(498) Kotlety zapečené s krémovými žampiony

kotlety bez kosti nebo libová krkovička
krémové žampiony
šlehačka
parmazán

Maso naklepeme, osolíme, opepříme a zprudka opečeme na pánvi z každé strany asi tři minuty. Výpek z pánve přendáme do zapékací nádoby (nesmí ho být moc, já to dělala na teflonu a měla jsme jen to, co si maso samo pustilo). Na dno dáme krémové žampiony, pokrájené na čtvrtiny, na žampiony maso, zalijeme šlehačkou, posypeme sýrem parmazánského typu a dáme zapéct asi na 30 minut, dokud povrch nezezlátne.  Podáváme se šťouchanými brambory nebo rýží.

PS: Pěstovné žampiony není třeba loupat, protože na jejich povrchu nejsou přítomny žádné škodlivé látky, a navíc  ve slupkách je obsaženo nejvíce chuťových aromatických látek, o které  bychom se oloupáním kloboučků připravili.

Autorka receptu: HaderachKwisatz

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

41 komentářů: (498) Kotlety zapečené s krémovými žampiony

  1. Katyp50 napsal:

    To vypadá moc jedle. Dala bych si.

  2. Devětapadesátka napsal:

    Taky bych si dala…. Ne že by tu vařili nějak hrozně, ale znám lepší podniky ?

  3. kveta.batkova napsal:

    Takhle podobně dělám kotlety na bramborách, jiné je jenom to, že první vrstvu tvoří brambory na plátky, pak žampiony, opečené maso, kroužky cibule a smetana. Po asi 3/4 hodině pečení zasypat sýrem a dopéct dorůžova.

    • Haderach Kwisatz napsal:

      Z nějakého mě neznámého důvodu tomuhle jídlu jeden kamarád říkal kobršle.

      • BOYE napsal:

        Teď nevim, jestli ti neskáču na špek, páč dneska málo myslim, ale pokud to myslíš vážně, tak KOtlety-BRambory-ŠLEhačka.

        • Haderach Kwisatz napsal:

          No, neskáčeš. Jsem de*il, TOHLE me fakt nenapadlo.
          🙁

          • BOYE napsal:

            Se mi ulevilo. Já dneska fakt jsem mimoň a už jsem začínala uvažovat, jestli mě trošičku nepřipoklepla pepka. Tak dobrý, jen neobyčejně zdařený den blbec (naštěstí jen pro pobavení ostatních).

          • Haderach Kwisatz napsal:

            Mi mluv o den-blbci. Půl dne jsem tady smolila projekt – žádost o grant na Ministerstvo kultury. Upozorňuju Tě, že JÁ jsem ten člověk, kterej šel studovat knihovnictví, protože tam NENÍ matematika (teda je, ale jen tři roky a nebere se vážně). A už 11 let píšu projekty a měsíc co měsíc počítám mzdy brigádníkům. Byly roky, kdy jsem jich (brigádníků) měla i 17. K zblití!

    • a.rena napsal:

      A já, aniž bych se ráno podívala sem, právě dopékám na oběd. Ta naše Bramboračka má v sobě opravdu nějakou zvláštní chemii.

    • Katyp50 napsal:

      Já také dělám takhle. Jen trochu jiné pořadí – první vrstvu tvoří tenoučká kolečka cibule, na ni maso a opět tenoučká kolečka cibule. Pak plátky anglické slaniny, brambory na jemné plátky a na ně podélně rozříznutou ostřejší klobásku nahoře nařezanou jako špekáčky na opékání nad ohněm. Žampiony tam nedávám. Zalít smetanou a dát péct. Pak odstraním tu klobásku, zasypu sýrem, vrátím klobásku na sýr a nechám zapéct.

    • Katyp50 napsal:

      Chvíli mi povídejte o mimoních! Dneska jsem jela ráno vyměnit (konečně!!!) zimní pneumatiky. Pak jsem je chtěla uložit v garáži a protože pršelo, pustila jsem si stěrače. Hmmmmm, nic! Motorek lehce vrčel, pak začal vrčet víc a víc a tak jsem to zařízení zase vypnula. Dojela jsem dvacítkou přes půl Prahy a občas jsem přední sklo otřela hadrem. Fakt užívárna. Cestou do servisu – prý vyhořelý motorek pohonu stěračů. Tak jsem tam auto nechala i s těmi pneumatikami vzadu a jela MHD domů. Zítra dopoledne se můžu těšit, že vozidlo zase bude fungovat jak má! Myslela jsem si naivně, že tu aspoň uklidím. Taky prd a vořech. Vysavač kvílel, že kočky byly zalezlé pod postelí a po rozebrání jsem zjistila, že je ucpaný přívod z hadice do vysavače. Tak jsem to rozebrala, vyhodila bordel v pytlíku, dala nový, vyměnila filtr, vydloubala to, co bránilo průchodu – co asi? Míček kočičí! Někde ho ten vysavač „spolkl“ a bylo! Vzteky už jsem neluxovala, uklidňovala kočky. Poslední rána válečným štváčům byla, když jsem si chtěla pustit mikrovlnku na ohřátí jídla. 2x cvakla a začala smrdět. Tak jsem ten krám vypla z proudu a asi skončí ve dvoře, kde je už dneska docela slušná sbírka starých elektropřístrojů. Mám druhou, sice v Krkonoších, takže pro ní musím dojet, ale mám. Zatím se bez ní obejdu. Takže jsem neuklidila, nevyjezdila, jídlo jsem jedla studené a jdu vztekle spát.

