1/2 kg mletého
1/4 nastrouhané dýně (tady je nejlepší Hokaido)
sůl, pepř
vejce
hrst petrtelky
česnek (lze i sušený), nemusí ho být moc, může se i vynechat a dát víc petrtelky
Veškeré ingredience smíchat a nechat chvilku odpočinout.
Mezitím si oškrábeme brambory, osolíme a dáme vařit. Tak v půli přidáme kus pokrájené dýně.
Karbanátky obalíme v hladké mouce a smažíme na menším plameni.
Ohřejeme mléko, v něm svaříme pokrájenou cibuli, scedíme, vyšleháme kaši a servírujeme.
Recept ze svých dýňových latifundií nám poslala Bláhovka.
Hele, Katyp, promiň 🙂 Ale některé my ostatní dýni rády 🙂
A ještě jeden koment – ten trik s cibulí uvařenou v mléce jsem neznala a přijde mi to dobrý – syn cibulku na kaši nerad a mě zas přijde, že bez ní ti není ono. Řešila jsem to tak, že rozdušenou cibuli zašlehávám do kaše – ale tohle tedy zkusím.
Tohle mě naučila jedna stará paní z příbuzenstva. Do kaše cibule patří, ale ty kousky vadí. Taky znám pár „kuchařinek“, které dělají kaši bez cibule a zalévají studeným mlékem. Pak se diví, že s jejich kaší se dají tak lepit kachličky.
Já dělám taky kaši bez cibule. Když mám vařené erteple, naliju k nim mléko a dám ještě chvilku na plotnu, aby se ohřálo. Pak rozžďuchám šťouchadlem na brambory a teprve pak beru mickér a začnu šlehat s přidáváním másla. Kaše je herbábná ?. Navrch mastím rozpuštěným máslem a podle toho, k čemu ji podávám, přidám smaženou cibulku.
Taky cibuli nedávám,i když jí mám ráda,někdy přidávám zelenou část pórku nebo jarní cibulku.Mléko teplé přidávám až po rozmixování brambor s máslem do hladka,pak teprve přidám to mléko a nemám tam kousky brambor.To jednou ukazoval p.Stupka-kuchař v receptáři.
Karbanátky miluju a hned zítra je mám v plánu.Nemám dýni,ale dám hodně pórku a slaninku a mňam.
Kaši dělám stejně, jen oproti dalším zde na ni nedávám máslo. mám k tomu nějaký odpor. Nedávám ho ani na krubicovou kaš :o)
Kaši dělám takhle (poučena mámou i babičkou): Horké brambory nasucho rozšťouchám úplně do hladka. Ani hrudka – to je zákon… Pak vliju mlíko – a přiznávám, někdy i studené- opět proženu šťouchadlo a pak, podle nálady buď vmíchám máslo, nebo dělám „rybníčky“ z rozpuštěného. Někdy přidávám do kaše byliny, někdy tu tykev, jindy batáty. Vyloženě herbábná vzniká za použití smetany a tu většinou servisuju k pečený zelenině.
Ad herbábná: Používáme to v rodu odjakživa, nevíš, kde to vzalo původ?
Já dělám podobně ale rovnou šlehačem suché brambory, pak kousek másla a mléko.mléko dávám studené a kaše je bez bramborových pucků.
Jinak dýní jsem nezkoušela ale zkoušela jsem vmíchat do brkaše sterilovaný propasírovaný hrášek a bylo to moc dobré.
Ja mam zato, ze to bylo v nejakych krkonosskych pohadkach….
Také normální cibuli do kaše nedávám, dost často dám buď jarní cibulku, nebo vícekrát pažitku – i mraženou, co mám v mrazáku do polévky. Jinak mléko také horké a máslo dávám do brambor, než je rozšťouchám, pak zaliji mlékem, přidám tu pažitku a rozmickuji.
To bude dobroučké, to zkusím ?
No, jako „vložka“ do masa k odlehčení jídla by mi asi dýně nevadila (určitě by masa bylo podstatně víc než té dýně). Ochutnala jsem karbošky s cuketou, byly moc dobré, tak proč ne s dýní. Když to bude dobře ochucené, nic proti tomu. Horší by to u mne bylo s tou brkašodýňo. Tam si fakt nejsem jistá, ale vlastně také – proč ne. Hodně máslíčka, trochu smažené cibulky (hodně!), kterou kupuji v IKEA…. klidně bych to obojí vyzkoušela kdyby mi to někdo uvařil. Poměr brambory:dýně tak 3/4:1/4 – hezká barvička a na chuti brambor to zase tolik nezmění.
Dýňová polévka mi nic neříká, natož s mrkví! Ale tohle jsou recepty docela jedlé.
Hihi, čekali jste, že napíšu neeeee, tohle neeeee?
Jsem právě omdlela!
Už běžíííííííím. Nesu pytlík brambor, dýni, misku mletýho a KÝBL SE STUDENOU VODOU!
🙂
Vyfotit ! ! ! !
To chci vidět ;-))
Jako CO? Jak na mě Katy leje kýbl vody? Nejseš ty zlomyslná? 🙂 🙂 🙂
A ještĕ u toho přikusuje ten dýňový karboš….
…až se poberu, tak tě vzkřísim… Hele, Katy, nežuchla zase nějaká cihla? Kejvnout na dýni, to už je skoro za hranou 🙂
Aby nás tím kýblem nevzala jedním vrzem!
