250 g ricotty
3 lžíce strouhaného parmazánu
2 žloutky
130 g hladké mouky + na poprášení
špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
sůl
čerstvě namletý pepř
Na omáčku:
6 lžic olivového oleje
3 stroužky česneku
1 chilli
2 plechovky půlených konzervovaných rajčat
pár lístků bazalky
Ricottu nechte 30 minut vykapat v sítku. Do mísy dejte ricottu s parmazánem, žloutky a hladkou mouku. Přidejte špetku muškátového oříšku, čerstvě namletého černého pepře a soli a všechny suroviny dobře promíchejte, dokud se vše nespojí dohromady. Misku zakryjte a dejte na 30 minut odpočívat do lednice.
Zatím si připravte omáčku.
Do pánve dejte olivový olej, osmažte v něm česnek a chilli, nakrájené na plátky. Přidejte rajčata a povařte do požadované konzistence. Kdo chce, může přidat bobkový list.
Vál poprašte hladkou moukou. Z těsta udělejte váleček o průměru 2 cm. Odkrajujte asi centimetrové kousky a zlehka je zaprašte moukou. Noky ve vodě nabudou, proto je lepší dělat je malé.
(Chcete-li mít na pohled „pravé“ noky, vezměte vidličku s úzkými hroty a položte ji na podložku hroty nahoru. Každý kousek položte na zadní stranu hrotů vidličky a pokutálejte jím po ní tak tak, aby těsto získalo podlouhlý tvar noku a vytvořily se na něm charakteristické drážky.)
Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Vložte do ní noky a vařte 4-5 minut. Sceďte, v pánvi promíchejte s rajčatovou omáčkou a podávejte se strouhaným parmazánem a čerstvou bazalkou.
Foto pan Milan Paleta
Dnes nic pro mě, nechť pan Paleta odpustí. Olivový olej a bazalka jsou pro mne nepoživatelné a italský recept by nemělo cenu nějak zbabicovatět.
Pro me dobrý, přimlouvám se za drážkovane noky, protože se na nich omáčka spis udrží.