(3889) Náplň do jablečných buchet

Dneska sice není kvákárna, ale žabka vám přesto přináší krásné Matčino jablko. A proč?

21. října slavíme Den původních odrůd jablek.

Jabloně a odrůdy jablek, které byly kdysi běžné v našich zahradách a sadech, dnes postupně mizí. Zanedbané sady zarůstají a jabloně hynou. Ovocné stromy jsou však důležitým historickým prvkem naší krajiny. Staré odrůdy jsou přizpůsobivé a odolné vůči různým podmínkám a jednoznačně představují naše kulturní dědictví. Jablka jsou u nás původní a hlavní ovoce a jabloň (Malus domestica) je naše královna ovocných stromů. Našim předkům skýtala jablka hlavní zdroj ovoce a zdraví po celou zimu. Ovocnáři vyšlechtili odrůdy ideální pro zdejší klima, měli mnohaleté zkušenosti s jejich pěstováním. Vysazovány byly původní vysokokmenné odrůdy, které byly zároveň dlouhověké a odolné. Nyní těmto starým a opuštěným sadům či stromům u cest hrozí zánik. Zavařeniny, marmelády a sirupy dělá už jen pár babiček ze setrvačnosti pro svá vnoučata. Ubývá také těch, kteří se o ovocné stromy dovedou postarat nebo dokonce poznat jejich odrůdy. Většinou nás ani nenapadne, že sedmdesátileté stromy, které nám rostou za vesnicí ve zpustlých a divočinou pohlcených sadech, jsou hodnotná místní odrůda. Tak si upečte jablečné buchty a vzdejte hold našim jabloním.

Náplň si připravte den předem. Vypisovat suroviny je zbytečné, protože budete potřebovat jen půldruhého kila jablek. Oloupejte je a celá jablka nastrouhejte, až zbude jen tenký ohryzek. Jedno z jablek nastrouhejte i se slupkou. Přesypte do kastrolku a bez pokličky strčte do trouby. Nastavte ji na 150°. Asi za hodinu jablky zamíchejte a strčte je zpátky. Za další cca hodinu se ze strouhaných jablek odpaří voda. Hustou jablečnou kaši nechte (ideálně přes noc) vychladnout. Uvolněný pektin ze slupky neoloupaného jablka způsobí, že hmota ztuhne tak, že nepoteče. A to je správně, protože se jablka nebudou ničím dál zahušťovat. Žádná strouhanka, drobky nebo pudink. Nebudou se přislazovat ani dochucovat. Jen kdyby byla extrémně kyselá, dochutí se trochou cukru. Určitě vás napadne ochutit skořicí a nebo přidat rozinky a sekané vlašské ořechy. Nedělejte to. Právě tím se budou jablečné buchty lišit od jiných jablečných moučníků – náplň bude chutnat pouze jablky.

Recept na kynuté těsto máte každá dvůj, tak ho použijte a náplní nešetřete – do každé buchty plnou polévkovou lžíci. Upečené buchty poprašte moučkovým cukrem.

Zdroj: Maková panenka

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře: (3889) Náplň do jablečných buchet

  1. lakysa22 napsal:

    Kràsný jablíčko, jen ta žabka kouká , že ho nedá – má recht, taky bych nedala. Jablka jsou pro mne to nejoblíbenější ovoce 🍎🍏

  2. sharka.68 napsal:

    matčino a malináče máme u drahého na zahradě…je jim 56 let.. jsem stará jak ony….a nedám je, jsou to krásný holky jabloňky…

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..