Na 2 rolády (cca 30 cm) potřebujete:
4 balíčky plátkového sýra
3 pomazánková másla
2 smetanové tavené sýry
1. varianta:
šunka
2 vařená vejce
půl skleničky Moravanky
2. varianta
uzená paprika
křen
petrtelka
malá šalotka
trocha chilli vloček
čerstvá červená paprika nakrájená na tenké proužky
Plátky sýra naskládejte na pečicí papír tak, aby se překrývaly. Strčte do rozehřáté trouby na cca 2 minutky – záleží na sýru a tučnosti – jakmile začne „tát,“ honem s ním ven. Stáhněte papír se sýrem z plechu, přikryjte druhým papírem a válečkem lehce spíš poklepávejte, aby se plátky spojily. Když budete válet, může se sýr potrhat a už se s tím nedá nic dělat.
Na náplně smíchejte základ – pomazánkové máslo a taveňáky, podle chuti přisolte. Pak rozdělte napůl a vmíchejte ingredience viz varianty 1 a 2. Namažte na pláty sýra, pomocí papíru zlehka zarolujte, nechte v papíru zabalené a dejte do ledničky ztuhnout.
Rolády pro vás urolovala: Devětapadesátka
Sýrovou roládu dělám často, 25dkg eidamu 45% zavážu do mikrotenu a ve vařící vodě nechám úplně povolit. Pak vysypu na vál a rozválím do tenka. Pokud to je ještě málo rozteklé, tak to dám zpátky do sáčku a ještě chvíli povařím. Je to rychlé a dobře se se sýrem pracuje. Po vychladnutí roládu pokladu plátky šunky a na to rozetřu pomazánku a zaroluju.
Já používám 30% eidam. Lépe se s ním pracuje a vyvaluji přímo v sáčku, takže mám hezký obdélník.
Taky přidám jednu – z odpalovaného těsta se sýrem.
50 g másla, 50 g hl. mouky – jíška
250 ml mléka, 150 g strouhaného sýra, 4 žloutky, 4 bílky
Náplň: 2 velké Lučiny, na drobno pokrájené baevné papriky, pažitka, sůl, pepř
Jíšku zalít mlékem, provařit, rozpustit nastrouhaný sýr, osolit, okořenit pepřem a muškátem. Po zchladnutí postupně vmíchávat žloutky, nakonec sníh. Natřít na pečící papír, péct při 180 st. cca 15 min. Ještě teplé i s papírem dost na volno srolovat a nechat vychladnout.
Ňam!
To vypadá moooc lákavě! Že bych časem přece jen tu troubu a sporák ometla od pabučin??
Omeťte, stojí to za to!
Tak toto je velmi, velmi chutné, tak až před Silvestrem. Možná se ptám hloupě, ale až to vychladne tak odrolovat, vyndat papír a opět srolovat. Takové roládky jsem nikdy nedělala, tak nemám zkušenost. Děkuji.
Až začneš rolovat, vezmeš za kraj papíru a nadzvedneš, roláda se Ti začne stáčet sama, ev. jí trochu pomůžeš, aby se zarolovala pravidelně. Až ji sroluješ, budeš ji mít na konci papíru. Takže pak ho nevyhodíš, ale roládu do něj zabalíš a dáš zatuhnout do lednice. Pak už jen rozbalíš, krájíš, jíš…
Děkuji, už chápu. 🙂
Dělám ještě s jemnější náplní, ale protože jsem ji nemotala, náplň jsem neuváděla. Nicméně: Na plát sýra namažu mascarpone smíchané se solí, trochou křenu a pár lžícemi ušlehané šlehačky. Na začátek rolády hustě naskládám do řady kompotované odkapané mandarinky a zaroluji. Mandarinky by měly zůstat hezky ve středu rolády. Je to taková dámská verze.
Mandarinky a třená niva, výborná náplň. Mám ráda kombinaci sladkého a slaného.
To chci! Hned! 🙂 🙂 🙂
Takových by bylo 😉
Fňuk!
To taky můžu. A když se přidají ořechy, nemá to chybu. Jdu prohledat lednici….
Na ty jsem zapomněla, ale dávám je tam také. A plněný hermelín s ořechy, ten miluju. Je mi po něm vždycky nedobře, přesto neodolám. Když do pekla tak na hezkém (dobrém) koni. Safriš, kde vzít čas. Hlad sice nemám, oběd byl výborný, ale chuť by byla.
Já už to tu asi psala, ale opakování je matkou moudrosti: vydlabe se hermelín, vnitřek rozmickuje s lučinou, chilli pastou, česnekem, trochou másla, bylinkami, kdo může, tak mleté ořechy + ingredience, které má ještě rád. Naplní se ty vydlabané vnitřky, dovnitř položí plátek cibule než se půlky spojí. Pak do oleje s feferonkami, bobkem a celým pepřem (předem se s tím zahřeje, aby se vše rozvonělo, ale na naložení musí být vychladlý). A pak se přidávají sušené brusinky a na kolečka pokrájená cibule. Ty brusinky jsou v tom vynikající, nabudou, dodají chuť a samy převezmou tu chuť oleje s kořením. To je takový recept naší Mlsárny a já si tam ten hermelín ráda dávám. Sice ho nedělají takhle dlabaný, to je můj nápad, ale o ty brusinky ho vylepšili a je opravdu skvělý.
No tak, sýrovou dělávám. Na Silvesra. Většinou s Nivou a
pamazánkovým máslem a trochu česneku. Ten nápad od
59 se mi líbí. Zatím jsem jenom ohřívala sýr ve vodě a potom
rozválela. Vyzkouším uvidím.
A do dámské verze zkus kopr a ořechy a taky dávám grilované, případně kompotované hrušky. Eventuelně (pro krásu i užitek) lososa či pršut – ten je lepší nasekat na drobno, protože při krájení v tom „hedvábíčku“ dělá neplechu. Dneska píšu jak tatar estonsky: Ke kopru lososa, ke křenu pršuta.
Sýrové rolády miluju. Hned bych si dala.