2-3 ananasy
½ kg cukru
pektin
citron nebo kyselina citronová
Koupíme asi 2-3 kusy, po očistění a bez prostřední části to dá asi 1 kg ananasové hmoty. Poměr ovoce k cukru je 2:1. Nakrájíme na kostičky, posypeme částí (necelá polovina) krystalového cukru a promícháme v porcelánové míse. Necháme do druhého dne přikryté v chladu. Druhý den rozsekáme tyčovým mixerem, ne úplně, aby zůstaly i kousky. Dáme vařit, když dosáhne varu, přidáme zbylý cukr smíchaný s pektinem a asi 5 minut za stálého míchání necháme provařit. Nakonec přidáme citronovou šťávu nebo necelou lžičku kyseliny citronové v prášku. Plníme skleničky horkou zavařeninou, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru asi na půl hodiny.
Recept objevila Trojka Marcela, pro nás vyzkoušela Květula V. a dodává: „…je prostě skvělá. Dělám v době, kdy je k dostání ananas za dobrou cenu, tedy cca 30,- Kč za střední velikost. Z jednoho velikého ananasu mi to dalo dokonce 700g čisté hmoty. Podíl cukru jsem dala menší, nemám ráda tak moc sladké.“
A já dodávám, že to určitě zkusím!
Včera jsem strávila den v Jenštejně (ale výjimečně jsem nekoniášovala), tak jsem nemohla reagovat na vaše podněty k fazolkám. Omluvuju.
Jdu koupit ananasy. ???
No že jo 🙂
já mám ananas ráda, ale někdy, když je moc sladký, tak mě z něj pálí v krku. U zavařeniny bych se bála, že to bude ještě sladší. Muselo by se to vyzkoušet….
Stačí ochutnat a případně dát více citronů nebo trochu kys. citronové.
No hlavní problém je sebekontrola….když padnu na dobrý ananas, tak ujídám, ujídám a ujídám ….teda spíš něco jíného, ale přeci nebudeme vulgární :o)
Tak – Květa tam taky píše, že dala míň cukru.
Tak tohhle je téma mimo mě. Kdysi dááávno sousedka na chalupě objevila hejno receptů na džemování exotů. Nakoupila stáda ananasů, kivi. liči, mandarinek, banánů jakož i dalších potvor a dva dny ji nikdo neviděl. Pak se zjevila a týden nás držela v napětí (aby se chutě rozležely). Po sedmi dnech napekla palačinky a různé sušenky a suchátka, vyndala vzorkovnici… Ano, uznávám, všechno to krásně vypadalo, bylo kvalitně zpracováno, bylo to vynikající… Jen mě to prostě nijak neoslovilo. Já všechny ty exoty raději syrový. No, trochu kecám. Kompoty můžu z kde čeho a citrusový marmošky a džemy. Z hořkých pomerančů a s proužky kůry….. No, ale ananasový džem mě láká asi jako mnohé jiné moje ovocné pomerančové knedlíky 🙂
Ale holky, já vám přeju, aby se povedl. Vopravdu. A v Tesku maj cukr asi za 14 korun. Hrrr na něj!
a v Penny prý levné máslo :o)
Jo, ale to hnufný ? přemraženy dovezený ze skladů EU
Jednou mi jeden šílenej kamarád dovezl desetikilovou bednu mandarinek. Byli jsme na to tři – hele, to se nedá. Zvažovala jsem šťávu, ale zas mi přišlo líto toho matroše co by zbyl. Takže marmoška to jistila – a byla vynikající. A v Normě mají cukr za 15,- (kdo nemá v blízkosti Tesco). 🙂 🙂 🙂
Byla! Byla totiž citrusová 🙂
Naši takhle přivezli z první výpravy do Španělska dvacet tisíc milion deset pomerančových padavčat od někoho ze zahrádky. Lepší jsem nejedla. Ale taky se to nedalo, navíc hrozila zkáza (absence chemie). Rvali jsme to do odšťavňováku a do sklenic. Kůru kandovali a taky tenkrát vznikly ty pomerančový knedlíky. Nemělo to chybu. A s přihlédnutím k tomu, že rok před tím jsme byli rádi, když na nás vybyly aspoň tři nekubánský…
Zémský rááááj to ná pohléééd…
Pamatuju si, jak můj táta byl v letech 1973-74 služebně v Pákistánu a když se vrátil, tak vyděšeně vyprávěl, že se tam nadúroda mandarinek zahrnovala buldozerama do země. Ale hele – dala bych si šťávu z kubánskýho 🙂
Ano, pokud je co, v zimě se zavařuje ostošest. Od známé jsem dostala přezrálé, na povrchu s hnědými skvrnami, ale uvnitř ještě pěkné banány a asi 20 mírně oschlých citronů plných šťávy. Co honem s tím nadělením, tak jsem vyrobila ze všeho džem. Tady je recept, kdyby někdo z Vás měl zájem:
1,25 kg oloupaných banánů
35 dkg cukru
125 g citronové šťávy
1 gel-fix 3:1
Banány zalít citronovou šťávou, rozmačkat na menší kousky a přivést do varu. Asi po čtvrt hodině přidat ve 3 lžících cukru rozmíchaný gel-fix, pár minut za stálého míchání řádně provařit, pak přidat zbytek cukru a zprudka vařit a opět míchat alespoň 5 minut. Pak hned plnit do skleniček, zavíčkovat a obrátit dnem vzhůru asi na čtvrt hodiny.
