…aneb na poslední chvíli, neboť, jak známo, štola klasická by se měla ideálně alespoň tři týdny rozležet. Zatímco štola tvarohová je určena ke konzumaci okamžité, i když správně skladovaná bez úhony pár dní vydrží.
500 g polohrubé mouky
150 g cukru krystal
150 g Hery nebo másla
1 prášek do pečiva
2 celá vejce
1 vanilkový cukr
250 g tvarohu
1 až 2 lžíce kysané smetany nebo jogurtu
špetka soli
100 g ořechů (může být směs vlašských, lískových a mandlí)
150 g rozinek (ččást je možné nahradit brusinkami)
Nejprve se smíchá mouka, cukr a prášek do pečiva. Vysype se na vál, pak se přidají ostatní ingredience. Vše se zpracuje na těsto a válečkem vyválí do menší placky. Ta se přehne napůl a dá péct –
v horkovzdušné troubě na 180 stupňů 60 až 70 minut.
Čím více je v těstě rozinek a ořechů, tím více může praskat. Místa, která praskají, se mohou při pečení zakrýt mastným papírem od Hery nebo másla. Hotová štola se potírá horkým máslem a hned zasypává vanilkovým cukrem. Je ji třeba zasypat silně, cukr na horkém másle vytvoří kůrku.
Tolik originál receptu. A teď moje postřehy:
1. ano, nejdříve se smíchají sypké ingredience, ale pak postavte mísu na vál, naházejte do ní všechno ostatní a rukama řádně prohněťte. Teprve potom poprašte vál moukou, vyklopte na něj těsto, uválejte z něj kouli a rozválejte na placku.
2. placku nepřekládejte úplně napůl, ale tak na třičtvrtě a na plech ji položte úhlopříčně, značně nabyde
3. doba pečení je diskutabilní. S horkovzduchem zkušenost nemám, ale v „naší elektrické troubě“ to trvá pouhých 45 minut při zmiňovaných 180 stupních. Je lepší štolu při pečení hlídat a kontrolovat píchnutím špejlí.
4. ať tu potvoru přikrejete čímkoliv, stejně praskne
5. zasypávám cukrem na pečení, nikoliv vanilkovým
Až vystydne, zabalím ji do alobalu a uložím na chladné místo – v neděli bude jako právě upečená.
Autorka receptu: HaderachKwisatz
Mňam ? ?
Ta štola vypadá a určitě je velmi dobrá.
Ježíííši, to musím udělat stůj co stůj. Doufám, že to nezkoním.
Neboj, není co by si na ní mohla zkazit. Já jsem byla taky nadšená, když jsem jí dělala poprvé ???
No že jo? Je to FAKT snadný (a dobrý). 🙂
Jsem se navnadila, dneska upeču miništoly… jsem o Vánocích v práci, tak potěším kolegy??
To ve mně vzbuzuje libé představy. Tedy Vánoce s námi trávit nebude, ale jako buchta na lepší příští… A protože nebude vánoční, tak jí nezacukruju… Já vim, krusta…, ale když to vezmu koldokola, já necukruju nic. Jen ty vanilkový rohle a pár dalších cukrovíček. Velký „pečeně“ žádný. Ani vánočku, ani bochánky, ani koblihy… asi jsem lakotná!
Cukrovat netřeba.
Já z tohodle dávkováni dělám 2 menší štoly a cukruji jenom pro efekt, pokud ji někomu dávám (mimo naší domácnosti)
Přiznávám, že na Velikonoce jsem z toho jednou dělala „mazance“ – dva kulatý 🙂
Jojo a já od tebe mám recept a udělala jsem z toho vánočku.Je fakt že fotku bych do žádné soutěže neposlala (taky trochu prdla)ale na chuť nemá chybu.
Věrko M.určitě vyzkoušej.?
Tuto podle Haderach dělám už několik let a JE FAKT SKVĚLÁ! Letos už je sežpapaná – minulý týden. A na Velikonoce zkusím udělat mazanec.
Co za recept napsala na Pro ženy Haderach, Jana Macůrková a Devětapadesátka, tak k tomu jsem vzhližela!! Bohužel kdo mohl vědět, co za prasárnu udělají s veškerou diskusi!!! Ještě měla zajímavé recepty Tyggi, moc sympatická paní. Takže cokoliv tady tyto dámy daji, to je pro mě svaté. A ty to potvrzuješ, že je tomu tak.
Taktak. Naštěstí jsem si i hodně jejich receptů uložila. Takže PŽ ať se jdou vycpat. Tyggi se nedávno ozvala, škoda, že sem nechodí častěji.