uzené koleno
mrkev, celer
zelí
máslo
hladká mouka
mletá červená paprika
sušený mletý zázvor
Do vývaru z uzeného masa (zde se vařilo koleno) dáme vařit mrkev na kolečka a kousek celeru na kostičky. Oloupeme 3-4 brambory, nakrájíme na kostičky a přidáme k zelenině. Zelí uvaříme zvlášť. Uděláme si světlou jíšku a přidáme do ní lžíci mleté červené papriky. Jíšku a zelí přendáme do vývaru, dosolíme, necháme přejít varem a okořeníme lžící sušeného zázvoru. Tím nešetříme – polévka je díky němu „zahřívaci“. Do polévky dáme také část uvařeného masa.
Servírujeme s kopičkou brkaše místo smetany – hladovci si kaši postupně přidávají.
Recept je od slovenské babičky naší Jarybarky
Teda, to už vím, že bude moje ?
Hmmmm, moooooc zajímavé. Se zázvorem a brkaší by mě to nikdy nenapadlo.
Já jí dělám v základu podobně, jen přidávám ještě houby, klobásu a pak zakysanou smetanu.
Mě by zas nenapadly houby 🙂
Krkonošská zelňačka je vždy obsahovala. Sušené.
No právě ta brkaše je místo smetany a klobásu babička nedávala přotože tam je uzené maso.
Tak tohle vypadá prudce jedle. Jsem polévková a co nejdříve zkusím. Jinak já zázvor pašuju kam se dá. Mužovi tvrdím, že jsem přepepřila :-).
Zkusila jsem dát do zelňačky fazole a bylo to moc dobré.
Jo ale to už by mě chytali u stropu.Já už takhle po zelí nabobtnám a s fazolemi asi dobrý ale ty následky…
No i tak je tam někdy zkusím šoupnout.Mám je ráda.☺
Zelňačka vypadá moc dobře a s tou brkaší, bude pěkně sytá, dvě jídla v jednom. Copak naše babičky, ty si uměly poradit.