(3913) Kuřecí roláda bez rolování

Tento recept jsem samozřejmě viděl, ale celý jsem si trošku poupravil podle sebe. Je to trošku složitější, ale ne moc a navíc už se může tvářit slavnostněji.

4 ks kuřecí prsa a mělo by se vám podařit nakrojit na 14 plátků (pro ty kteří se zeptají jde to samozřejmě i z kuřecích  stehenních řízků)
14 plátků anglické slaniny
2 ks debrecínské párky
3 ks vejce
6 kousků sušených rajčat, nakládaných v oleji
kousek pórku
sůl
pepř
1 polévková lžíce oleje
srnčí hřbet, do kterého se vše skládá

Formu srnčí hřbet vyložíme alobalem. Na alobal naskládáme plátky slaniny tak, aby se překrývaly a ještě aby byly přes okraj formy, budeme je potřebovat na překrytí.
Kuřecí plátky si lehce naklepeme podle toho jak silné jsme je ukrojili –  mají být slabší (asi jako na poloviční řízek) a naskládáme na slaninu úplně stejně. Zase se musí lehounce překrývat a přesahovat. Osolíme (já použil tu svoji sůl s medvědím česnekem) a opepříme.
Vajíčka si necháme na trošce oleje (asi 1 PL) srazit,  ale jen na tekuto – když je uděláte moc, roládka se neutáhne a bude se drolit.
Vajíčka přendáme na maso a rozprostřeme po celé délce.
Hebounce posypeme nasekaným pórkem, přidáme sušená rajčata naložená v oleji.
Na tuto vrstvičku přidáme párky  – je lepší, alespoň pro nás, trošku výraznější, třeba debrecínské nebo spišské, a ukrojte jim špičky, při pečení budou zevnitř roládičku dochucovat.
Tak teď to pěkně přikryjeme kuřecím masem a slaninkou a když nám zbyde dáme ji navrch. A nebojte se na vršek zatlačit (ale ne vytlačit, jen aby se všechno hezky propojilo a uzavřelo).
Všechno krásně zavřeme alobalem, uděláme si pokličku a dáme do trouby na 220 ° na 30 minut. Potom odkryjeme a ještě 10 minut na 160 ° stupňů necháme dojít. Ale pro jistotu napíchneme špejlí a když je suchá, tak je hotovo.  Vyndáme a opatrně překlopíme – pozor,  je tam šťáva, tak se neopařit nebo si nezadělat celou kuchyň a už jenom odstraníme formu,alobal a vznikne krásná roláda.
Potom už jen nakrájíme a můžeme se chlubit jak jsme dobří.

Poslal pan Josef: „Tento recept jsem samozřejmě viděl, ale celý jsem si trošku poupravil podle sebe. Je to trošku složitější, ale ne moc a navíc už se může tvářit slavnostněji.  Já nedávám skoro žádné oblohy, ale snažím se dát salát nebo něco jiného zvlášť mám to tak raději, protože nechci mít studený zeleninový salát namočený ve šťávě z masa. K roládce  jsem nám dal plněné papriky zelím. A těm co se to líbí přeji dobrou chuť.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

15 komentářů: (3913) Kuřecí roláda bez rolování

  1. Devetapadesatka napsal:

    Opět super recept od pana Josefa. Kuřecí roládu dělám klasicky z vykostěného kuřete, které k tomu účelu musí být dostatečně velké, ale tohle je možnost, jak ji udělat v menším provedení. A papriky se zelím jsou super, zejména, když jsou pálivé – tedy pro nás, kteří máme plechová hústa. Pana Josefa moc zdravím a prosím: pište a vařte, Vaše recepty a vzpomínky se čtou jedním dechem.

  2. lakysa22 napsal:

    Devětapadesátka má pravdu – je to bezva čtení !!
    Já se přesto zeptám – kdybych si chtěla i já pošmáknout – šlo by to i z vepřového? Tenčí plátky a třeba naložit, aby zkřehly?

    • Josef Senohrábek napsal:

      Určitě to jde z krůtích prsou, určitě to jde i z vepřového ale asi bych obětoval peníz a vzal panenku a z jedné udělal úplně v pohodě, ale určitě krájet přes vlákno. Tak ať to vyjde a krásný den.

    • a.rena napsal:

      Já jsem už z vepřového dělala a dobré to bylo. Jak píšeš, chce to tenčí plátky.
      Naplnit jde čímkoliv, například i žampionovou směsí s vajíčky.
      Mňam, pan Josef teda umí receptem poškádlit chuťové buňky a tím popisem receptu to ještě umocní.
      No, musím si roládku uložit do hlavy a spáchat, až nás zase jednou bude víc.
      A těším se na další recept, pane Josefe.

  3. jarybarka napsal:

    Číst vaše recepty je potěšení…“hebounce posypeme nasekaným pórkem“…
    Krásný recept.Já bych prosila plátek s bramborovým pyré a svěží zeleninový salát.

  4. Nella napsal:

    Krásný nápad, krásně popsáno a krásně to vypadá. Recepty pana Josefa, to je paráda. Vánoce budou dlouhé, tak zakomponuju do jídelníčku až se nás sejde víc. Tohle ocení i mrňata.

  5. bozena.fialova napsal:

    Pane Josefe, opět Vám moc děkuji, nad každým Vaším receptem srdce zaplesá a chuťové pohárky jsou v pozoru. 🙂

  6. Josef Senohrábek napsal:

    Dovolím si Vás oslovit jako naší BRAMBORAČKOVOU rodinku, ne velkou, ale krásně pohodovou.
    Přejeme Vám všem krásné, klidné, plné lásky, zdraví zkrátka šťastné Vánoce a ať se můžeme ještě dlouho potkávat na této stránce a třeba se někdy někdo dostane k Vranovské přehradě a sejdeme se.
    To Vám ze srdce přejeme Saša a Josef Senohrábkovi.

  7. kvetula.v napsal:

    Recept vypadá lákavě a já musím vykoumat, do čeho masíčko „zarolovat“ srnčího hřbetu nemaje. 🤔😎

  8. BOYE napsal:

    Josef opět za jedna! Já mám moc ráda kuřecí roládu, ale když jsem se pokoušela naposledy o vykostění adolescentní drůbeže, vznikla mi hromada perfektního materiálu na vývar a rillettes. A hle, díky Josefovi svitla mé roládové budoucnosti nová naděje. Myslim, že při božihodovém obědě bych mohla být za hvězdu. Díky!

  9. Imelda napsal:

    Recept se teď bude na vánoční svátky hodit, už se těším až ho budu tvořit.
    Děkujeme pane Josefe. 🧡

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..