200 g hladká mouka
100 g cukr moučka
100 g mleté ořechy
150 – 200 g máslo nebo ztužený tuk
špetka skořice a hřebíčku
cukr na obalení
máslo, kakao, ořechy na náplň
Z mouky a dalších ingrediencí vypracujeme tužší těsto, necháe chvíli odpočinout a plníme do formiček na ořechy. Neplníme až nahoru, ale necháváme hodně hlubokou jamku, těsto hodně nabyde.
Krém: lze plnit máslovým krémem s kakaem a ořechy, nebo nutellou, či jinou čokoládovooříčkovou pomazánkou.
Recept letos vyzkoušela poprvé: Jana Macůrková
Těsto dělám stejné (jen o polovinu víc), jen náplň dělám ze 100g strouhaných ořechů, 50 g mouč.cukru a rumu. Posílám poštou, tak aby to cestou nezežluklo.
Ty, co zůstanou doma, tak část i s máslovým krémem, ale na rum nezapomínám.
Úžasný krém do těchto ořechů: ale plním je až last minute (jinak výborný do piškotových dortů): ve 1/4 litru mléka se uvaří 5 dkg hladké mouky chviličku, vytvoří se “dětská krupička“. Po vychladnutí vmíchejte 200g másla, 150 moučkového cukru a 2 žloutky elektrickým šlehačem. Já tam přimíchávám i trošku rumu a mletých oříšků. Tímto krémem oříšky bohatě naplním a obalím v míse s moučkovým cukrem plus vanilkovým, který mi zbyl po obalování vanilkových rohlíčků. Toto je nejoblíbenější cukroví u nás a je to božská mana.
Od chvíle naplnění musí být oříšky někde v chladu nebo schované ve sklepě, venku za oknem, balkon … toto nezabrání malým i velkým zlodějům, aby vám je všechny nešlohli…