Hele nežuchla, ale jsem doma, nahoře se vrtá, brousí, kope, kočky jsou zapracované pod dekou v posteli – Damián a Cecilka, u mne na klíně Ťapík, Lady na psacím stole u počítače na dosah ruky na hlazení když jsou rány obzvláště brutální, Melíškovi vyčuhují fousky zpod postele a Číčulína leží na mém mém tričku na křesílku, já dodělávám pár restů do účetnictví. Prý přijdou odpoledne zkontrolovat stav stropu. To jsem zvědavá jak! Dotáhnou sem statika? Debilové. A čekám na zásilku kočičího jídla. Takže jsem poobědvala starý chléb obalený ve vejci se strouhaným sýrem a navrch mi milostivě ponechali pláteček šunky. Rajčátka odmítli. K tomu jsem si dala nealko, vyjedu až to tady skončí. Na zítřek mi zbyly asi 3 minipapričky z LIDLu, 3 vajíčka, ještě ten starý chléb, šunku nemaje obejdu se, 2 plátky sýra a malý kousek paštiky ve vaničce. Tak zase zaimprovizuju. Chvíli musím být na dietě, kočičí zásoby stály docela dost!
Karbenátky + kaše se u nás = oblíbené jídlo. Ale tu dýni tam
nemusím. Ikdyž se na mne smějí dvě Hokaido za oknem co
by podzimní výzdoba. Kdysi jsem si dala v restauraci dýňovou
polévku a nechutnala. /asi vina kuchaře/. A od té doby dýni nee.
Maximálně kompot. Přesto vám, které máte tyto pokrmy rády,
přeji dobrou chuť. 🙂
Jojo, mám to stejně. Já ani ten kompot neeee. Ta polévka mi dýni navždy nějak zošklivila. Pečenou v troubě na jakýkoliv způsob bych také velmi zdvořile odmítla.
Ale zase na druhé straně – dýně je téměř bez chuti. Když jí přidám postrouhaný kousíček na odlehčení masového jídla, tak proč to nevyzkoušet? V té brkašodýňo bych jí dala jen minimum pro barvičku. Dělala jsem brkaši s celerem a byla moc dobrá, jenže celer je hodně aromatický a dodal tomu jídlu zvláštní chuť. Brkaše s mrkví mne neoslovila úplně stejně jako s tou dýní, ale asi tam té mrkve bylo moc. Pro mne nejlepší brkaše je dohladka vymíchaná s máslíčkem, smetanou a nějakou zelenou natí.
Jediné, co mi kdysi docela chutnalo byly maličké kousky kandované dýně. Tak to byla mňamka veliká, já mám kandované ovoce moc ráda. Každé Vánoce jsem dělávala mísu s kandovaným ananasem, papájou……. jako dekorace to na stole vypadalo úžasně a hlavně jsem tu ozdobu při hraní pasiánsu pečlivě uďobávala.
Teď jsme zrovna zkandovaly behem 2 měsíců 3 dýně (40,30 a 20kg) 🙂 super na uzobávání
No potěš koště, klobouk dolů! Kdysi jsem to také dělávala, ale jen tak z jedné. Přidávala jsem různé tresti, takže voněla po ananasu, pomerančích, citrónu a pod. (tenkrát v dobách hluboké totality nikdo neměl ponětí o škodlivosti trestí), uzobávalo se, ale vždy se nějaká vyhodila. Raději dnes suším jablka, hrušky, švestky (letos není co), jahody, rajské a hlavně šípky na čaj.
Šípky na čaj zamrazuji. Říká se že šípky jsou nejlepší když přemrznou.a taky proto že sušené jsou jako kámen a mražené se v čaji jakoby rozpouští.
Šípkový čaj je věc skvělá i kdyby nebyla zdravá. Vášně pořád budí ty chlupy uvnitř. Někdo tvrdí, že jsou nebezpečný a tak podobně… Já je občas drtim a po uvaření filtruju. A jeden bylinkář tvrdí, že jedině správně je šípky vcelku namočit nejméně přes noc a výluh pak jen ohřát před podáváním. Tak si lidi vyberte 🙂
A na filtrování mám nejradši french press, protože z těch šípků vymáčkne, co se dá.
Rybářko, to mražení má něco do sebe. To stojí za pokus.
Haderach chtěla po mně recept na kandování dýně. Tak jsem jí ho poslala. Nevím, jaký máš Ty, třeba by ho také uvítala. Ten můj je trochu dlouhotrvající, ale výborný.
Já už si to moc nepamatuji, ale určitě to bylo dlouhé. Napřed se máčelo ve vodě s kys. citrónovou, pak v cukerném roztoku. Každý den se to slévalo, roztok se povařil a zase se vrátila do něj dýně, nepamatuji se kolikrát. Potom teprve do sušičky. Po usušení prosypat mouč. cukrem, aby se nelepilo. Jednou jsem dělala plátky, vykrajovala jsem srdíčka a máčela v hořké čokoládě. To mělo úspěch největší.
Každopádně to není nic, co by bylo hotové hned. Podívám se doma, možná ještě recept někde mám.
Pro Bláhovku: TO JE ONO!!!!!
Také jsem si to moc nepamatovala, ale takhle jsem to dělávala a bylo to vynikající. Dneska kandují třeba jen namáčením v silném cukreném roztoku, ale to není ono! Ta dlouhodobější příprava se vyplatila.
Kandovanou dýni dle Katy dostanete dneska večer NA ZEJTRA, páč já zase Koniášuju.
Docela nedávno jsem zpracovávala poslední dýni, v sobotu byla polévka, kousek dýně zbylo a tak jsem ji druhý den přidala k brkaši. Ke kuřecí roládě veliká dobrota.
Jinak do kaše dávám vždy teplé mléko a kousek másla, někdy dávám teplou šlehačku a tam už máslo nepřidávám. Karboše máme rádi, ale nesmažím, peču. Já moc nemusím smažené.