300 g čočky
2 cibule
200 ml ananasového kompotu
200 g anglické slaniny
olej
3 lžíce kečupu, 1 lžíci hořčice
pepř, tymián sůl
Čočku namočte na 2 hodiny do neosolené vody. V téže vodě ji pak uvařte doměkka a sceďte. V kastrole orestujte na oleji nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte kostičky anglické slaniny a tymián a smažte dokřupava. Přidejte scezený ananasový kompot (já ještě krájím na drobnější kousky) a krátce prohřejte. Smíchejte s čočkou, přidejte kečup a hořčici, dochuťte solí a pepřem a ještě společně prohřejte.
Autorka receptu: HaderachKwisatz
Zní to divně, chutná to skvěle a odkud se vzal ten úděsnej název vskutku netuším 🙂
Já Ti bezmezně důvěřuju, takže půlnoční silvestrovská bude s ananasem!
Abys mě pak nepřijela zardousit 🙂
Zrovna si říkám,že by to mohlo být dobré na jednohubky s trochou
zakysané smetany a majolky,případně tu čočku mírně rozmixovat
a ještě je to zdravé.Moc dobrý nápad.
Já bych asi použila místo ananasu 3 nakrájené buřty opečené s tou anglickou.
Mě moc ananas takhle v jídle nejede i když toto neznám.Ananas nejraději syrový samotný.
🙂 ano, tohle je pro milovníky ananasu – já ananas ráda, i třeba v kuřecím salátu.
🙂
??
Sklenka bílého vina a v ni ananas … vinaři se asi rosiii?, no co
Než jsem se naučila pít víno, byla jsem schopná dát si do něj kostku cukru ,?
Vinaři se rosí, když si víno ředím vodou. No co.
Ať se rosej! 🙂
Když si dáš jemně perlivou, tak mámš vinný střik a ten nabízejí i v lepších restauracích.
Když už jsem pomluvila teplýho ananasa ( v debatě o mrkvi,která se rozjela pod zelňačkou 🙂 ), musím říct, že čočka je bezva a mícháme ji taky s kde čím. Oblíbená: Kořenová zelenina na pidikostičky, mírně osmahnutá na másle (oliváči), k ní přihodit pouze na prohřátí sekaný řapíkový celer, vmíchat do al dente horké čočky a přidat syrové sekané rajče, okořenit ad libitum a případně hrstka nějakých zelených blbinek. Čočka tvoří maximálně dvě třetiny směsi. Skvělá příloha i záloha, jakož i samotná náloha. A vypadá to krásně, zvláště s černou čočkou a ztraceným vejcem.
A nojofurt. Dyk ti teplýho ananasa nevnucuju – ale možná by do toho šel zamíchat i studenej 🙂
Určitě šel!
Já ti ti tady pochlebuju oblibou čočky a ty seš furt zaseklá na ananasovi. To měla bejt pocta tvýmu receptovi. Na usmířenou. A esi sis šimla, tak kvůli tobě jsem oliváč odsunula nejen z první pozice, ale dokonce do závorky!
A pokud by to mělo narušit naše přáteství, tak klidně hned teď půjdu, vohřeju si plechovku ananasu a snim to s kusem teplýho špeku a nechám zfotodokumentovat (jen se holt pak pár dnů určitě neuvidíme ani nezakorespondíme; budu mít jiné starostě)
Ježkovo voko, neeeee. Já tě miluju i bez teplýho ananasa!
