. 3-4 lžíce. Dle návodu se Gelfix dává vždy před cukrem. Dělám přesně naopak.🤣🤣🤣 Cukru dám o trošku méně všude. Používám vždy jablečný ocet, není tak ostrý. Případně dosladím na závěr. Takže cukr si odvážím, trochu odeberu a promíchám s gelfixem. Že zbývající části dám velkou část do hrnce a část v misce ponechám. Tu potom použiji na závěr dle potřeby.
      Díky za radu s cukrem u Rajčatovo-paprikového kečupu. Těch 100 gr bohatě stačilo. Taky jsem měla ve dvou miskách, kdyby bylo potřeba. Chilli bych snesla více, dcera ne.Já si musím potom svoji porci trochu okořenit.

  2. lakysa22 napsal:

    Snad mě Francis nezabije, když nedodržím přesně, Musím vynechat kari – to nejede nikomu a nejsem si jistá, jak moc je v tom poznat. Ten gelfix mě překvapil..

  3. Francizska napsal:

    Tak teď Helena přidala foto složení mého curry. Helo, moc děkuji.

  4. bozena.fialova napsal:

    Franci, mám Tikka Curry, Korma Curry a Madras Curry a jsem na rozpacích, které použít. Co bys mi doporučovala? Děkuju za radu.

  5. IvaC napsal:

    A já se Asi hloupé zeptám,k čemu to je? PŘÍLOHA k masu, nebo pod maso? Díky..

  6. Haderach Kwisatz napsal:

    Relish, počeštěně reliš, je nakládaná zeleninová, případně i ovocná směs. Je sladkokyselé pikantní chuti a příjemně zvýrazňuje jídlo, ke kterému se podává. Jako čatní.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..