(3885) Dalgona Matcha

Po úspěchu Dalgona kávy se objevily další různé varianty, včetně nápoje Dalgona Matcha. Pro neznalé – matcha je sušená dužina nejmladších lístků čajovníku, rozemletá na jemný prášek. Při výrobě matcha nedochází k fermentaci, nepřidávají se žádná barviva, přísady, ani konzervační látky. Postup se po tisíciletí nezměnil – čtyři týdny přes sklizní se pole s čajovníkem úplně zastíní. Tím se odfiltruje až 90 % slunečního světla. Rostlina kompenzuje nedostatek světla intenzivní produkcí chlorofylu. Zakrytím keřů čajovníku se docílí tenčích a chutnějších lístků.

1 lžíce matcha prášku
1 lžíce cukru (může být i med nebo jiné sladidlo)
2 lžíce horké vody
mléko (podle preference)
led

Smíchejte matcha prášek, cukr a horkou vodu v misce. Šlehejte směs ručně metličkou nebo elektrickým šlehačem, dokud nevznikne hustá pěna. Naplňte sklenici ledem a mlékem. Nalijte pěnu na vrchol mléka a podávejte.

Poslala Sharka: „Já teda s mlíkem nemusím, dávám hodně vychlazenoou vodu půl na půl s pěnou matcha nebo si udělám matcha slabší ledový čaj a posadím mu tuhle zelenou čepičku…“

Foto ilustrační

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

5 komentářů: (3885) Dalgona Matcha

  1. kvetula.v napsal:

    Nooo.. já doteď netušila, že Matcha existuje – musela jsem si to vygooglit a zaujalo mne to tak, že příležitostně zakoupíme, ochutnáme a uvidíme, jestli zařadíme mezi různé čaje a nápoje. 😎

    • sharka.68 napsal:

      Je skvělá ve vedrech…v tuhle dobu spus pernikovy kafe nebo dynove latte…

    • sharka.68 napsal:

      Velká japonská čajová pětka

      Matcha – pravděpodobně nejznámější japonský čaj. Matcha je jemně mletý čajový prášek, který se používá především při čajových obřadech. V tradičních podnicích, třeba v Ippodo, se mele na kamenných mlýncích jako v minulosti. Prý má díky tomu výraznější chuť.
      Senča – nejčastěji konzumovaný čaj v Japonsku. Vyrábí se z čajových lístků, které jsou napařovány, válcovány a sušeny. Výsledkem je jemný čaj se sladkou, travnatou chutí a svěží vůní.
      Gyokuro – jeden z nejjemnějších a nejdražších japonských čajů. Gyokuro je podobný senče, ale jeho lístky jsou, stejně jako u matchy, před sklizní stíněny, což zvyšuje obsah aminokyselin, a tím i sladkost čaje. Gyokuro se často podává při speciálních příležitostech a jeho příprava je považována za umění.
      Hódžiča – tento čaj se od ostatních liší tím, že je opražený. Díky tomu má karamelovou, mírně kouřovou chuť a nižší obsah kofeinu, což ho činí ideálním čajem na večer.
      Genmaiča – známý jako „rýžový čaj“, genmaiča je směs senči a pražené hnědé rýže. Má zvláštní chuť s oříškovými a karamelovými tóny. Původně se pil mezi chudšími vrstvami, protože přidaná rýže zlevňovala cenu čaje, ale dnes je oblíbený napříč společností.

  2. a.rena napsal:

    Přiznám se bez mučení – zkusila jsem a vůbec mě to neoslovilo. Jo, dalo se to v pohodě vypít, ale jednou stačilo.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..