vepřová krkovička (plecko, kýta)
Vegeta
česnek (zde Opečený česnek od Vitany), možno i granulovaný
lžíce sádla
čerstvé, zamražené nebo sterilované houby (zde lišky a hřiby dutonohé)
sůl
plátek másla
Maso nakrájíme na plátky, z obou stran okořeníme Vegetou a česnekem, naskládáme do misky a pod fólií nechme v ledničce do druhého dne. Pak si na pekáči rozpustíme sádlo, plátky masa do něj naklademe, podlijeme troškou horké vody a zakryté dáme do vyhřáté trouby zvolna péct.
Když je maso skoro měkké, vyjmeme ho, do šťávy dáme drobně pokrájené houby, případně trochu dosolíme, vrátíme maso a dopečeme. Na asi posledních pět minut zvýšíme teplotu a odkryté plátky ošlehneme do červena. Maso vyjmeme a uchováme v teple, šťávu slijeme, je-li moc řídká, varem zredukujeme a nakonec zjemníme plátkem másla.
Podáváme s brambory, rýží, vhodný je i houskový knedlík.
Poznámka: Maso před pečením neopékáme, aby se česnekové vločky, se kterými bylo naložené, nespálily.
Poslala Fialka
To vypadá tak lákavě, že bych hned apsoň oblízla. Nezbyly ani ty brambory s kapkou šťávičky?? Tohle je vyloženě tejrání!!
No mňam, mám hlad, tak už netrpělivě čekám kurýra s porcí.😋
Vzhledem k tomu, že bylo vařeno v srpnu, radši doufej, že nezbylo. 🤣🤣🤣
🤦♀️
No hned jsem tusila, či je to práce. Olala!! 😋
To vypadá moc dobře, ukládám k vyzkoušení 😋
Lišek by mi bylo pod maso líto (stejně jsem je neviděla kolik let), ale nějaké hřiby ještě občas mužskej doveze. Máme další houbový receptík 😋😎
Maso na houbách nikdy nezklame.
Pro mě s rýží prosím.