na dvě porce
300 g vepřové pečeně
2 PL oleje
vepřová šťáva
2 KL moučného másla
hořčice
sůl a pepř
worcester
paprika čerstvá
feferonka čerstvá
jarní cibulka
Nejprve si připravíme maso. Mají být na jednu porci 3 ks tak 5 dkg. Maso naklepeme, osolíme, opepříme a lehce potřeme hořčicí. Tenhle postup prosím, hořčici naposled.
(U toho masa mám rozehřátou vepřovou šťávu a moučné máslo. Dříve se každá minutka podlévala vepřovou šťávou neochucenou a nesolenou. Jen se kosti vypekly, šťáva se vysmahla a hlavně ten výpek co byl na krajích pekáčů se stíral do šťávy v něm byla ta síla. Přecedila se a dala na minutplac a používala se. Já si ji dělám do zásoby a dávám si ji zamrazit a potom si vyndám kostku, rozmrazím a je to. Moučné máslo byla další nezbytná součást minutek. Lehounce šťávu zjemnilo a malinko zahustilo. Máslo se nechalo povolit – přepustit a přidala se hladká mouka v poměru na kostku másla polévková lžíce, nechalo se ztuhnout a podle potřeby se kousek ubral. Tolik k surovinám surovinám.)
Okořeněné maso potřené hořčicí si naskládáme na sebe a necháme odpočinout. Na to stačí doba než si uděláte brambory a připravíte další suroviny.
Na jemné proužky nakrájíme papriku, feferonku a malou jarní cibulku.
Dáme si rozpálit pánev a začneme opékat maso. Na každé straně tak dvě až tři minutky.
Když jsme maso opekli, dáme ho na pánvi stranou a nasypeme pokrájenou zeleninu.
Necháme trošku orestovat tak na křupnutí, protože tam ještě chvíli bude. Zatím máme na pánvi jen nepatrné množství oleje ten se ztratil ve výpeku a máme tam skoro sucho a tak přidáme vepřovou šťávu. Přivedeme k varu a dáme tam moučné máslo.
Promícháme ono se nám to krásně spojí, rozložíme maso po celé pánvi pěkně prostříkneme worcesterem tak nejméně pět střiků a necháme to tak minutku dvě prohřát, provonět a pěkně spojit. Ochutnáme, možná dosolíme a jdeme na to.
Recept od pana Josefa
To jsem si mohla myslet – pan Josefa další dobrota zapříčiňující prudký Pavlovův reflex.😋 A ještě k tomu takto poránu,kdy člověk vypije hrnek mléka a myslí si, jak je mu dobře. 😉
Přesně, jak jsem viděla dlouhý text, těšila jsem se na čtení a jen díky tomu, ze jsem posnídala (nikoliv trochu teple žemle 😉), jsem mohla dočíst do konce bez nutnosti běžet ke sporáku. A Reni, kdybych posnídala hrnek mléka…….
Úplně tu dobrotu cítím na jazyku
Tak já posnídala domácí bagetu mortadelu a hrst šery rajčátek + kávu.
Jenže při čtení toho receptu jsem stejně dostala chutě.
Dnes bylo v plánu vepřové tak uvidím co vykouzlím😉
Podle fotky jsem si myslela , že je tam i zelí . Zajímavý nápad schovat si šťávu do mrazáku a odebírat kostky . To určitě budu používat . A zajímavý postup přípravy .
Určitě moc dobré . Uvařím