ryzce
50 g slaniny
1 střední cibule
lžíce sádla
sůl a pepř
drcený kmín
kari
sůl
lžíce mouky
smetana na vaření
Na suchou rozehřátou pánev dám slaninu aby se krásně rozvoněla, přidáme najemno nakrájenou cibuli, orestujeme do zlatova a přidáme houby. Chvilku počkáme až pustí vodu a necháme odpařit, přidáme lžíci hladké mouky, koření krátce orestujeme a trochu odlijeme vodou jen aby se vytvořila šťáva provaříme a zalijeme smetanou a ještě na mírné teplotě produsíme a nezapomeneme míchat. Dochutíme a můžeme se jít najíst. U nás s těstovinou.
Recept od pana Josefa
To bude určitě dobré, jednoduché a rychlé na uvaření.
Zase nový recept jak uvařit dobré jídlo s houbami.
I Vy, Brute-Josefe?
Skřítek se pochlubil, jak mu ryzce rostou přímo u práce – ale že by poslal, to né..
To, co skřítkovi roste u práce, se zárukou nejsou ryzce.
Já myslím, že jsou. Ale buď ryzce šeredné nebo ryzce zprohýbané. Je jich spousta druhů a většina je nejedlá.
Já mu řekla, že jedlé jsou všechny – pravda, některé jen jednou – ale ani tak poslat nechtěl..
Tak ryzce smrkové jsem dnes našla tři, to je málo, takže skončí v houbovém pekáčku.
Ja dostala od dcery 10 ryzcu. Opekla jsem je na panvicce mirne osolene. To miluji. Dobrota naramna.
Už je to dávnověk, kdy nám na zahradě pod smrkama kolem plotu ryzce rostly. Bylo to jak který rok – někdy víc, někdy míň a nebo vůbec. Nikdy jich nebylo moc, aby to dalo na oběd, tak skončily na pánvičce se solí a drceným kmínem. Mooc dobré. Od té doby jsem nikdy ryzce nenašla😕. Recept zajímavý – kari k houbám neznám. Třeba se zadaří a jednou vyzkouším 😎
Teď ještě ty ryzce. Vůbec jsem je v lese neviděla. 😋 Ale kotrč letos byl. A výstavní!
Z ryzců mám nejraději syrovinku.Vlastně ani jiné nesbírám.
A kdo má chřipku jako trám už více než týden a nemůže do lesa , ten jenom slintá – a jak !
S těstovinama to musí být !! Přávidím 🍀