(3891) Vepřové plátky s houbami

vepřová krkovička (plecko, kýta)
Vegeta
česnek (zde Opečený česnek od Vitany), možno i granulovaný
lžíce sádla
čerstvé, zamražené nebo sterilované houby (zde lišky a hřiby dutonohé)
sůl
plátek másla

Maso nakrájíme na plátky, z obou stran okořeníme Vegetou a česnekem, naskládáme do misky a pod fólií nechme v ledničce do druhého dne. Pak si na pekáči rozpustíme sádlo, plátky masa do něj naklademe, podlijeme  troškou horké vody a zakryté dáme do vyhřáté trouby zvolna péct.
Když je maso skoro měkké, vyjmeme ho, do šťávy dáme drobně pokrájené houby, případně trochu dosolíme, vrátíme maso a dopečeme. Na asi posledních pět  minut zvýšíme teplotu a odkryté plátky ošlehneme do červena. Maso vyjmeme a uchováme v teple, šťávu slijeme, je-li moc řídká, varem zredukujeme  a nakonec zjemníme plátkem másla.
Podáváme s brambory, rýží, vhodný je i houskový knedlík.

Poznámka: Maso před pečením neopékáme, aby se česnekové vločky, se  kterými bylo naložené, nespálily.

Poslala Fialka

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

8 komentářů: (3891) Vepřové plátky s houbami

  1. lakysa22 napsal:

    To vypadá tak lákavě, že bych hned apsoň oblízla. Nezbyly ani ty brambory s kapkou šťávičky?? Tohle je vyloženě tejrání!!

  2. a.rena napsal:

    No mňam, mám hlad, tak už netrpělivě čekám kurýra s porcí.😋

  3. Devetapadesatka napsal:

    No hned jsem tusila, či je to práce. Olala!! 😋

  4. Nella napsal:

    To vypadá moc dobře, ukládám k vyzkoušení 😋

  5. kvetula.v napsal:

    Lišek by mi bylo pod maso líto (stejně jsem je neviděla kolik let), ale nějaké hřiby ještě občas mužskej doveze. Máme další houbový receptík 😋😎

  6. jarybarka napsal:

    Maso na houbách nikdy nezklame.
    Pro mě s rýží prosím.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..