(393) Domácí „Vegeta“

1 kg celeru
1 kg mrkve
1 kg petržele
1 kg pórku
1 kg kedluben
1 malá kapusta
petrtelka, libeček, pažitka, celerová nať
sůl
kurkuma

Tenhle recept včera IvaC schovala do jedné z diskuzí  – přišel mi natolik zajímavý, že jsem ho (s dovolením) vytáhla. Iva k tomu píše:

„Usušila jsem po kg kořenovou zeleninu, kg pórku, kg kedlubny, 1malou kapustu  a petržel, libeček,  pažitku a celerovou nať, přidala sůl a aby to bylo žluté koření, tak svou oblíbenou kurkumu.Trvalo to nejméně týden (poznámka: sušila v troubě, sušičky nemaje), pak jsem rozmixovala nadrobno a mám dvě velké a 1 menší sklenici.
Je to dobré, mohu jen doporučit.“

Recept před námi schovala 🙂 IvaC
Ilustrační foto

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

8 komentářů: (393) Domácí „Vegeta“

  1. jarybarka napsal:

    Muselo to dát spoustu práce.Vegeta má krásnou barvu a na chuť to je určitě skvělé.Díky za nápad -vyzkoušim.???

  2. Devětapadesátka napsal:

    to vypadá móc dobře, ale…. je to dost pracné…..ta délka sušení…. i když mám sušičku, myslím, že by to o moc rychlejší nebylo. No ještě uvidím, až se budu nudit…

  3. BOYE napsal:

    Já líná to dělám následovně: Když připravuju cokoli s kořenovkou a další zeleninou, kousky všeho postrouhám na jemném struhadle (množství tak v objemu několika lžic), na řídko nasypu na prkýnko a položím na radiátor… Správně – pouze v topné sezoně 🙂 . Když drobečky mírně chrastí, nasypu do sklenice, prosolim (pro jistotu) a hotovo. Někdy prosoluju bylinkovou solí, někdy obyč. Podle toho, kolik bylin vykazuje mé sušidlo. Mimo topné období totéž na plechu a zbytkovém teple v troubě. Nevadí, když to nedoschne zcela, sůl to jistí. A v tom malém množství není čas, aby výtvor podlehl zkáze. Při použití pak dávám ještě lžičku mého oblíbeného lahůdkového droždí a jsem přesvědčená, že do vegety to nemá daleko. Tedy rozhodně to udělá stejnou službu. IvaC má můj obdiv. U tolika zeleniny bych si notně vytříbila slovník…
    Myslím, že už tady (nebo ještě na PŽ?) byla řeč o syrové zeleninové směsi v soli. Ta mi k srdci nepřirostla, protože je to moc soli na málo zeleniny. Ta suchá či z části suchá má lepší ochucovací vlastnosti. A zabírá míň místa.

  4. IvaC napsal:

    Máte pravdu,na radiátoru jsem sušila to zelené,ale určitě by to dobře Janě na kachlových kamnech (sporáku),to musí být paráda.

  5. francizska1 napsal:

    Vypadá to moc krásně, vegeta má krásnou barvu . . . . . ale musí to být strašně pracné, strouhání a . . . . ta délka sušení. A sušit 6 plechů – tedy jestli jsem dobře počítala. I kdybych se nudila, nešla bych do toho. To bych fakt nedala. Obdivuji všechny, které to dělají.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..