1 kg zelených rajčat
¼ kg cibule
¼ kg oloupaných vykrájených jabek
2-3 stroužky česneku
1 feferonka (nemusí být)
200 g pískovéhu cukru
2 dcl octa
1 KL soli
1 KL mletého pepře
1 KL mletého zázvoru
1 KL mletého (!) nového koření
Veškerou zeleninu nakrájíme na drobné kousky, zastříkneme vodou a dáme dusit do kastrolu alespoň na 30 minut, i více. Občas promíchat.
Pak přidáme všechno koření, ocet, cukr a znova vaříme, až směs zhoustne na přiměřenou konzistenci – prostě v tom nesmí stát voda.
Čatní uvařil Michal, ochutnala, zhodnotila a recept vyskuhrala HaderachKwisatz
No tož, jsem si říkala, že letos již zavařovat nic nebudu, ale toto
se mi líbí a zelených rajčat je pořád ještě dost. Jen asi přidám víc
česneku /uvidím podle chuti/. A chtěla jsem se zeptat – sterilujete
nebo plníte jen horké do skleniček?
Sterilizací nic nepokazíte … čatní obecně vydrží hodně dlouho, ale jistota je jistota, pokud ho budete dělat víc. Dala bych 15 minut na 85°.
Dělávala jsem čatní z mnoha druhů zeleniny, někdy i z ovoce (takové švestkové, z blum nebo z jablek a hrušek bylo vynikající), ale vždy jsem pro jistotu zavařila. Vydrželo, teda obvykle nevydrželo neb se sežralo, bylo to k masíčkům na grilu vždy rozhodně lepší než třeba hořčice a tatarka.
U nás od loňska vede kečup a čertovská. Dalšího nic nežádají ?