400 g kuřecích jater
1 cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce oleje
4 lístky šalvěje (nebo 1 snítka tymiánu či estragonu)
125 ml brandy nebo bílého vína
70 g másla
sůl
pepř
kuřecí vývar (nebo voda)
strouhaný parmazán
těstoviny
Dejte vařit vodu na těstoviny – když budete dělat oboje souběžně, tak vám to vyjde akorát (pokud tedy nemáte tříminutové těstoviny).
Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. V hrnci nebo velké pánvi rozehřejte olej a česnek a cibuli opečte za občasného míchání doměkka.
Játra omyjte, osušte papírovou utěrkou, zbavte blanek a nakrájejte na větší kousky. Šalvěj nasekejte nahrubo, z tymiánu a estragonu otrhejte lístky. Na zlátnoucí cibuli vsypte játra a bylinky, zvyšte teplotu a krátce orestujte ze všech stran. Opepřete, podlijte brandy či vínem a restujte doměkka, asi 4–5 minut. Pokud se játra a cibule připalují, přilijte trochu vývaru nebo vody.
Mezitím se vám uvařily těstoviny al dente. Sceďte je, nechte si z nich hrnek vody a těstoviny vsypte k játrům. Zvyšte teplotu, přilijte trochu scezené vody a vmíchejte máslo. Játra vytvoří omáčku a obalí těstoviny. Dochuťte solí a pepřem, posypte parmazánem a podávejte.
hodně dobrej recept, kterej zabil ten sejra…tedy pro mne..kombinace jater se sýrem, to mi prostě nejde k sobě už roky..ty chutě se strašně tlučou…bez tého parmazánu,je to naprostá bomba a šalvěj s bílým vínem, to je prostě skvost a bílej pepř 😉 a přimlouvám se za vývar…
pokud to budete dělat s jinejma bylinkama, pošlete to zase trochu jinam, ale bude to také moc dobré…
No vidíš, za mě by to zabila ta šalvěj, nesnáším ji. Takže jsem použila tymián. A ujišťuju tě, že to bylo vynikající i s tím parmazánem.
U mě by taky zvítězil tymián, šalvěj mám nadosmrti spojenou s kloktadlem, takže mi do kuchyně nesmí. A když se mi ve tmě ledničky bojí parmazán (tedy spíš Grana Padano), klidně si ho strouhnu i na jatýrka zapečená s rýží, opravdu to nezabije a je to výborné. A to mám jazýček chlupatý a chuťové buňky jak štamprlata. 🙂
co mát eproti šalvěji? Jediný šalvějový prostředek,co používám mimo kuchyň-teda v koupelně,je mycí intimní gel…a je suprovej…
Krom toho, že mi páchne a nechutná, tak nic.
Sýr, ty ián – to je v pořádku -ani brandy, ani víno (já vím, že by to tam mělo být, ale já fakt ne) a můžou být ta játra prasátková? Teď mi napíšete, že to bude úplně jinej recept – tak se omlouvám, ale holt se mnou v tomto nikdo nehne.
No, já něco podobného dělám s majoránkou, šalvěj mi taky nic neříká. Dobré je to i s rýží, tak to většinou předkládám já. A jatýrka kuřecí, krůtí či vepřová
Klid, taky jsem neměla, nahradila jsem octem a vodou (viz recept 685). A játra mohou být asi jakákoliv – i když v tom případě bych volila spíš telecí nebo králičí.
Zrovna včera byla králičí játra „a la čína“. Sice s hranolky z horkovzdušně fritézy, ale dobré to bylo moc. Já se šalvějí problém nemám, nesmí jí být ale moc. A k těm játrům s těstovinami by se mi víc hodil tymián a klidně se závějí parmazánu. Ten mi k tomu taky pasuje. Jo a miluju saturejku. Ta by k tomu šla taky, páč mi připadá, že je to takový tymián šmrncnutý trochou dobromysli.
A ještě – pokud někdo nemusí do jídla víno, mně se osvědčilo místo něj balzamico.
Jatýrka , mňam mňam . Už jsem dlouho neměla , výborný recept . Šalvěj nepoužívám , musím vyzkoušet
Vypadá to krásně a určitě to bude moc dobré. Játra máme rádi. Preferuji kachní. Určitě vyzkouším, jen bez té šalvěje.
Kuř játra budou v pondělí v akci v L, takže už vím, co budu vařit. Mám dost napilno, rychlovka se hodí. Použiju místo vína balzamiko a šalvěj musím z mrazáku (živá nepřítomnost nepřežila) – dávám jí trošku do dosti jídel a výborně mi chuť masa pozvedává.😋😎
Překvapil mě sýr s játry. Ale nijak mě neodpuzuje, takže to asi zkusím. Tedy pokud koupim játra. Nebo si budu muset počkat až pojedem pro kuřata. Ale rozhodně ty bylinky s játry ve mně probouzí veeelký chutě. Já klíďo šalvěj ale i cokoli jinýho. Tedy koriandr v plánu nemám, protože teď mám koriandrový orgie, neb jsem dostala několik tučných pugétů a cpu ho všude. I do palačinek jsem ho zapekla. A začíná mi lézt i ušima.
Tedy koukám, jak dlouho už jsem tu nebyla. Většinou internetuju z telefonu a na něm mám s Bramborajdou problém. Pak si vlezu k počítadlu a zjišťuju, co všechno jsem prošvihla. Což o to, receptům se nic nestane, ale u všemožných přání to vypadá, že na vás kašlu. Takže: Všem, které jsem propásla i těm, které propasu, přeju všechno dobré a veselé!
Holkykluci, mějte se dobře a vařte bez stresu z velké vody a buďte v pořádku.