(563) Tvarohová štola

…aneb na poslední chvíli, neboť, jak známo, štola klasická by se měla ideálně alespoň tři týdny rozležet. Zatímco štola tvarohová je určena ke konzumaci okamžité, i když správně skladovaná bez úhony pár dní vydrží.

500 g polohrubé mouky
150 g cukru krystal
150 g Hery nebo másla
1 prášek do pečiva
2 celá vejce
1 vanilkový cukr
250 g tvarohu
1 až 2 lžíce kysané smetany nebo jogurtu
špetka soli
100 g ořechů (může být směs vlašských, lískových a mandlí)
150 g rozinek (ččást je možné nahradit brusinkami)

Nejprve se smíchá mouka, cukr a prášek do pečiva. Vysype se na vál, pak se přidají ostatní ingredience. Vše se zpracuje na těsto a válečkem vyválí do menší placky. Ta se přehne napůl a dá péct –
v horkovzdušné troubě na 180 stupňů 60 až 70 minut.
Čím více je v těstě rozinek a ořechů, tím více může praskat. Místa, která praskají, se mohou při pečení zakrýt mastným papírem od Hery nebo másla. Hotová štola se potírá horkým máslem a hned zasypává vanilkovým cukrem. Je ji třeba zasypat silně, cukr na horkém másle vytvoří kůrku.

Tolik originál receptu. A teď moje postřehy:
1. ano, nejdříve se smíchají sypké ingredience, ale pak postavte mísu na vál, naházejte do ní všechno ostatní a rukama řádně prohněťte. Teprve potom poprašte vál moukou, vyklopte na něj těsto, uválejte z něj kouli a rozválejte na placku.
2. placku nepřekládejte úplně napůl, ale tak na třičtvrtě a na plech ji položte úhlopříčně, značně nabyde
3. doba pečení je diskutabilní. S horkovzduchem zkušenost nemám, ale v „naší elektrické troubě“ to trvá pouhých 45 minut při zmiňovaných 180 stupních. Je lepší štolu při pečení hlídat a kontrolovat píchnutím špejlí.
4. ať tu potvoru přikrejete čímkoliv, stejně praskne
5. zasypávám cukrem na pečení, nikoliv vanilkovým

Až vystydne, zabalím ji do alobalu a uložím na chladné místo – v neděli bude jako právě upečená.

Autorka receptu: HaderachKwisatz

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

14 komentářů: (563) Tvarohová štola

  1. Jiřina napsal:

    Ta štola vypadá a určitě je velmi dobrá.

  2. Vera M. napsal:

    Ježíííši, to musím udělat stůj co stůj. Doufám, že to nezkoním.

  3. BOYE napsal:

    To ve mně vzbuzuje libé představy. Tedy Vánoce s námi trávit nebude, ale jako buchta na lepší příští… A protože nebude vánoční, tak jí nezacukruju… Já vim, krusta…, ale když to vezmu koldokola, já necukruju nic. Jen ty vanilkový rohle a pár dalších cukrovíček. Velký „pečeně“ žádný. Ani vánočku, ani bochánky, ani koblihy… asi jsem lakotná!

  4. a.rena napsal:

    Tuto podle Haderach dělám už několik let a JE FAKT SKVĚLÁ! Letos už je sežpapaná – minulý týden. A na Velikonoce zkusím udělat mazanec.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..