(3875) Zapečená rýže s kuřecím masem, žampiony a sušenými rajčaty

Recepty vznikají různě.

Z nešťastné náhody, jako bramborový guláš se smetanou (2126), ze zoufalství, jako těstoviny s vajíčkem (511) nebo z lenosti.
Chtěla jsem dělat (a udělala)  kuřecí nudličky se žampiony a sušenými rajčaty  (2684). Jenže ouha, kuřecí prsa v mrazáku uložená by vydala na rodinný oběd a ne na večeři pro dva, i když jeden z nich je Otesánek.
Jasně. Půlku odložit stranou a na druhý den uvařit něco jiného.  A tady se projevila ta lenost.
Takže – postupujeme podle receptu 2684 až do momentu „zalijte šlehačkou“.  Než to uděláte, odeberte polovinu masa se žampiony a sušenými rajčaty  a odložte na druhý den – nebo se pusťte rovnou do rýže.

kuřecí prsa
čerstvé žampiony
sušená rajčata
bílý pepř
máslo
olej
cibule
rýže

Kuřecí prsa nakrájejte na nudličky. V nádobě s nepřilnavým dnem rozpusťte máslo s trochou oleje proti přepalování a zprudka na něm nudličky osmažte.  Vyndejte a dejte stranou. Do výpeku nasypte žampiony, nakrájené na plátečky. Restujte. Když pustí vodu, přisypte nadrobno nakrájená sušená rajčata a špetku bílého pepře. Dál restujte, až tekutina zmizí a žampiony budou hezky dozlatova.  Vyndejte stranou k masu (nebo to všechno vylovte z lednice jako já).
Do výpeku přidejte kousek  másla s trochou oleje a osmažte dozlatova dvě na droboučko pokrájené cibule, můžete ještě přidat na drobno nakrájená sušená rajčata.
Vraťte do kastrolu maso z rajčaty a žampiony a promíchejte. Přidejte propláchnutou rýži, chvilku restujte. Zalijte vodou v poměru jeden díl rýže, dva díly vody. Trochu osolte, promíchejte, přiklopte poklicí  a dejte do trouby, předehřáté na 180° na cca 45 minut.

Podávala jsem posypané sýrem Grana Padano.

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

10 komentářů: (3875) Zapečená rýže s kuřecím masem, žampiony a sušenými rajčaty

  1. sharka.68 napsal:

    dělávám drahému něco obdobného a je to velice v oblibě…a jíme to i druhej den a kašlu na nějakou bakterii v rejži 😀

  2. a.rena napsal:

    2684 u nás zdomácněl, základ ještě nikdy nezbyl, a tak příště plánovitě obměním s rýží. Mňam!

  3. kvetula.v napsal:

    Dost často dělávám z jednoho základu 2 jídla. Vařit pro dva už ne moc velké jedlíky denně čerstvé jídlo není až tak jednoduché a navíc nemusím u plotny denně stát hodiny, o úspoře energie nemluvě. 2684 dělávám (občas s malou obměnou), ale fakt mne nikdy nenapadlo zamíchat do toho rýži místo přelití těstovin. Bezva tip 👍😋😎

  4. lakysa22 napsal:

    Nalákaly jste mne – tak fšecko dodržím (když se nebudete koukat, nudličky budou hodně drobný vepřový). Určitě nic nezbude.😋

    • kvetula.v napsal:

      S vepříkem to je taky výborný, jen to trvá o chvilku dýl – podle masa. Věřím, že nezbude.
      Já dneska dělala (3806) Vepřové plátky na sardelovém másle v remosce. Měla jsem takový malý, jemný špalíček z plecka, na 60 min maso zakryla alobalem, aby se nevysušilo, pak ještě chvíli pekla odkryté a nakonec trochu povařila v omáčce. S rýží to nemělo chybu- pochvalné mručení, bouličky za ouškama předemnou 🐻schoval 😋😎

  5. adela.adale napsal:

    Milujeme kuřecí křídla. V trojobalu, jen tak v horkovzdušné fritéze lehce osolené a s grilovacím kořením na kuře, na grilu…
    Zapečené s rýží je dělám v remosce. Křídla (jen sůl, případně nějaké koření) nechám předpéct ne úplně do měkka. Tuk si pustí, ale většinou přidám kousek másla, potom tam dám nějakou zeleninu – sluší tomu pórek, houby, kořenovka, fazolky, ale nějakou stabilní sestavu nemám, no a nakonec rýži a vodu (třeba basmati 1:2, jasmínová 1:1,5). Dochutíme a necháme dopéct až se voda vstřebá. A lepší je, když necháme tak 15 minut vypnuté dojít. Je to celkem rychlé, dobré a bez nějaké větší práce.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..