(455) Zahřívací zelňačka

uzené koleno
mrkev, celer
zelí
máslo
hladká mouka
mletá červená paprika
sušený mletý zázvor
Do vývaru z uzeného masa (zde se vařilo koleno) dáme vařit mrkev na kolečka a kousek celeru na kostičky. Oloupeme 3-4 brambory, nakrájíme  na  kostičky a přidáme k zelenině. Zelí uvaříme zvlášť. Uděláme si světlou jíšku a přidáme do ní  lžíci mleté červené papriky. Jíšku a zelí přendáme do vývaru,  dosolíme,   necháme přejít varem a okořeníme lžící sušeného zázvoru.  Tím  nešetříme –  polévka je díky němu „zahřívaci“. Do polévky dáme také  část uvařeného masa.
Servírujeme s kopičkou brkaše místo smetany – hladovci si kaši postupně přidávají.

Recept je od slovenské babičky naší Jarybarky

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

9 komentářů: (455) Zahřívací zelňačka

  1. Katyp50 napsal:

    Hmmmm, moooooc zajímavé. Se zázvorem a brkaší by mě to nikdy nenapadlo.
    Já jí dělám v základu podobně, jen přidávám ještě houby, klobásu a pak zakysanou smetanu.

  2. jarybarka napsal:

    No právě ta brkaše je místo smetany a klobásu babička nedávala přotože tam je uzené maso.

  3. blahovka.h napsal:

    Tak tohle vypadá prudce jedle. Jsem polévková a co nejdříve zkusím. Jinak já zázvor pašuju kam se dá. Mužovi tvrdím, že jsem přepepřila :-).

  4. lida.f napsal:

    Zkusila jsem dát do zelňačky fazole a bylo to moc dobré.

  5. Jiřina napsal:

    Zelňačka vypadá moc dobře a s tou brkaší, bude pěkně sytá, dvě jídla v jednom. Copak naše babičky, ty si uměly poradit.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..