(podobnost s guglou čistě náhodná)
2 střední cukety
4 až 5 menších brambor
sůl
česnek
majoránka
pepř
kmín drcený
lžíce polohrubé mouky (lze nahradit strouhankou)
3 až 4 vejce podle velikosti
1 lžíce sádla na vymazání plechu
Cuketu a brambory si nastrouháme a osolíme. Kdo nechce, brambory si nepřidá, já ale trochu brambor přidávám i když smažím na pánvi. To vlastně vzniklo když jsem měl málo cuket a chtěli jsme cukeťáky, tak jsem přidal bramboru a nevím proč ale lépe se to smažilo, byl trochu pevnější a chuť to nezměnilo a tak jsem u toho zůstal.
Česnek oloupeme a utřeme do hladka. Pekáč si vymažeme lehce sádlem. Jen aby se nám cukeťák nepřipekl.
Mezitím cuketa a brambory vyrosily, tak jsem je na cedníku vymačkal, dal zpátky do mísy a začal kořenit. Úmyslně nepíši kolik čeho, protože si každý dochutí podle sebe a třeba něco přidá a nebo ubere.
Když vše zamíchám, tak si ochutnám, dochutím a podle potřeby si trochu dohustím moukou. Někdy to ani není potřeba.
No a dám na pekáč asi tak 3 až 4 cm vysoko.
Recept od pana Josefa: „Peču asi 20 až 30 minut na 160° a zkouším špejlí jestli se propéká, když ano, tak zvýším teplotu a dopeču do zlatova. No, a potom už nic, jen nakrájet a dobrou chuť. Pro vegetariány vynechat sádlo a dát si olej.“
Tak já určitě přidám i ty brambory.
O víkendu jsem zpracovala poslední velkou cuketu(domácí).
Teď už budou jen kupované ale nevadí. Tuhle dobrotu si ráda udělám.
A už se vidím, jak se cpu a k tomu připíjím třeba podmáslí. Mňam.
A já spotřebuju poslední cuketu 👍
Ja taky..mam tu svetlince zelenou s prouzkama…
Bude to výborné, pan Josef má vždycky skvělé recepty. Jen mě potichu oslovil ďábel našeptávač, že když podobnost s guglou, určitě by ani cukeťák nezkazil kousek uzeného… 🙂
Přeji všem krásný den, jen s tím uzeným dělám bramborák jak ho miloval můj táta a říkali tomu litáky asi podle toho, že se to vylilo na plech a dalo se to péct. Já si tátu moc neužil, zabil se v autě jen jsem nastoupil do učení a to mně bylo 14. Ale třeba guláš miloval jen takový ne moc, skoro vůbec zahuštěný, to musela zvládnout cibule a pěkně vydusit a to byl spokojený. Na gugl se budu muset také někdy podívat, asi nebudete věřit ale nevím jestli jsem tam někdy byl. Tak jsem dostal radu, že když se budu zase těšit ze vzpomínek a sem tam s nějakou radou, mám jít hned tam co první uvidím. To je ale kouzelná rada protože tak jsem potkal lásku. Prostě přišel, viděl, zvítězil nebo spíše vyhrál a to je to nejhezčí . No dneska mně nic moc nenapadá jen to, že jsem dostal od souseda bedýnku hlívy a tak budu koukat tady na něco nového a také budu čarovat a možná se tu něco objeví. Zítra jdu do dršťkové a do rizota tak uvidím. Krásný večer všem přejeme.
I skvarky z hlivy jsou dobry…a drstkova je skvelaaaaa..mate hodne vzpominek…jsou jako koralky, navlikane na pevnou nit..
Přesně stejně dělával guláš můj tatínek – pořádnou hromadu cibule a mouku jak kdy – když, tak jen lehce poprášil. Jeho guláš byl vynikající, jako ostatně vše, co uvařil, ale vařil málokdy.
Co se hlívy týče, inspirace na bramboračce jsou – dělala jsem z ní mimo jiné podle receptu (811) guláš a byl výborný 😋😎
Guláš z hlívy také dêlám, ale jen pro sebe – pán ho nechce – ví houby, co je dobrÿho
Guláš z masa také nezahušťuju, stačí hromada cibule.
Však ten recept je od tebe 😉😍😎
Recept vypadá lákavě, jen si ho budu muset uložit na příští sezonu. Letos už mám docuketováno 🤷♀️😎
To já mám ještě nějaké cukety a také máslové dýně, a co nevidět se do toho pustím.
Já to spáchala včera a bylo toho tak akorát pro mne na oběd a večeři. I po studenu dobrý .