(3904) Ricottové noky s omáčkou pomodoro

250 g ricotty
3 lžíce strouhaného parmazánu
2 žloutky
130 g hladké mouky + na poprášení
špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
sůl
čerstvě namletý pepř

 

Na omáčku:
6 lžic olivového oleje
3 stroužky česneku
1 chilli
2 plechovky půlených konzervovaných rajčat
pár lístků bazalky

Ricottu nechte 30 minut vykapat  v sítku. Do mísy dejte ricottu s parmazánem, žloutky a hladkou mouku. Přidejte špetku muškátového oříšku, čerstvě namletého černého pepře a soli a  všechny suroviny dobře promíchejte, dokud se vše nespojí dohromady.  Misku  zakryjte  a dejte na 30 minut odpočívat do lednice.

Zatím si připravte omáčku.
Do pánve dejte olivový olej, osmažte v něm česnek a chilli, nakrájené na plátky. Přidejte rajčata a povařte do požadované konzistence.  Kdo chce, může přidat bobkový list.

Vál poprašte hladkou moukou. Z těsta udělejte váleček  o průměru 2 cm. Odkrajujte  asi centimetrové kousky a zlehka je zaprašte moukou. Noky ve vodě nabudou, proto je lepší dělat je malé.
(Chcete-li mít na pohled „pravé“ noky,  vezměte vidličku s úzkými hroty a položte ji na podložku   hroty nahoru. Každý kousek položte na zadní stranu hrotů vidličky a pokutálejte jím po ní tak tak, aby těsto získalo podlouhlý tvar noku a vytvořily se na něm charakteristické drážky.)

Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Vložte do ní noky a vařte 4-5 minut.  Sceďte,  v pánvi promíchejte s rajčatovou omáčkou a podávejte se strouhaným parmazánem a čerstvou bazalkou.

Foto pan Milan Paleta

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře: (3904) Ricottové noky s omáčkou pomodoro

  1. bozena.fialova napsal:

    Dnes nic pro mě, nechť pan Paleta odpustí. Olivový olej a bazalka jsou pro mne nepoživatelné a italský recept by nemělo cenu nějak zbabicovatět.

  2. Devetapadesatka napsal:

    Pro me dobrý, přimlouvám se za drážkovane noky, protože se na nich omáčka spis udrží.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..