(421) Kuře na soli

1 celé kuře nebo jednotlivé porce podle počtu strávníků
1 kg soli

Do pekáče  nasypeme kilo soli a dáme předehřívat spolu s troubou na 180-190°. MASO DOKONALE OSUŠÍME, to je fakt důležitý! Celé  kuře zevnitř posolíme, porce ne.  Položíme na předehřátou sůl a vložíme do trouby. Tak v půlce cyklu pečení obrátíme. Celé kuře se peče cca  1,5 h, porce asi 40 minut. Kuře bude po upečení skvěle šťavnaté, ale nikoliv mastné. Vhodné při dietě.

Autorka receptu: HaderachKwisatz

Příspěvek byl publikován v rubrice Studená a dietní kuchyně. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

19 komentářů: (421) Kuře na soli

  1. Katyp50 napsal:

    Jojo, to jsem kdysi četla také – celé kuře se zasypalo solí. Vznikla krusta, která se následně vyhodila, ale kuře uvnitř bylo prý krásně šťavnaté a dobré. Nevím, neochutnala jsem to. Jenže já mám pocit, že ta šťávička je prostě lepší. Zatím dietu nepotřebuji, takže si raději dopřeju kuře na klasický způsob. Kdysi byly ke koupi takové pytlíky, do kterých se kuře nebo jiné maso vložilo, sáček se zajistil proti vytečení šťávy a dalo se péct na pekáči do trouby. Bylo takové napůl dušené, napůl pečené. Vyzkoušela jsem, dobré to bylo, ale není nad vypečenou kůžičku.

    • BOYE napsal:

      Mě tyhle vychytávky a chytrátka na jedné straně fascinujou a dá se s tím dělat spousta blbin, na straně druhé mi nevyhovuje to teplení jídla v plastu. Furt mám pocit, že vidim ty molekuly, jak utrženy teplem kolujou ve výpečku… Mě i skladování v plastech irituje, přestože neznám nic vychytanějšího, než různé plastové klik-kliaky (už dělají i skleněné, ale nevim, co na to Ježíšek). Ale třeba sous-vide mě dost zajímá. Budu se muset praštit přes kapsu a jít to zkusit někam, kde to kuchtík opravdu umí a porovnat s tím, když na minimálním ohni s minimem tekutiny něco velmi pomalu upapiňákuju. Sous-vidíte některá? Viděla jsem hošana, jak vyháněl vzduch z pytlíku za pomoci vody a brčka, páč neměl vakuovačku (taky neznám nikoho, kdo ji má) a vypadalo to OK…

      • Katyp50 napsal:

        No, já vakuovačku mám už asi 20 let. Používala jsem jí a pak jsem neměla pro koho vařit a tak jsem ji odložila, ale je stále funkční. Ale i tam musíš použít nějaké plastové sáčky. Jinak to nejde. Ale bylo to super. Sous-vide je sice pěkná věc, ale tyto „novinky“ mi přijdou předražené a tak trochu zbytečné. Oceňuji pomalý hrnec, oceňuji různé „vychytávky“ pomalého vaření….. bohužel, kachlová kamna už mít nikdy nebudu, ale ten pomalý hrnec je vlastně stejný. Nějak při tom stěhování začínám zjišťovat, že si vlastně vystačím s minimem věcí. Tlakový hrnec nesnáším, protože se ho bojím a hlavně mi připadá, že všechny ty „negativní“ pachy z jídla v něm zůstávají a kazí mi to chuť. Asi je to dobrý pomocník, ale já to prostě nějak nemusím.

        • BOYE napsal:

          No, já právě ujíždím na těch pomalých věcech. A od té doby, co mi zrušili propan-butan a nasadili elektriku, užívám si možností dlouhých nízkých teplot. Mám sice kamna v obýváku, ale kachle to nejsou a pomalost v topné sezoně občas řešim cihlou… V podstatě pomalý hrnec nepotřebuju. Papiňák miluju – nikdy se ke mně nezachoval špatně. A od doby, co mám nerezák, už ani neřešim ty hliníkový výhrůžky a jsem spokojená 🙂

  2. Haderach Kwisatz napsal:

    Tohle se nezasypává, peče se navrch a mastnota se vsákne, kůže je krásně opečená. A nešlo o dietu odtučňovací, leč trávicí 🙂

  3. IvaC napsal:

    To už se dělávalo, je to dobré, chutná to jako grilované kuře. Sůl ztvrdne, pak se vyhodí.
    Ale už jsem to hodně dlouho nedělala a třeba manžel ten sůsek stejně nejí, takže brzy udělám.

  4. Jiřina napsal:

    Kuře na soli už se skutečně dělávalo dříve. Zkoušela jsem to několikrát. Nejprve jsem nevěříla, že kuře bude jedlé. Mělo se celé osolit zvenku i zevnitř. Osolila jsem ho jen trochu a bylo to málo slané. Důležité bylo, aby kuře nebylo poškozené, aby z něj nevytekla šťáva. Jídlo bylo perfektní. Pak mi vždy šťáva vytekla, proto jsem na sůl dala alobal jako mističku. Šťáva zůstala v ní. Sůl je fakt škoda vyhodit, dá se využít, jak píše BOYE. Ten alobal mi přišel dobrý, protože jak jsem upečené kuře vydělávala, zůstalo mi na ní vždy kus kůžičky a šťáva vytekla, to mi vadilo. Výborný nápad, dlouho jsem to nedělala. Jen málo co dietního tak dobře chutná. Díky brzy udělám.
    Ještě dotaz, když v půlce pečení paličky obrátíte, neodtrhne se Vám ta opečená kůžička – nepřichytne se na sůl? Na obrázku to vypadá skvěle. Mně se to často stalo.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..