1 kg brambor
2 vajíčka
300 g hrubé mouky
100 g dětské krupičky
sádlo
uzené maso
cibule
Brambory (ideálně uvařené ve slupce den předem) oloupejte, nastrouhejte nahrubo, přidejte vajíčka, trochu soli, krupičku a tolik mouky, aby vzniklo dobře tvarovatelné těsto.
Na pánvi rozpalte sádlo a opečte cibulku nakrájenou najemno. Přidejte na kostičky nakrájené uzené, promíchejte a trochu opečte. Nechte vychladnout. Odždibujte kousky těsta, z každého udělejte placku, dejte doprostřed trochu náplně a zabalte do tvaru knedlíku.
Podávejte s kysaným zelím (dušeným nebo a la salát) nebo s kedlubnovým nebo se špenátem.
Knedlíky pro vás uvařila: HaderachKwisatz
Tak dneska se ukázalo v celé své nahotě, že už si musím konečně udělat na flashdisku s Bramboračkou pořádek. Bramborové knedlíky plněné uzeným dokonce podle M.D.Rettigové tam mám připravené od července, a nakonec mne Haderach předběhla….?????
Nojoooo, nejsem Rettigová, ale zato jsem blesk! 🙂 🙂
Jenom nebuď blesk, který má na autech jedna přepravní společnost. Zpříjemňují mi život. Aspoň jednou za měsíc řeším zásilku, kterou rozflákají.
A tuhle znáte?
Chlubí se Pepíček: Pane učiteli, můj dědeček byl za války elektrikář! A jak to víš, Pepíčku? No, měl na helmě dva blesky! ?
🙂 známe, ale furt dobrý
To je z knížky „Anekdoty z Protentokrátu“.
To nevím, znám ji jen z doslechu a zmínka o blesku na autě evokovala ty blesky na helmě ?
Z protentokrátu si pamatuju jeden kuchařský: Prej se vyrábí nový konzervy: Hitler v rejži…
Taky dobrý ?
A Pepickova hodna babička nosila do hory jídlo partyzánům . Zvědavý Pepíček chce vědět , jak to tenkrát bylo, co partyzáni babičce říkali .. No : Danke , Mutti ??
Mňaaaam ???
Přiznám se źe jsem je dělala kdysi dávno jako mladá kuchařka a nějak to nedopadlo a pak už nikdy.Prostě bylo uzené s brknedklíkem a zelí.Tak už je asi načase to prubnout znova že jo.
To je můj případ…nešlo mi to do těch knedlíků uzavřít, tak jsem udělala prázdné knedlíky, a tu cibulku s kostičkama uzeného nasypala na to. Tak teď, jako Rybářka, to zase po letech zkusím. Ale hned vás varuju: běda vám, jestli se mi to zas nepovede!!!?
Povede! A jak vidíš, zbylý maso šlo taky navrch!
Dala bych si hned. Tuhle jsem si je, já blbec, dala v nějaké jídelně. Bože to byl blaf!
Hele, až někdy budeš mít cestu správným směrem, stav se na oběd v Jenštejně, v hospodě U Cafourků. I když zrovna nebudou mít plněný knedlíky, stojí to za to – což je jediná věc, která mě smiřuje s prací v depozitáři.
Díky za tip. Občas tam i jedu.
My (taxikáři), máme pár oblíbených a osvědčených jídelen v Praze, kde se člověk opravdu dobře nají a za slušné peníze. Protože jsem v poslední době zanedbávala pravidelnou stravu a začínalo se mi to vracet ve formě porušeného zažívání, tak jsem začala víc sledovat denní režim – dostatek tekutin a aspoň jednou za den se najíst pořádně. Já bagety, McDonaldy, KFC apod. nesnáším přímo bytostně, takže teplé jídlo, klasické, je pro mne hodně důležité. Jenže občas to do těch končin nestihnu, tak se stavím jinde a je to dost katastrofa. Už bych mohla „zmapovat“ jídelny kam ano a kam už nikdy.
U nás se dělá i méně klasická verze, kdy náplň není úzené, ale houbová směs – pro masožravce s kouskem uzeného 🙂
Tak houbová směs, jó? To musí být strašně dobré. A k těm taky děláte zelí?
Bramborové knedlíky mám moc ráda, jako náplň může být uzené, nebo nějaká uzenina, ale nejvíc nakrájené, nebo namleté škvarky. Na to smažená cibulka a zelí. Může být jen kysané s nakrájenou cibulkou a okurkem, jako salát. To je dobrota. Škvarky mám v mrazáku, kysané zelí v zeláku. Teď to bude dobré, když se začne dělat cukroví, je třeba něco od masa – př. pořádný guláš, segedín. Vždycky navařím veliký hrnec, ať mě děda nezlobí, že má hlad. Ale ty houby, není to špatný nápad, ale to asi bez zelí, jen s cibulkou. 🙂