Rozkvas:
2 PL kvasu
140 ml převařené vlažné vody
160 g žitné chlebové mouky
Pokud je kvas z lednice, vše promíchejte a v teple nechte 9 až 12 hodin probudit. Pokud byste nebraly kvas z lednice, stačí cca 4-5 hodin.
Do mísy dejte:
600 g pšeničné chlebové mouky
420 g vlažné vody
12 g soli
1 KL kmínu
Přidejte vzešlý rozkvas a začněte zpracovávat. Nejlíp to jde s robotem, pak jsem dopracovávala ručně.
Dejte do olejem lehce vymazané velké mísy a nechte cca 1-1,5 hodiny kynout. Pak poprvé mokrýma rukama v míse přetužte ze všech 4 stran “do miminka” – čtverec těsta si dejte nakoso a přeložte spodní roh doprostřed, pak zleva doprava a zprava doleva – jako když balite peřinku a nakonec přeložte napůl. Nechte opět kynout a znovu přetužte. Po třetím kynutí vyklopte těsto na pomoučený vál, naposledy přetužte, těsto roztáhněte do obdélníku a pevně zarolujte do šišky dlouhé tak, aby se vešla do ošatky. Tu předem hojně vysypte škrobem a těsto tam přendejte. Přikryjte utěrkou a nechte opět asi hodinu kynout. Zhruba v polovině kynuti zapněte troubu na 250 st. a pokud máte litinový hrnec s pokličkou, dejte ho do trouby, aby se nahřál. Na spodek trouby dejte plech. Správně vykynuty chleba poznáte podle pružnosti těsta – když do něj lehce zatlačíte prstem, musí se pomalu vrátit. Je čas na přesun do pece, čili do rozpáleného hrnce. Přiklopte pokličkou a pečte 15 minut. Pak odklopte, chleba postříkejte slanou vodou (1 KL soli na 2 dl vody) a na plech na spodu trouby chrstněte cca 2 dl vody a troubu rychle zavřete. Teplotu trouby snižte na 190 st. Pečte dalších cca 35-40 minut. Během pečení asi 3x přestříkejte chléb slanou vodou.
Nemáte-li litináč, chleba dejte na plech, který jste rovněž daly předehřát. V tom případě vodu na spodní plech nalijte hned.
Pekla jsem na horkovzduch.
Poslala Devětapadesátka
Jani máš můj hluboký obdiv!Tolik práce hlídání péče a času!Od založení kvásku až po upečení chleba.Smekám.
Určitě byl výsledný chleba vynikající.
Já se přiznám,že na to nemám ani trpělivost ani šikovné ruce.
Připojuji se k Evě – hluboce se klaním před takovým výkonem.👍 Chlebík vypadá skvostně a s chutí bych se zakousla, ale k takovému výkonu se nikdy nedokopu 😋😎
Úžasné, úžasné, veliký obdiv, jen to čtu a sbíhají se mi sliny. Včera jsem v obchodě koupila štryclu chleba. Určitě není tak dobrý jako tento, ale pro nás musí stačit.
Hluboký obdiv je malé ocenění..takhle dobrá já nikdy nebudu..
Závidím Tvým strávníkům..
Jani, máš to vychytané úžasně. A chleba je určitě luxusní. U nás peče dcera (výjimečně i já) a užívá si to. Ona má teda kvas klasicky žitný a nepeče v hrnci. Zeť jí udělal sázecí lopatu a nerezovou plotnu na míru do trouby. A má ještě jednu vychytávku na vysypávání ošatky na kynutí. Vysypává pohankovou moukou. Je ještě lepší než škrob, protože nežmolkuje ani neulpívá na povrchu a ošatka se i dobře čistí. Zkus. A já už se těším na zítřek, páč bude čerstvý chlebík. Domácí mléko mám. 😋😃
Pane jo,ty se máš…
Reni, díky za radu s vysypavamim, zkusim to.
Jinak všem díky za chválu – je to všechno jen o čase. Těšila jsem se, ze si tohle všechno v důchodu vyzkouším.
Já bych se jen chtěla zeptat, kdo Ti dá v pětatřiceti důchod? To si pěkně počkáš🤣
Taky peču kváskový, v lednu to budou tři roky co jsem začala. V obchodě už chleba vůbec nekupuju. Postup mám trochu jiný, ale princip stejný. Ať se daří