(3898) Hlívové rizoto

hlíva asi tak 1 a 1/2 kg
slanina  5 až  10 dkg
cibule červená 1 ks
cibule bílá 1 větší
sůl
pepř
kmín drcený
česneková pasta 10% (jen prosím na vysvětlení  – 1kg česneku spolu s 10 dkg soli  – jen proto že už se mně někdo zeptal, co to znamená)
sádlo jedna polévková lžíce
(a u nás ještě tak 1/4 kávové lžičky chilli a strouhaný sýr)

Hlívu pečlivě nechám očistit manželku, potom nakrájíme na trochu větší kousky, protože chceme vidět, co v té rýži máme, pečlivě propláchneme a dáme okapat.
Nakrájíme si cibule a slaninu, dáme na sádle nejdříve rozškvrčet slaninku, přidáme cibuli, uděláme do sklovata a přidáme hlívu. Okořeníme podle chuti (každý solí jinak) a nejdříve necháme vydusit a pak restujeme do měkka.  Přidáme rýži, promícháme, dochutíme , no a hotovo. Rýži dělám na pánvi a vždycky vyjde – hrnek rýže, dobře propláchnout, na pánev dva hrnky vody, lžíci oleje, sůl. Pod pokličkou přivést k varu, povařit 5 minut, vypnout a nechat dojít.

Recept s krásným povídáním poslal pan Josef: „Tak jsem konečně zpracoval tu hromadu hlívy a začal jsem vytvářet rizoto. Ono tady někde určitě je, ale já jsem se pustil do vlastní tvorby a asi to nebude nic úplně nového, ale jak říkával mistr kuchař Vilém Vrabec, u kterého jsem měl tu čest dva roky pracovat tenkrát v Domě potravin v restauraci:  „Nic nevymejšlej, všechno už bylo vymyšlený.“ a hned nato šel a zkoušel co mu kdo z nás řekl. No, a tak jsem teda také trochu tvořil podle sebe a mám to schválené nejlépe od manželky a hned nato od sousedů. Suroviny uvádím jen jaké a orientačně množství, protože nevím co je váha, ale mám ruku a tam to vidím a cítím kolik (teda váhu samozřejmě máme, ale tam dělám jen tehdy, když třeba na stará kolena začínám péct)

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

10 komentářů: (3898) Hlívové rizoto

  1. lakysa22 napsal:

    Rizoto mě nenapadlo, zatím jen guláš, takže díky, rizoto máme rádi. Rýži také dêlám jen 4-5 minut, fakt pod pokličkou dojde, nemusím hlídat a ještě ušetřím za plyn. Dáváte chilli – já docela dost maďarskou sladkou papriku.
    A nemluvte o „starých kolenách“ muži jsou pořád kluci…
    Ještě jednou děkuji za recepísek a snad na tu hlívu brzy narazím .

  2. sharka.68 napsal:

    skvělá volba a hodně dobrej popis..děkuju pane Josefe…

  3. Vera M. napsal:

    Já to samé, co Sascha – zrovna včera gulášek byl , mňam – už není . Díky za tuto inspiraci , moc hezké počteníčko a chutě jste nadělal. Díky moc

  4. Josef Senohrábek napsal:

    Tak přejeme krásný den, já mám naordinovaný den odpočinku a tak se jen tak motám po kuchyni a tak jsem zase něco dodělával.
    Včera jsem řádil s hlívou a kromě rizota jsem udělal samozřejmě kotel dršťkové pro nás a pro sousedy. Jim nezbyla a nám trochu ano a to rizoto také trochu zůstalo. Tak že si ho dáme k obědu a šel jsem ho ohřát a jak tak na sebe na pánvi koukáme tak jsem si řekl že ho zkusím trochu vylepšit a dodělal jsem ho jako když dělám rizoto jako Vietnamci a šoupl jsem tam dvě vajíčka a trochu pálivé uzené papriky. Ta vajíčka samozřejmě syrová.
    Promíchal, dochutil špetkou soli a bylo o třídu lepší. Nebojte a zkuste to stojí to za to.
    No a k té polévce večer udělám chleba ve vajíčku. Chleba máčím ve vajíčku jen z jedné strany a druhou jen jako topinku, dostanu krásně křupavou topinku ochucenou tím vajíčkem. Křupavou a přitom vláčnou. Doufám, že to nejsou recepty jen malá vylepšení nerad bych porušil pravidla.
    Včera jsem psal o alobalu a dnes ještě přidám „Ameriku“ nebo také zátřepku. Každý kdo tvrdí že to nedělá se třeba jen nechce shodit. Já to klidně udělám, používám. Ale trochu jinak a nemusím jí lít přes cedník a nebojí se hrudek. Menší sklenice s patentním víčkem, do ní mouku a studenou vodu a pořádně protřepat a na sklenici vidíte jestli se vše rozpustilo, mouka není nalepená na sklenici a můžete jí klidně podle potřeby přilévat . Používám většinou na polévky a třeba méně náročné omáčky když je potřebuji trochu dohustit.
    Krásný den přejeme.

    • a.rena napsal:

      Zátřepka/záklechtka je jasná věc. Dělám taky. Do hrnku dám vodu, do ní mouku a malou metličkou rozšvrlám.
      Přiznám se, že mě dnes svrběla ruka na to rizoto, ale byla jsem ráno na nákupech a od včerejška zbylo trochu králíka na paprice. No nic, tak příště.
      A ještě, nechci být hnidopich, ale četla jsem, jak se vyrábí alobal. A ten člověk, co to vysvětloval, právě na základě rozšířené myšlenky o vaření s lesklou a matnou stranou alobalu tvrdil, že to tak není. Že je to jen výsledek výrobního postupu a tím pádem je jedno, jak ho použijeme. Totéž mi tvrdí i zeť, který je zase machr přes fyziku a elektriku. Tak nevím. Každopádně to nezatracuji. A co opravdu s alobalem funguje, je, že zmačkanou kuličku dám do koše s příbory a ty pak nemají fleky nebo rez.

    • kvetula.v napsal:

      Jejku, ten nápad- protřepat mouku v uzavřené skleničce – vypadá dobře. Já to šmrdlám v hrnku vidličkou a když si nevzpomenu namočit dostatečně s předstihem, nezřídka mi zůstane něco usazené na dně. Vyzkouším s vodou i mlékem (v něm ji dělám do smetanových omáček ). Díky za tip 👍😎

  5. a.rena napsal:

    Chleba ve vajíčku je skvělý. Když se mi chce ho vylepšit, udělám topinku, rozšlehám vajíčko, naleju na pánvičku, pokladu hermelínem, na to topinku a už jen počkám, až vajíčko zezlátne. K tomu nějaká zelenina a hlavně děcka se olizují až za ušima.

  6. kvetula.v napsal:

    Jelikož vařím pravé české rizoto 100x jinak (do rýže přimíchám co mne napadne a je právě k mání – někdy i houby z mrazáku), zkusila jsem letos na zesklovatělou cibulku přidat nadrobno nakrájené nožky hřibů v dosti velkém množství, pak přidala na menší kousky vepřovou plec a cca 30 min nechala podusit. Pak jsem přimíchala opranou rýži a spolu vše dodělala (dělala jsem v remosce, mám nerez, nechá se v ní udělat cibulka na kamnech a pak teprve přiklopit pečící víko).
    Hlíva do rizota by mne nenapadla, ale určitě to bude výborné. Mám v plánu z jara zase po letech koupit kostku „Hlívová zahrádka“ a vypěstovat si. Tak budu mít o recept víc, když by byla tak velká úroda, jako posledně 😋😎

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..