(475) Steaky s gratinovanými houbami a gratinované brambory – dvojrecept

Na dvě porce potřebujete
2 fláky masa o váze aspoň 300 g (zde byly použity  kotlety z přeštíka, přes noc  ponořené v solném roztoku – na litr vody 30 g soli – maso je pak křehčí)
asi 30 dkg čerstvých nebo mražených hub
1 dl šlehačky
2 žloutky
1 šalotka
sůl, pepř, špetka tymiánu, drcený kmín
hrst parmazánu

Maso zprudka opečte na pánvi, odložte. Na druhé pánvi na másle orestujte cibulku, přidejte houby a zprudka zarestujte, aby nepustily vodu. Přidejte kmín, tymián, osolte, opepřete a nechte vychladnout.
Ušlehejte šlehačku, přidejte žloutky a vychladlé houby. Maso dejte do zapékací misky, navršte houbovou směs a hustě posypte parmazánem. Dejte do vyhřáté trouby a zapečte. Podíváme s gratinovanými bramborami a salátem dle chuti.

Na 4 porce:
6 větších brambor
250 ml šlehačky
hrst parmazánu
sůl, muškátový oříšek
máslo na vymazání formy

V mlékovaru svařte šlehačku, nechte v ní rozpustit parmazán (zhruba co se vejde do hrsti), opatrně strouhněte muškátový oříšek, ochutnejte, ev. dosolte (je lepší udělat slanější, pak není třeba solit brambory). Ty nakrájejte na plátky silné cca 2 mm – ideálně na nářezáku. Špičky vyhoďte. Zapékací misku vymažte lehce máslem a začněte skládat plátky do vějíře – měly by se překrývat z jedné třetiny. Každou vrstvu zalijte šlehačkou. Přikryjte alobalem a pečte v troubě na 220 st asi hodinu. Pak odkryjte a pečte do doby, než se šlehačka vstřebá. Posypte parmazánem a dejte na chvilku pod gril. Krájejte na porce.

Recepty nám poslala Devětapadesátka s poznámkou  k bramborám: „Nejlepší jsou ty odškrabané kousky ze dna a ze stěn. Já vím, je to pracné na přípravu, ale stojí za to dát si s tím práci – budete královnou kuchyně.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

15 komentářů: (475) Steaky s gratinovanými houbami a gratinované brambory – dvojrecept

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Moje poznámka je nasnadě – hned poránu si tady slintám a kručí mi v břiše 🙂

  2. lakysa22 napsal:

    Budou mi stačit ty brambiry – vyčíhnu si, kdy nikdo nepřijde, dost na tom, že se budu muset dělit s tím všežrafcem!

  3. BOYE napsal:

    Šmankote, to je lábuž! Po včerejším renesančním zážitku je tu načatá smetana, uděláme si brambory… Flákotka nebude, ale neva.
    Jano, kde bereš přeštíka?

    • Devětapadesátka napsal:

      Lucko, kupoval mi ho brácha někde na Poříčí, ale v které prodejně, nevím. Zjistím a napíšu ?

      • Haderach Kwisatz napsal:

        Přeštíky má pan Kšána v Břevnově

        • Devětapadesátka napsal:

          Jo, ještě to tam nezavřeli? Já jsem tam od doby, kdy podnik prodal, byla jen jednou a kdykoliv jsem jela okolo, bylo tam pusto prázdno. Kouzlo tohohle řeznictví spočívalo mimo dobré maso v kouzlu a způsobu prodeje. Nejlepší bylo, když tam byli oba Kšánové, ale pak se synek vrhl na těžký byznys. Byla jste některá v jeho prodejně v Dlouhé? Stojí za to se tam podívat už kvůli cenám. Nakupovat tam je myslím hodně módní záležitost?

          • BOYE napsal:

            Já to začala gůglit a vzal to nějaký pán s dopomocí pana Kšány a údajně se snaží držet laťku. Tak to asi zkusim, dopravně to mám snadný. Totiž jediný přeštíci, který mám v dosahu jsou od TRMS a ty jsou stejně nastřelený jako u mladého Kšány – nic pro mě. Ale našla jsem jednu farmu u NYmburka, kde přečtě prodávají standardně a chtěla bych to vyzkoušet. Asi se pro to musí dojet, ale ceny jsou čistě vepřové…

          • Devětapadesátka napsal:

            Joo, maso mají dobrý, jen já tam ráda nakupovala kvůli tomu rituálu, který kolem toho pan Kšána dělal. Vždycky se zeptal, co s masem zákazník zamýšlí a kolikrát doporučil něco jiného.,

        • blahovka.h napsal:

          To je přeštické černostrakaté?
          Bohužel v Přešticích zůstaly jen jejich sochy a na náměstí na kašně malinká prasátka. Nedávno tam otevřeli restauraci „Přeštická svině“.
          A když se řekne někomu kanče, tak to není nadávka, ale pocta.

          • BOYE napsal:

            Onehdy jsme jeli na Klenovou. V Přešticích povídám:“Hleďte vlevo, tohle je jediný místo, kde má prase pomník!“ Ze zadní sedačky odtušeno:“Prase možná, ale svině kdejaká po celým světě…“

  4. Jiřina napsal:

    Jen jak to čtu, tak se mi sbíhají sliny, toto bude mana nebeská, jak dohromady, tak každá samostatně. Je to fakt trochu pracnější, ale bude to dobrota. Parmazan sice nemám, ale snad bude stačit „Grana Padano“/Makro/.

  5. Katyp50 napsal:

    Jojo, po té bagetě, co jsem stláskala někde při cestě domů, abych vytvořila „vycpávku“ žaludku se mi tu sbíhají sliny.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..