😄😄😄
Jo, to se mi hodně líbí, to zkusím – na másle ? Jinak v čočkovém salátu od lakysy (bez rajčete) bych snad i spala… Jestli ještě někdo má nápady na čočku, sem s nimi… Jen ne po indicku, prosím, já kari nee
Co je, kde je, prosím, čočkový salát od lakysy??? ? nemohu najít. .. Děkuji ☺
Lakysin recept na čočkovej salát tady ještě nebyl, mám ho z doby PŽ. Originál recept od lakysy: 250 – 300 g čočky, 100 g cibule, 3 vejce, 1 sterilovaná okurka, 2 polév.lžíce oleje, cukr, ocet, sůl, pepř. Čočku přebereme, propláchneme, namočíme aspoň na dvě hodiny, v té samé vodě uvaříme…nesolit!!! Prolejeme studenou vodou, necháme okapat, přidáme na tenké plátky nakrájenou cibuli, na kostičky okurku, promícháme olej, pepř, cukr, ocet a sůl, vlijeme do salátu. Nakonec opatrně přidáme natvrdo uvařenà, na kolečka nakrájená vejce. Někdy přidávám na proužky nakràjenou kapii, a zálivku dělám z nálevu…
Já dělám nejdřív zálivku (místo octu citronová štáva), nadrobno (kostičky) nakrájenou, horkou vodou spařenou cibuli a nakrájenou okurku mrsknu do nálevu, pak přidám uvařenou, ještě vlažnou/teplou čočku (červenou, je hotová za 10 min.) a za mně hotovo. Vajíčko dávám vařené, rozkrájené na čtvrtky na salát, nebo taky volské oko, nebo opečený buřt, kus masa… jak je komu libo. Moje varianta je vlastně taková směs 3 receptů a vychytávek na čočkový salát (59, haderach, lakysa). Tímhle holkám mockrát děkuji a vaření zdar 🙂 🙂
Zju!! 🙂
Díky moc, zkusím ? ja dělala o víkendu čočkou polévku -recept z Prostrena : červenou čočku(200g) na cibulku, kterou lehce podusim na oleji, pak vse zaliju kuřecím vývarem a přidám nakrájenou červenou papriku. Vařit 45minut -pozor, hodně nabyde a houstne, občas michat, aby se nepripalilo. Pote rozmixovat, ochutím citrónovou šťávou, čili, necim zelenym a ja dala na stul ještě řecký jogurt, jak kdo měl chuť. ..mooooc dobra byla 🙂
Holky nejí hrách a fazolím taky moc nedají – jen pár osvědčených. Proto za luštěniny u nás drží laťku čočka. Jíme jí hodně a jako všechno. V podstatě nemám recepty a kdybych se rozhodla něco posílat ku zveřejnění, dalo by mi to trochu přemýšlení. Ale napíšu ti inspirační: Rozlišuju vaření na sypko – sype se a je al dente. Tu do salátů, nebo smíchanou se zeleninou, s hrstma bylin a kapkou (ochuceného) oleje. Prostě na lehko. Trošku víc uvařenou míchám s dušenou rýží – bezva příloha, většinou přidávám trochu petrtelky, nebo posekanou červenou papriku a podle toho, co k tomu, směsku buď okořením, nebo přikápnu srirachu či jinou omajdu. Ale jíme to i ke standardně pečenému masu, pak používáme běžně výpeky a omáčky „české“. Bez rýže jíme „zakudlanou“ – okořením, jak libo a vmíchám pár lžic zakysky, nebo smetanového jogurtu.
Poslední stupeň je „nakaši“ – japonský název pro konzistenci, která nejvíc připomíná tu školní. Záměrně. Buď ji opravdu ukaším jako hrachovou, nebo z ní dělám placky a karbanátky. A falafel. Pozor. Pravověrní, odvraťte tváře! U nás na vsi je falafel luštěninová kulička a všechny připomínky o cizrně se ode mě odrazí jako hrách od stěny 🙂 Takže: Rozšmelcuju v mickéru čočku, přidám vajíčko, hrst petrtelky i jiných bylin, koření podle nálady a trošičku mouky, nebo strouhaného sýra (feta je top), aby to drželo pohromadě. Patlám kuličky velikosti Ikea a smažím, nebo peču poolejované v troubě. A pokud tu není nějaký falafelový fundamentalista, tak můžu otevřeně přiznat, že někdy i kus mletého masa se v těch kulích najde… Pojídáme se saláty a jakoukoli studenou omajdou, včetně tatarky a kečupu. Před smažením lze napíchnout na kus špejle a vyservisovat jako jednohubky, nebo špízy. A olivama k tomu se nic nepokazí.
A taky čočku klíčím. Namočím v zavařovačce hrstku do vlažné vody a nechám pár hodin nabobtnat. Sklenici povážu gázou a gumičkou. Vodu sleju, propláchnu, sleju (gáza je cedník), nechám stát na lince a vždycky, když mě napadne, propláchnu a sleju. Čím častěji, tím lepší má chuť (v noci k ní nevstávám 🙂 Klíčky vyběhnou podle teploty v bytě a dá se pojídat od malinkých cancourků po první lístečky. Jako základ salátů, nebo zdobení na chlebíčky bezva.
A po indicku jde i bez kari 🙂 Jde o to, co ti na tom indicku vadí skutečně, neb karí je směska…
Hihi, vy pedlíte!
Já ananas moc ne, ale ve sweet and sour ho mám moc ráda, pak v kuřecím nebo i rybím salátu. No a jinak se šlehačkou. S čočkou by mne to teda nikdy nenapadlo, ale nikdy neříkej nikdy, že?
Ha, dostalas mě! S and S taky můůůžu! Haderko, vidíš???
Hihi, pak že teplýho neee 🙂
Já dnes zmínila tu čočku s ananasem sestře, a říkala, že to určitě zkusí, jinak ona dělá (tedy spíš švagr) čočku s kokosem.