(481) Kachna na víně a švestkách

Svařte
1/2 l bílého vína
10 dkg cukru
20 dkg sušených švestek
do toho vymačkejte 2 citrony.

Naporcovanou a osolenou kachnu hodně propíchejte vidličkou a osmažte na pánvi bez tuku, aby se vypekl. Přendejte do pekáče, přidejte rozvar, zakryjte a pečte do měkka. Na vypečeném tuku z kachny osmažte nadrobno nakrájenou cibuli, zaprašte 1 KL hladké mouky, zasmažte a vše přidejte do pekáče. Kachnu dopečte do červena a podávejte s houskovým knedlíkem.

Prý i  zapřísáhlí zastánci klasicky pečené kachny tuhle úpravu ocenili – kachna není mastná a je líp stravitelná než pečená.

Recept nám poslala: Devětapadesátka

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

30 komentářů: (481) Kachna na víně a švestkách

  1. Katyp50 napsal:

    Já chci tučnou kachnu, spoustu vypečeného sádlíčka později mazaného na čerstvý kváskový chléb, opečenou kůžičku na povrchu……..!!! Ta poslední kachna se fakt nevyvedla. Zřejmě běhala okruhy nebo chodila do posilovny, aby měla mezi ostatními „taili“ – taková „kachní modelka“ to byla. Tak tohle už nikdy.
    Ten recept vypadá moc zajímavě, ale já sušené švestky ve spojení s masem nemusím.

    • Devětapadesátka napsal:

      No můj muž, když jsem se poprvé rozhodla kachnu podle nĕj úplnĕ zkazit touhle úpravou, se tvářil hodnĕ skepticky, ale když ochutnal, uznal, že je výborná. Je to jen o tom zkusit nĕco nového. A když peču kachnu nebo husu klasicky, nasolím je den předem a den před podáváním pticu podliju tak 2 cm vody a v 10 večer strčím do trouby na 90 stupňů. Peču do 7 do rána, pak přidám na 120 a peču do 11 hodin. Jo, pekáč je pořád zakrytý. Pak ptáka rozporcuji a už jen dopeču do červena. Maso je mĕkoučké, šťavnaté.

      • Katyp50 napsal:

        Klasické pomalé pečení. Já to dělávala v kachlácích na chalupě – večer tak okolo 20-21.00 se vnořil pekáč s čímkoliv do trouby. Ještě se naposledy přikládalo tak okolo 24.00, pak jsme šli do hajan a ráno okolo 10.00 jsem obsah pekáče zkontrolovala. Obvykle bylo masíčko měkké a šťavnaté, ještě teplé. Znovu se roztopily kachláky a cca okolo 12-13.00 bylo vše dopečeno, dochuceno, doděláno…….. jojo, to se mi pořád stýská. Ale život jde dál. Halt jednou něco končí a něco začíná.
        Jen tak mimochodem – moje trouba v Praze vypínala po 2 hodinách, pak se musel znovu nastavit časoměr. Jak to děláš? Vstáváš?

      • henriet13 napsal:

        Pečení v zakrytým pekáči se mi nějak nedaří. Maso je spíš uvařené, než upečené, i když ho pak dopékam odkryté, tak to už není takové, jak bych to chtěla mít??☹️. Nevím. kde dělám chybu, poradí někdo?

        • Katyp50 napsal:

          „Vařené“ asi není, spíš dušené. Asi moc podléváš? Maso pustí svojí šťávu, tuk, vody pro pomalé pečení moc netřeba. Jsou kousky, které vkládám do hrnce pro pomalé vaření či pečení úplně bez podlévání. Pustí si šťávu samo. Jen podsmahnu cibulku na trošce tuku, vložím maso a dám tak max. dcl vody nebo vývaru. Pak už se maso dopeče jen ve vlastní šťávě. Kdysi jsem do kachláků dávala zmražený kus hnáty z krůty. Tak tam jsem přidala opravdu jen dcl vývaru a o zbytek se postaralo to maso samo. Jen jsem pak po těch hodinách odstranila poklici a dopekla do finální kůrčičky.

          • henriet13 napsal:

            Posledně jsem nepodlévala vůbec, na dno pekáče jsem dala nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli na větší kousky, na to usadila maso a pekla zakryté. Šťávy to pustilo hodně, spíš až moc, žeby moc vysoká teplota, nekvalitní maso, moc zeleniny? Fakt nevím… Maso bylo měkoučké, to jo, ale nechutnalo jako pečené ani po nekrytém dopečení

        • Devětapadesátka napsal:

          To nevím, asi záleží i na mase….

          • Katyp50 napsal:

            Taky nevím. Jaké maso to bylo? V kachlácích (už jsem s tím asi protivná!) bylo maso vloženo na dost vysokou teplotu, ale jak kamna pomalu vychládala, tak se to dopeklo za stále nižších teplot, tzn. opačně nežli třeba v pomalém hrnci. Kachláků už nemajíc, peču na velmi velmi nízkou teplotu od počátku pečení a pak zvyšuji teplotu. Funguje to.

