3 lžíce sádla
200 g anglické slaniny
3 bobkové listy
3 cibule
200 g klobásy
100 g žampionů
600 g vepřového masa
100 g nakrájená rajčata
1 lžíce mleté papriky
10 ks sušených švestek
1,5 l vody
250 g čerstvého zelí
250 g kysaného zelí
majoránka
mletý pepř
drcený kmín
nakrájená listová petržel
Ve větším kastrolu osmažíme na sádle nakrájenou slaninu, přidáme nakrájenou cibuli a orestujeme. Ochutíme bobkovým listem, přidáme pokrájenou klobásu a žampiony a chvíli restujeme. Pak přidáme na kostky nakrájenou vepřovou plec a zarestujeme. Ochutíme sekanými rajčaty, kmínem, solí, pepřem a mletou paprikou. Přimícháme nakrájené sušené švestky a na proužky nakrájenou červenou papriku, zalijeme vodou. Dále přidáme kysané i čerstvě pokrájené zelí.
Na mírném plameni za občasného zamíchání pomalu dusíme do měkka. Před koncem dokončíme majoránkou a promícháme.
Podávat můžeme teplé i studené s čerstvým chlebem ozdobené sekanou petrželí.
Poslala Imelda: „Našla jsem několik receptů na Bigos, nakonec jsem se rozhodla, že ho uvařím podle receptu od Romana Pauluse. Suroviny jsem tam dala všechny, jen jsem ještě přidala na proužky nakrájenou červenou papriku. Protože jsem to vařila jen pro 2 až 3 osoby, nic jsem nevážila, dávala jsem vše od oka a přiměřené množství.“
Jediné, co tam nedám, jsou šušené švestky. Ty sním zvlášť. 😉 Dobrý recept jsi vybrala Jaruško.
to jsme na tom stejně….do téhle úpravy ne…stejně jako ne, do slovenské kapustnice..
Šůfestky by mi nevadily – fšecky inkredence mám, jen to čerstvý zelí ne. No, uvidíme, ale vypadá to dobře.👍