¾ kg kapustiček
10 deka anglické slaniny
2 lžíce mandlových lupínků
1 lžíce másla
1 lžíce slunečnicového oleje
3 deci smetany ke šlehání
4 lžíce strouhanky
3 lžíce nastrouhaného parmazánu
sůl a pepř
Předehřejte troubu na 200 °. Očištěné kapustičky překrájejte na poloviny, vsypte do vařící osolené vody a krátce (asi 4 minuty) je povařte. Důkladně sceďte.
V kastrolu rozpusťte máslo, přidejte olej, slaninu a mandle a trochu spolu opečte. Vsypte kapustičky a za stálého míchání vše 2-3 minuty restujte. Přilijte smetanu, přiveďte obsah kastrolu k varu a nechte 2-4 minuty probublávat. Osolte a opepřete, stáhněte z ohně, a přesypte do zapékací nádoby.
Smíchejte sýr se strouhankou, posypte a zapékejte asi dvacet minut.
Tip: mandlové lupínky lze s úspěchm nahradit sezamovými nebo piniovými semínky.
Na talíři to nic moc nevypadá 🙂
Autorka receptu: HaderachKwisatz
Já mám kapustu moc ráda, malé kapustičky ještě víc. Dělala jsem je i smažené klasicky v trojobalu nebo obalené v sýrovém těstíčku. Vařené a jen polité máslem, zapečené…. kapustičky jsou výborné, zdravé a chutnají mi na spoustu způsobů. Miluju je i v polévce. Jojo, jednou……….
Zrovna dnes jsem si je koupila, a budou jen tak opečené na másle s česnekem a bramborami:-)
Na kapustičky po čínsku jsme chodily s kamarádkou do jedné restaurace tady u nás. Bylo to skvělé. pak změnili jídelní lístek a máme po žížalkách.
Asi to bylo tajemství kuchaře, protože jinde jsem to neviděla.
Sem s nima!! A přesně, očistit a na půlky a pak dej se vůle boží ?. Také jsem je dusila a pak zakysaná smetana, pepř … a pak jsem se přežrala. A jednou už připomínala Haderach, myslím, na zádíčka ?
Na zádíčka TAKY budou 😉
Kapustičky kdykoli, jakkoli, jen se nesmí utrápit teplem. Jo a s vanilkovým pudinkem taky nejsou dobré (jednou jsem se přešáhla s kastrůlkem při velkém vaření – bešamel se dal použít místo pudinku, opačná verze letěla slepicím).
Jarybarka mě zaujala těma čínskejma. To jsem nikdy neviděla a ani mě nenapadlo o tom přemýšlet. Asi to zkusim. Nějak. Od chvíle, co máme rozežranou kachničku, nepřijde vniveč ani nepovedenost a jde-li člověk do experimentu bez obav ze škod, většinou tyto nenastanou. 🙂
Tak to jsem velezvědavá, co vymyslíš 🙂
Já taky!