500 g hladké mouky
250 g nastrouhaného Eidamu
1 prášek do pečiva
1 lžička soli
2 lžičky vegety
1 žloutek
250 ml šlehačky nebo smetany
250 g Hery
Vypracované těsto rozválet na cca 5 mm, rádýlkem nakrájet tyčinky. Potřít rozšlehaným bílkem, sypat drceným kmínem (mák, hrubá sůl apod.)
Peče se v horkovzduchu na 180° cca 15 min (podle tloušťky tyčinek…. je jich cca 6 plechů).
Pálivá verze – do ½ dávky přidat 2 lžičky chilli koření
Recept poslala: Květula V.
PS: Nepečeme cukroví, leč slanoví 🙂
Možná ňamka ale pro mě moc tuku.Hera šlehačka sýr.
No asi jsem to měla dopsat. Jen jsem zkopírovala letitý recept v notasu uložený. Už dlouho nahrazuju šlehačku smetanou na vaření a na chuti jako takové to není poznat. Eidam dávám 30% .
Původní recept byl přiložený k „vyhazovacím“ plastovým vykrajovačkám na preclíky. Jenže dělat to s nima už nezvládám – je to na několikahodinové stání- takže jsem si zjednodušila rádýlkem. Při pečení se smrsknou a vyskočí nahoru, takže je možné vyválet a nakrájet přímo na plechu, mezírky se udělají samy. Peču jen párkrát do roka na zvláštní příležitosti a i když všem v širší rodině chutnají, ještě se nikdo do jejich výroby nepustil. Ale hlášku – jsou jako mor, jak ochutnáš, neodtrhneš se- jsem slyšela mockrát 🙂
Máš pravdu…chutnaly! A přiznala jsem, že to není můj recept, ale Tvůj. Zmizly jako první, a je fajn, že se krájí na plechu.
Když já už si ty staré recepty ani nepamatuju odkud přišly.. nakonec je fuk kde se vzaly, hlavně že chutná.
Autorské právo bych řešila jen při zveřejňování, ale spíš to cizí, na svém nijak nelpím 🙂
Hmmm, tučné asi jsou, ale já jsem je dělávala podobně. A byly vždy výborným doplňkem na stole když přišli hosté. Taky jsem dělávala z klasického lístkového těsta, sypnuté kmínem, kořením, solí, paprikou nebo sezamem. A ještě někde najdu recept na sýrové těsto z taveňáku, to bylo taky vynikající.
taky jsme je dělávali z taveňáku a byly hrozně dobré, páni to musím někde vydolovat, dobře jste mi to připomněla
A vyrobit a vyfotit a poslat…!
Přidám jednu superrychlovku: plát listového těsta potřu vajíčkem a hustě posypu strouhaným sýrem (obvykle mám v zásobě čedar), přikryju druhým plátem a zlehka přejedu válečkem, aby se těsta trochu
spojila. Vrch taky pomažu, posypu sezamem, kmínem, chilli vločkami…. nebo nechám jen tak. Nakrájím a peču.
Tak to vypadá také moc dobře.
Já dělávala také plněné rohlíčky. Vykrájet kolečka z lístkového těsta, překrájet na čtvrtky. Posypat sýrem s kořením a zatočit do rohlíčků. Pomazat vajíčkem, posypat čímkoliv a upéct. Bylo to podobné jako ty rohlíčky sladké s ořechovou náplní.
Tyčky od Květuly se u nás pekly vždycky na Vánoce. Bez vegety. Když mi bylo asi pět, dávala máma u vlaku recept své čerstvě vdané spolužačce a ta je dovedla k naprosté dokonalosti. Všechny stejné, jak kdyby je krájela s šuplerou v ruce, krásně zlaté ze všech stran stejně a protože se u nich staly „základem Vánoc“ z vděčnosti nám vždycky na štědrý den donesla otýpku svázanou vánoční stužkou. Úplnou náhodou ta poslední se přimotala do krabice s vánočními ozdobami a tak ji už po páté budeme vázat na stromeček jako památku…
Tomu, co peče 59, se u nás říká chlupatky. Já je dělám jen jednovrstvé, většinou trojúhelníčky, a sypu sýr po nakrájení (propánakrále, proč???) a přečuhující sýr dělá chlupy. Ta přiklápěná varianta se mi líbí – dvojctihodné tyčky 🙂
Holky, slanoví sem hrňte pod tlakem, trouba už žhne…
Plyn uz leze z trouby ven… 🙂
Cožeee? Tráví se? V naší elektrické troubě?…
🙂 🙂 🙂