(3888) Kvasový chléb

Rozkvas:
2 PL kvasu
140 ml převařené vlažné vody
160 g žitné chlebové mouky
Pokud je kvas z lednice, vše promíchejte a v teple nechte 9 až 12 hodin probudit. Pokud byste nebraly kvas z lednice, stačí cca 4-5 hodin.

Do mísy dejte:
600 g pšeničné chlebové mouky
420 g vlažné vody
12 g soli
1 KL kmínu
Přidejte vzešlý rozkvas a začněte zpracovávat. Nejlíp to jde s robotem, pak jsem dopracovávala ručně.
Dejte do olejem lehce vymazané velké mísy a nechte cca 1-1,5 hodiny kynout. Pak poprvé mokrýma rukama v míse přetužte ze všech 4 stran “do miminka” – čtverec těsta si dejte nakoso a přeložte spodní roh doprostřed, pak zleva doprava a zprava doleva – jako když balite peřinku a nakonec přeložte napůl. Nechte opět kynout a znovu přetužte. Po třetím kynutí vyklopte těsto na pomoučený vál, naposledy přetužte, těsto roztáhněte do obdélníku a pevně zarolujte do šišky dlouhé tak, aby se vešla do ošatky. Tu předem hojně vysypte škrobem a těsto tam přendejte. Přikryjte utěrkou a nechte opět asi hodinu kynout. Zhruba v polovině kynuti zapněte troubu na 250 st. a pokud máte litinový hrnec s pokličkou, dejte ho do trouby, aby se nahřál. Na spodek trouby dejte plech. Správně vykynuty chleba poznáte podle pružnosti těsta – když do něj lehce zatlačíte prstem, musí se pomalu vrátit. Je čas na přesun do pece, čili do rozpáleného hrnce. Přiklopte pokličkou a pečte 15 minut. Pak odklopte, chleba postříkejte slanou vodou (1 KL soli na 2 dl vody) a na plech na spodu trouby chrstněte cca 2 dl vody a troubu rychle zavřete. Teplotu trouby snižte na 190 st. Pečte dalších cca 35-40 minut. Během pečení asi 3x přestříkejte chléb slanou vodou.
Nemáte-li litináč, chleba dejte na plech, který jste rovněž daly předehřát. V tom případě vodu na spodní plech nalijte hned.
Pekla jsem na horkovzduch.

Poslala Devětapadesátka

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Jeden komentář: (3888) Kvasový chléb

  1. jarybarka napsal:

    Jani máš můj hluboký obdiv!Tolik práce hlídání péče a času!Od založení kvásku až po upečení chleba.Smekám.
    Určitě byl výsledný chleba vynikající.
    Já se přiznám,že na to nemám ani trpělivost ani šikovné ruce.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..