      • Haderach Kwisatz napsal:

        Auto, jo? Já měla auto v servisu od minulý středy – odešel startér. Tak aby ho vyměnili a rovnou mi to přezuli. V pondělí volali, že hotovo — vezmu účet, zaplatím (i s přezutím), jdeme pro auto a servisák popvídá „ten vůl to zapomněl přezout“. Takže jsem tam pro mimořádnej úspěch šla o dvě hodiny později znova – naštěstí to mám za dvěma rohama. A naštěstí mě neživí!

        • jarybarka napsal:

          No tak dnes jsem mimoň já sama.Motala jsem si tu nějaké ozdobičky na vánoce a ukápla jsem si roztavenou hmotu z tavné pistole na prst! Ryčela jsem bolestí a vzteky jak postřelený prase. Abych tu hmotu dostala z prstu strhla jsem ji i s kůží. Bylo mi špatně od žaludku klepala jsem se bolesti.Chladím to je to trochu lepší ale ruku mám nepoužitelnou určitě asi na 2 týdny?

  4. Jiřina napsal:

    Moc dobré papáníčko, já jsem dnes měla k obědu zbytek kolínek posypaných zbytkem pražené strouhanky, jak jsem pekla ty štrůdly, ale bohatě polité máslem, dobrý to bylo, ale tento recept je stokrát lepší. 🙂

  5. Katyp50 napsal:

    Tak na sladké vůbec nejsem, nudle s mákem pro mne byly utrpením, žemlovka….. nenene už nikdy, max. tak občas lívance, palačinku, ale to je tak vše.

  6. Devětapadesátka napsal:

    No, holky, buďte rády, že si můžete uvařit. Jsouc ve špitálním zařízení tu možnost nemám. Včera přišla dietka, že si můžu vybrat ze dvou jídel k obědu. Nalákali mě na mořského vlka s bylinkovým máslem a šťouchačkama. Přinesli tresku vařenou, která smrděla na sto honů, v bramborách kusy špeku a spálený pórek, vše stálo ve ztuhlým tuku, neb to bylo ledový. Velebnosti, málem jsem blila. Ještě že ve zdejší kavárně dělají fakt dobrou pizzu. Tak – a teď brečte ?

    • Katyp50 napsal:

      Kde to ležíš?
      Já když jsem naposledy byla 5x ve špitále v ČB ve Vojenské nemocnici na těch šílených operacích rozdrcené nohy tak jsem litovala, že tam nejsem strávníkem. Bože jak tam vařili!!! Ovšem – je to dost let zpátky, třeba se to tam také změnilo. Zato později na Bulovce – na gynekologii, tam to bylo výživné. Večer po operaci mi donesli rybičkovou pomazánku s cibulí! Rozbolavělá bych měla jíst tohle? A vrchol byl, když mi ráno naservírovali snídani: přijela taková podivná osoba s vozíkem, na něm talířky se šunkou, sýrem, na kostičky pokrájené máslo, rohlíky a čaj. Vzala ubrousek, na ten plácla tu mokrou šunku, na ní sýr, nahoru decentně umístila tu kostičku másla, vedle hodila 2 rohlíky rovnou na stolek a nalila čaj a uspokojena prací odjela i se stolkem za dalším chudákem. Žádný nástroj na namazání másla, nic! Šunka se radostně obalila tím ubrouskem, takže nebyla k jídlu, sýr byl lehce oschlý na rozích, rohlík tak 2 dny starý. Tak jsem opatlanou šunku vyhodila, ze sýra odebrala ty rohy, přikusovala jsem kostičku se zbytkem sýra a kostičkou másla k tomu rohlíku a zapíjela čímsi, co měl být čaj. Na očištění jsem použila papírové kapesníčky z vlastní zásoby. Když došla osoba sklidit snídani, zeptala jsem se jí, proč to nedají na talířek s nožem na namazání másla. Prý jim to lidi kradou, takže to servírují takhle. Byla jsem na hadičkách, takže jsem jen čekala, s čím mi donesou oběd, do jídelny bych si nedošla. K němu jsem tedy příbor dostala, ale byl tak špinavý, že jsem jim to vrátila celé.

    • Vera M. napsal:

      Děcka, neuvěříte! V Motole jsme byli sestrou nasměrovány do “jídelny”, kde se stravují i lékaři. Neuměla jsem sníst hovězí na víně s rýží a švagrová statečně snědla. Nerozumím, proč někdo servíruje tvrdé maso s omáčkou z tolika mouky, ze prapůvod receptu je už úplně jedno. Ta mouka to zabije. Nevěřím, ze se lidi chtějí najíst. Chtějí chutné jídlo, madonnamia…

    • kveta.batkova napsal:

      Jani, držím palce, ať jsi brzy v pořádku a doma.

  7. Devětapadesátka napsal:

    No dneska to soudruzi z ndr podělali. Včera byla rajda, byla výborná. K snídani vypečený houstičky z místní pekárny (PaC Hořovice), máslo, džem v mini balení. Ovsem dnes studená večeře 3 krajíčky chleba, 2 mini máslíčka a balíček 30% eidamu, kterej nepozřu ani hladová. Do rána přežiju. V nejhorším je tady automat s bagetama, sušenkama a tak. A kafe bych si dala – silný, horký, se lžičkou medu…..fňuk ?

  8. Katyp50 napsal:

    Mně nejvíc „pobaví“, když člověku, který je po operaci donesou k jídlu nadýmavé věci. To snad není normální! Já tehdy na té Bulovce požadovala kousek suchého chleba nebo brambory bez ničeho………… nééééé, byla rybičková pomazánka na měkké housce a s hojně cibulí! Jindy bych si to dala s chutí, ale po operaci?
    Jo a hrachová kaše po porodu bude asi taky docela záhul. To pak se vznáší po kojení i to mimčo.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..