          • henriet13 napsal:

            Obyčejná krkovice ze supermarketu, vakuovaná ?. Já vím, nic moc… žádný soukromý zdroj masa tady nemám ani dobrou masnu. Začínám si myslet, že se mnou pečené maso nekamarádí, klasicky pečené mám vysušené, pomalu pečené a zakryté spíš dušené…? ale já to nevzdám, slibuju?

          • Katyp50 napsal:

            No rozhodně nevzdávej! Zkus opéct zprudka ze všech stran, maso se zatáhne, zůstane šťavnaté uvnitř. Pak vložit do pekáčku na cibulku, oprásknutou na tom tuku. A dát péct.

      • blahovka.h napsal:

        Takhle jsem vždycky pekla husu. Jen loni jsem si neuvědomila, že nemám poctivou domácí, ale kupovanou. Ráno jsem otevřela troubu a na mě z pekáče „čučela“ prsní kost a maso se svezlo na strany. Takže žádná celá husa na míse, ale potupně jsem ji rozporcovala.

      • 60anda napsal:

        Na pomalé pečení nedám dopustit, peču stejně, v poslední době kupuji jen prsa s kůží, pomalu pečená jsou hotová za 2,5hodiny U nás vždy stehna zůstávají a všichni se hlásí o prsa i u kuřat. Tam to řeším tak , že kuře vykostím, naplním nádivkou a upeču roládu,tak se sní celé a nic nezbývá.

        • 60anda napsal:

          ještě jsem chtěla dodat, že tento recept určitě vyzkouším z kachních prsíček. Už teď slintám, jen si to představím.

        • BOYE napsal:

          Jé, my k vám budeme jezdit! U nás zase frčí hnátky! Tak se vždycky dohodneme, my vám prsa, vy nám nohy! Moje děti tvrdí, že jediná genetická modifikace, která jim připadá etická, je křížení stonožky s drůbeží… (ovšem při tom genetickým štěstí z toho vyjdou jedny dloooouhý, beznohý prsíčka – a veselo bude u vás… 🙂 )

          • raduna.ha napsal:

            BOYE přesně toto jsem chtěla napsat, ale
            zdržel mne telefon. U nás taky jen maso
            s držátky. A proto celé kuře málo kupuji.
            Max. na roládu.

          • 60anda napsal:

            Já to mám takto už od mala a když nás bylo doma ještě 6 ke stolu, tak jsem pekla 2 kuřata , prso na mě nikdy nezbylo, ale vždycky zbyly 2 stehna.

          • BOYE napsal:

            Já kupuju kuřata tři (jsme ke stolu většinou 3). Vznikne šest nohou, hromada křidýlek na polífku a do rizota a z trojích prsou, když pominu řízky, máme tak šest až osm jídel, protože je většinou dělám s hromadou zeleniny (Astati – náš chutný vzor), nebo do těstovin a to je spotřeba malá. Dojde-li na řízky, záleží na tom, jak dlouho jsme je neměli, ale nejméně jedny až dvoje prsa padnou. 🙂

          • Jana Macůrková napsal:

            Taky to tak řeším, jsme sice jen dva, občas přijede kluk, ale když narazím na kuřata v akci, tak jich vezmu víc, naporcuju a dám do mrazáku. Mimochodem zítra si jedu pro krocana.

    • BOYE napsal:

      Musim říct, že mě švestky s masem nikdy netáhly až do chvíle, kdy si mě zeťák koupil uzeným se švestkovou omáčkou. Od té doby jakmile se vyskytne recept, jdu do něj a ještě jsem nebyla zklamaná. A tahle kačenka je taková novodobá odnož nedávno rdoušených ptákuóv. A není tam OCET 🙂 ! Už se těšim. Jen tu řádnou kačenu chytit…

  2. IvaC napsal:

    Trochu trvalo,než mi došlo,že 1KL je kávová lžička a ne 1kg mouky,až jsem se lekla.To jsem ale blbá,co?

  3. IvaC napsal:

    Nee. Vždyť je to jasné,nevím, na co jsem myslela, jen to v těch zkratkách nech. Holt se zase, jestli mi to zůstane,z eptám.

  4. BOYE napsal:

    Pro Henriet: Mně to balíčkové maso taky strašně štvalo pouštěním vody. Jediná pomoc: Před pečením ho na nepřilnavé pánvi nasucho nechat zatáhnout poctivě ze všech stran, pak teprv do pekáče.

  5. lakysa22 napsal:

    Vy jste teda lidožroutky!! Fšecky, jak tady jste!!! Takovou krásnou barevnou kačenku!
    (To se mi to rozčiluje, když to nejím)
    Jednou jsem pekla kačenu, asi byla mladá, maso jak buchtička, pochválili mě.
    Pidruhé – masa málo, tuhé, víc kostí než masa. Potřetí to zkoušet nebudu.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..