Džem je výborný, voňavý, krásně zrosolovatěl, jen barva je těžko identifikovatelná do béžova. 🙂
Protože jsem většinou závislá na tom, co kde narvu v pankejtech, mám s tímhle bohatou zkušenost. Marmoška z červenejch špendlíků je fantasticky zbarvená, ze žlutejch je to horší a z Ontario rynglí má barvu přímo děsivou. Jednou jsme též dělala z rebarbory — byla vynikající, ale barva fuj.
Máš pravdu…. barva nelichotivá, ale je to dobré. Dávám do koláčů, tam se na barvu nehledí….
To může být moc dobré! Banány, které jsou „tygrované“ mají kupodivu tu správnou zralost.
Kdysi dávno, jedna moje známá měla malou holčičku a zásadně nechávala banány ve sklepě/v paneláku/ tak dlouho, až slupka byla skoro černá a teprve pak ho dávala dcerce. Nemohla jsem to pochopit, nikdy bych takové banány dítěti nedala-ani sobě. Až později mi bylo líto takový zapomenutý banán vyhodit, tak jsem ho oloupala a snědla. Chuť vynikající, nebyl ani rozblentaný. Ale pořád nevím, jestli bych takový banán dala dítěti.
Černý, to nevím, ale ten tygrovaný má správně přeměněné cukry.
Taky jsem dělala džem z banánu a byl taky dobrý:1,5kg banánů,3/4 kg cukru,1lžička skořice,trochu vanilky nebo tresti,2lžíce rumu,2,5dl vody a šťáva i kůra z 1ho citronu.
Rozmačkat a povařit,kdo chce ,může přidat trochu citrusového pektinu.Barva je fakt
zvláštní,ale je to dobré.
Dělala jsem džem z bílého hroznivého vína….barva nic moc, taková divná, tak jsem tam dala pár borůvek, a bylo to hezky bordó. A dobré!
To nám to pěkně jde!!! Ale abysme nebyly jak z „Jak dostat tatínka do polepšovny“ – neboli „Kam se člověk podivá všude samá marmeláda nebo kompot… ta ženská snad začne zavařovat i šišky.“
Tedy holky, Vy jste hvězdy. Džem z banánů by mě nenapadl. Když jsme byli v Karibiku, dělali nám freshe z místního ovoce. Z banánů si skoro nikdo nedával, protože to mělo tu divnou barvu. Já jsem si dělala (doma samozřejmě) džem z červených pomerančů. Vykrajovala jsem ty dílky, byla to děsná piplačka, ale stálo to z to. Z ananasu zkusím, to mě láká.
My nedávno dostali hafo zavařenin ze spížky zemřelé sousedky. Pozůstalí to chtěli vyhodit, my okolo víme, že zavařovala excelentně. Jenomže taky furt a všechno, tudíž se jí ve spížkách hromadilo, z kde čeho už slezly cedulky i nápisy. Tak jsme se tu šábli a teď otvíráme doslova na blind. Holky to rozsortovaly: Popsané a anonymní. Anonymy na identifikovatelné, lákavé a podezřelé. Podezřelé pak na poslední dvě kategorie: Pro slepce – divná barva, vynikající chuť (to mi připomněly ty banány) a pro slepice – divná barva, podezřelý obsah… Ale třeba hrušky s jeřabinama (kompot) -LUXUS!
Ty banány jsou zvláštní. Při tepelné úpravě začínají hrozně koncentrovaně vonět, ale jinak, než syrové. A třeba džem je tak hutný a voňavý, že nevim, co s ním jiného, než ho přidávat do ovocných koktejlů, nebo s ním zahušťuju ovocné omáčky.
59: Ty červené si zachovaly barvu? Mě na citrusovkách totiž fascinuje ta skleněná jiskra. Cokoli máznutého okamžitě začíná být vizuálně chutné a fotogrnické 🙂
FOTOGENICKÉ
Puvodni vyraz lepsi!
