(3911) Dýňová polévka 2 v 1

Začátek je pro obě polévky stejný:

jedna menší dýně máslová nebo Hokaido
několik lžic oleje
1 cibule
1-2 brambory
2 PL másla

Na exotickou verzi:
400 ml kokosového mléka
1 PL Garam masala
vrchovatá lžička kurkumy
zázvor – kousek nebo lžička mletého
koriandr mletý
chilli

Na jemnou verzi:
špetka muškátového květu
1 stroužek česneku
250 ml smetany ke šlehání
200 ml zeleninového vývaru
(dýňový olej k podávání)

Očistěnou dýni nakrájíme na větší kousky. Ty narovnáme na plech, promícháme s trochou oleje  a vložíme do trouby, kterou jsme předem zapnuly na 200°. Pečeme asi 20 min až dýně změkne.
Mezitím v hrnci osmažíme cibuli na kousku másla a na malé kousky nakrájené brambory.

Tady se to začíná lišit.

Exotická verze
K cibuli přidáme Garam masala a mletou kurkumu a zázvor (ten jsem dala čerstvý).
Promícháme a necháme rozvonět. Přidáme upečenou dýni, zalijeme kokosovým mlékem a necháme ještě chvíli povařit. Rozmixujeme do hladka, případně zředíme vývarem nebo vodou. Můžeme i trochu osolit a přidat i mletý koriandr a chilli.

Jemná verze
K cibuli přidáme prolisovaný česnek.  Přidáme upečenou dýni, zalijeme smetanou (trochu si nechte na ozdobení) a vývarem, a necháme chvíli povařit až brambory úplně změknou. Rozmixujeme do hladka.
Dochutíme solí a muškátovým květem, může být potřeba přidat ještě trochu tekutiny, aby to nebyla  příliš hutná kaše.
Na talíři ozdobíme dýňovým olejem a smetanou.

Polévku podle Deko doma vařila Imelda: „Vařila jsem tu exotickou verzi a ozdobila smetanou a krémovým balzamikovým octem.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

9 komentářů: (3911) Dýňová polévka 2 v 1

  1. a.rena napsal:

    No Jaruško… To je poezie na talíři. Dýně mám, klasickou verzi vařím pořád (a maďarské kyselo z dýně taky), tak zkusím exotickou verzi. Snad se ztotožním s tím kokosovým mlékem, k tomu mám rozporuplné pocity. Ale jednou se k němu projíst musím, ne?

  2. lakysa22 napsal:

    Klobouk dolů – na tu jemnou verzi bych si troufla spíš, ale musím pozvat. Tak dobrá, jako jsi Ty, abych to uvařila jen pro sebe – to fakt nejsem.👍👍

  3. bozena.fialova napsal:

    Jak nejsem polévková, tak mě ta exotická verze láká. Jen bez koriandru a chilli. Hned si jdu dopsat na nákupní seznam (bez kterého jsem naprosto nemožná) malé hokkaiďátko. Hrozí ale možnost, že bych ho sežpapala rovnou upečené a na poblifku by nedošlo. 🙂
    Jaruško, díky za inspiraci.

  4. Devetapadesatka napsal:

    Ja nevim, čím to je, ale k dýni se ne a ne projíst. Tak ať vám chutná!

  5. kvetula.v napsal:

    Určitě bude ta exotika jedlá i bez koriandru. Ostatní inkredence mám, vyzkoušení nic nebrání😋😎

  6. jarybarka napsal:

    Krémové polévky mi zachutnaly.Dýňova je taky fajn a každé vylepšení vítám.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..