1-1,5 kg rybího masa
kořenová zelenina
2 vejce natvrdo
1 balíček želatiny (vyzkoušená z LIDLu)
pepř, nové koření, bobkový list
sůl,
ocet,
cukr
1-1,5 kg rybího masa uvařte v láku z vody, soli, octa a cukru – měl by být méně kyselý než na okurky. Přidejte pár kuliček pepře, nového koření a bobkový list. Přesný poměr neznám, lák si udělejte podle chuti. Maso táhněte asi 20 minut, pak vyndejte a nechte vychladnout. Teprve potom oberte z kostí, pokuste se maso moc nerozbít. V druhém kastrolku si uvařte na skus 2 větší mrkve, asi 1/4 celeru, kdo má rád, může přidat i petržel. Nakrájejte na kousky – plátky, jak se Vám bude líbit. Ještě budete potřebovat 2 vejce natvrdo. Na aspik použijte 1 balíček želatiny, 1,25 l vody, 1,5 do octa, 1,5 KL soli, 1 PL
cukru. Uvařte podle návodu na sáčku s aspikem.
Na dno misky nalijte vrstvičku želatiny, v lednici nechte ztuhnout. Vyskládejte vejce, zalijte, nechte ztuhnout. Pak přijde vrstva masa, zase zalijte, nechte ztuhnout. Takto opakujte do spotřebování všech surovin. Pak nechte aspoň 24 hodin v lednici.
Recept nám poslala Devětapadesátka a přidává varování: „Upozorňuji, že je to časově náročné.“ 🙂
To mi připomnělo vepřovou huspeninu.Ryby moc nemusíme,i když vím,že jsou zdravé,a z uzené makrely,kterou milujeme, by to asi moc nešlo.I když………..?
Tak tohle jím moc ráda. Ale dělat to určitě nikdy nebudu.
Stačilo, když mně jednou ukecali na sulc. Panebože to byla pakárna. Uvařit nožičky a další maso, obrat, pak zelenina, vejce, okurky, sterilovaná zelenina, obrané maso, želatina…..
Výsledek sice prý byl úžasný, jak říkali svorně sousedi, protože toho bylo tolik, že jsem musela 3/4 rozdat, byly toho 3 velké litiňáky, ale já už bych to nedělala.
Co jsem jednou zkoušela byly šunkové rolky v želatině. Tak to šlo rychle a chutnalo také. Klasicky jsem plátky šunky naplnila křenovou majdou, do misky od něčeho nalila trochu želatiny, po ztuhnutí vložila šunkovou rolku, obložila pokrájenými okurkami a sterilovanou zeleninou pro pestrost, vejce……. zalila další várkou želatiny a nechala ztuhnout. Po vyklopení to chutnalo úžasně.
Sulc mi dělá máma 🙂 Ne že bych to neuměla, ale ona na to jaksi má víc času. A já ho MILUJU 🙂
Nic lepšího fakt není, než sulc od mamky !!!!!!! A tento rybí proč ne? Já si ho určitě udělám. Dělám do kompotovych misek a každý má svůj vyklopeny kopeček. Jinak brutvany taky bývají ?
To ale krásně vypadá, aspik ten můžu. Často jsem si kupovala vejce v aspiku. Dělávala jsem pečenáče v aspiku. Dobrota.
Jirinko ?, ryby v aspiku jsou pochoutka !! Zavinace si co půl roku kupuji na váhu, to se na to úplně trepu a pak zase půl roku Vydrzim . Cela velká konzerva kilo stala v totalitě do 30 Kč a já jsem ji pravidelně kupovala na dovolenou do Chorvatska. Tam sup do lednice v apartmánu a pak se buzirovalo.
Už jsem podobný rosol s rybou dělala a chutnalo moc. ???
Jen malý komentář: v Lídlu už tu želatinu nemají, prý je to „sezonní zboží“ – viz Lídl Kolín.