Jo, marmoška byla výborná, maličko nahořklá. Naškrábla jsem tam jen tak jemně maličko kůry. A pak už jen cukr. Žádný citrusový pektin, žádný gelfix. Byla fakt super. Tedy takhle – mně chutnala.
Já se nechci opakovat, možná jsem to sem u psala.
Maminka zavařovala asi i ty šišky. Jen toho medu z pampeliškových květů co bylo ve sklepě. Co šlo, to vrcla do sklenic. Já na sladké nejsem, 2 padly na vánoční cukroví, když jsem ještě pekla a jinak to tam pěkně sedělo ve sklepě. Džemy, marmelády, rosoly, kompoty……… jednou jsem to zkonzultovala s palírnou a prý to vypálí na kořalku. Bylo toho pár obřích barelů a ve finále spousta lahodné, nasládlé a po ovoci voňavé kořaličky. I znalci, kteří ochutnali, ocenili. No, škoda to vyhodit, že?
Taky jsem zazila palenou ze starych dzemu. Byla bozi!!!
No, hezky jsem to napsala, ale neodpověděla: ano, byla červeno zlatá, průsvitná.
…prostě drahokamenózně překrásná! Áááách! A ještě s hořkou notou? Áááách, ááách…
Provádím autotorturu: Vidím před sebou mnoho kousků sýrů a zářících džemů… a čerstvých fíků… a k tomu přibíhá tučňák s ubrouskem na předloktí a v rukách třímá tu calvados, tu nějakou zaprášenou láhev, ve který to jiskří a celý je to zarámovaný kvetoucí vistárií a hučící mořskou hladinou…
(v reálu datle, čaj a knackebrot, přemýšlim, co k večeři… a hučí tu vysavač, protože holky odvrstvují pokojíčky…)
Tak banánovou zavařeninu určitě zkoušet nebudu, ale ta ananasová, ta by mě zlákala hned.
Jinak dobaluju ty zbytky, to je ještě větší opruz než to balení samotné.
Už jsem asi 3x došla s pytlem zbytků mouky, různého koření, co tu bylo už nějaký ten pátek, různých obalů, papírů……… ale už to vypadá, že jsem ve finiši.
Bože jak mně to nebaví!
Už tu fakt pro krabici není kam šlápnout, ale to už ty 2 noci vydržím.
Před chvilkou tu byl Martin, taky se těší 🙂 Tak ať vám vyjde počasí. V tom, co je dneska by to byl pěknej vopruz…
Tudle před Vánoci mi nějaká paní v Lidlu přímo vnutila do košíku malou skleničku CITRONOVÉHO dzemu. Byl v nějaké tematické akci a jak já sladké nemusím , tak ten byl !!! Takže na ten se také vrhnu , až potkám pěkné stavnate citrony s tenkou lesklou slupkou a dále budu postupovat podle Bramboracky , ten Fakt stojí za to
Dělala jsem pomerančový, protože jsem jich měla hodně, a nemělo to ten správný šmrnc…přidala jsem citrony, a je to fakt moc dobré.
Nechápu ty palačinky s tím citronovym ( určitě muže být i pomeranč plus citron ) . Ale to je fakt nova a zuzolabuzo chuť a muže ji překonat jediné ananas , který ještě neznám . Kostičky ananasu ve sklenicce vina už jsme probiraly ???
Holky, kluci, pekaříci, náhodou jsem narazila na tege.blog. cz – jen jsem se chvíli koukala a podle mě to dífča peče moc hezky a chutně (padly mi v obrázkách oči na malované koláče a než jsem je našla, procestovala jsem značný kus stránky). Recepty i chytrý postupy. PBP = pro blby i profíky…
Čtu všechny příspěvky a nestačím se divit z čeho všeho se dá dělat marmeláda, úžasné, ananas mám ráda, ale jak tu napsala IVANA.P taky mi po něm pálí v krku, ale přidat víc citronů to by mohlo vyjít. Ananasovou určitě vyzkouším, stejně jako pomerančovou a zkusím i citronovou, jen co bude příznivá cena.
A taková mandarinková musí krásně vonět.Dokonce se mandarinky kandují,ale to neznám.
Tak koukám, že jak chlapi kdeco zkořalkovatěj, kuchatky fšecko zdžemujou 😀
Ananasovou jsem dělala letos poprvé (pak ještě dvakrát a obdarovávala), nad banánama a citrusama pouvažuju dokud mají sezonu 🙂
No a kdyz to zensky s dzemovatenim prezenou a vekem jim to zgumovati, tak to chlapi zkoralkovatej 🙂
😀 😀 no radši bych to dál už nerozváděla 😉
Taky máš pocit, že další pokračování už by patřilo do jiné kategorie? 😀
Vy jste nejaky divny! Nic me nenapada 🙂 🙂 🙂