(3905) Tatarák (pomazánka) z pečené mrkve

1,5 kg mrkve
150 g měkkého tvarohu
1 ½ deci  oleje
sůl
drcený kmín
čerstvé oregano
1 lžička kaparů (plus na ozdobu)
1 lžička dijonské hořčice
1 malá oloupaná cibule
(nakládané hořčičné semínko, libovolné bylinky)

Mrkev oloupeme,  podélně rozpůlíme a  v míse promícháme s asi polovinou uvedeného oleje, kmínem a solí. Rozložíme na plech a pečeme v předehřáté troubě  30 minut na 150°. Dáváme pozor, aby mrkev příliš nezměkla. Když je upečená, necháme ji vychladnout a nakrájíme na velmi drobné kostičky.
Lístečky oregana umixujeme spolu se zbytkem oleje na pastu. Osolíme, opepříme a vymícháme  dohladka s tvarohem. Část  ochuceného tvarohu si dáme stranou, zbytek promícháme s nakrájenou mrkví, nadrobno nakrájenou cibulí, hořčicí a nasekanými kapary, podle chuti dosolíme a dopepříme.
Při servírování  dozdobíme  tvarohem (ideální na to je zdobicí  sáček), kapary  a třeba hořčičným semínkem a lístky čerstvých bylinek dle chuti.

Recept podle šéfkuchaře Pavla Drdela poslala Sharka

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře: (3905) Tatarák (pomazánka) z pečené mrkve

  1. sharka.68 napsal:

    možná to zní divně, ale je to prudce jedlé….

  2. Nella napsal:

    Vypadá to zvláštně, ale zdravých receptů není nikdy dost. Určitě to stojí za vyzkoušení. Jak roztopím troubu, přihodím sice menší množství než uvádí recept, ale zkusím.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..