vepřová plec
mrkev
kapustičky
cibule
máslo
olej
sladká paprika
sůl, pepř
hladká mouka
Kousek másla se lžičkou oleje rozpustíme v kastrolu, přidáme na drobno nakrájenou cibuli, zesklovatíme, zaprášíme sladkou paprikou a necháme zpěnit. Přidáme na kostky nakrájenou vepřovou plec, zprudka orestujeme, aby se maso zatáhlo, přikryjeme pokličkou a dusíme – podle potřeby trošku podléváme. Když je maso poloměkké, přidáme nakrájenou mrkev (na kolečka či větší kostičky) a očištěné kapustičky. Spolu dodusíme do měkka, sós nepatrně zaprášíme hladkou moukou, provaříme, dochutíme solí a pepřem.
Podáváme s vařenými brambory – nicméně můj muž má čas od času chuť na hranolky s omáčkou a pak to dopadne takhle 🙂
Autorka receptu: HaderachKwisatz
Popletla jsem dny, jsem posunutá v čase – já měla mít až pátek. Takže pardon a zítra dostanete jen nějakou srandičku 🙂
U nás vepř dneska určitě nebude na žádný způsob, neb Haderka sice slibuje, ale naše děvenušky dostaly srandičku už v noci a tak se pro jistotu dneska už ani nerozesmívají a blahořečí svým předkům za vybudování zvýšeného počtu koupelen a wc v jedné nemovitosti. Ostatní haranti v domě mají spálu, tak poslušně stojí frontu a k jídlu vyžadují jen jednoduché věci – puding ve tvaru lokomotivy, kakajo a lohlík, nebo čeba babičko, kuze jako z ÁKEFSÉ… Tak je v papiňáku slepice velikosti hrocha, na talířku před chvílí proběhla studie vývoje vejce v těle ptáků (kulnik, babi, kde má slepice ten pšístloj, co to balí do skožápky?)… Dneska jsem už nakreslila troje policajty, hasiče, vrtulník, mapu do džungle, pyramidu zevnitř a lidské ledviny (taky zevnitř), vysvětlila, jaký je rozdíl mezi migrantem, emigrantem a imigrantem, v rámci povinné četby vyhledala Kytici a literaturu vhodnou pro devítileté děvčátko (Král krysa – jo, to mi dej, v tom se nemalujou puberťačky), třikrát zakopla o kočku, která měla zálusk na náš studijní materiál a nakonec jsem zařvala „Alou!“, vyházela čtvernožce i dvounožce a zapnula Bramborajdu. Jaké blaho!
Tedy Boy, máš „krušný“ život. Takhle to u nás vypadalo, když byli potomci ještě doma. Nejstarší tvrdil, že 5 hodin v naší domácnosti je dokonalá antikoncepce. Ještě že to my mámy bereme s humorem (ale až potom, v té momentální situaci chceme škrtit). Hezký den 🙂 .
Děvče zlatý, Ty to nemáš jednoduchý. Obdivuji Tě, že ještě k tomu všemu dokážeš být vtipná. Mně by asi hráblo. Teď nějak řádí srandy, neštovice a spála ?. Dcera říkala, že ve škole chybí spousta dětí. Tak se nezapomeň chovat jako v letadle:zachraňuj hlavně sebe, abys mohla pomoci ostatním ?️
To je ten problém , správne mamy a babičky pořad dotahuji děti a vnoucky do bodu B, až se samy ocitnou v bodě Ex. Ne, hloupý vtip . Ale víme svoje . Jenže to děláme dobrovolně , opravdové a čisté to je . Nikdo nikomu nic nevyčíta a to rodinné teplo a štěstí je odměnou
Holky zlatý, já to tak nehrotim. Ta výčetka dnešních činností mě spíš překvapila a když se to napíše, vypadám jako stoproc babička. Vaječníky jsme probírali při omývání slepice pro vaření, ze všech potravních požadavků jsme to ustálili na kakaju s lohlikem, lokomotivní puding bude po volbách a KFC ať si obstarají rodiče. Kreslení bylo jediné, co tak trochu zabralo čas, protože jsem zapomněla na blinkry. Mapy, plány a vnitřnosti mě bavily. Pak jsem vyhodila vnoučata a při hledání knih probrala tu migraci. Kočky ven, děvenky do jejich kutlochů a byl klid. Kdyby nebyli všichni chorý, tak by ještě museli do kontejnerů, popelnic a na kompost. To mi tedy dneska nevyšlo. Já jsem babička Herodesová ze Sparty. A matka taky.
A taky jsem se dozvěděla velmi důležitou věc ze zoologie: Babičko, želva nemá zadeček na kakání, ten má jen tak ozdobnej! – Tak to kdybyste náhodou nevěděli.
Uuuuu, vepřové s mrkví brekeke…. Mrkev samotnou jo, vepřové v jakékoliv omáčce neee. Já to uvařím, ale nepozřu. Ale na obrázku to vypadá krásně.
🙂 sto lidí … znáš to 🙂
No jasně ?. Vím, že spousta lidí to miluje, jsou tam samé dobré věci.
Když byly děti malé, nejedly maso – a tak jsem vždycky dělala mrkev po buřtguláši. Udělala jsme víc sósu a ten jsem pak dávala na dušenou mrkev. Měly to moc rády.
Tak si to udělej s kuřecím nebo krůtím masem, ne?
A to já si tu mrkev dám klidně samotnou. Já přes týden maso téměř nejím, manžel se stravuje v práci a když vařím jen pro sebe, mrsknu dvě tři mrkve na máslo, orestuju, okmínuju, osolím a hotovo. V létě proběhnu zahradu, tu škubnu, tam vytáhnu, tamhle utrhnu a vždycky z toho něco vyleze ?. Jsem taková skromná ?
Dělala jsem v neděli dušené vepřové , brambory a udělala jsem k tomu mrkev podušenou na másle jen na zkus a zalitou smetanou, psaly jste o ní v diskuzi nedávno. Maso a brambory zbyly ještě na pondělí, ale mrkev ani kousíček.
Dušenou mrkev jsem dělala včera. Vepřové maso taky ale dělám každé zvlášť. A brambory samozřejmě.Ty jsem nedávno koupila po cestě z Č. B. ve stánku a jsou tak dobré.Vůbec nechápu kde berou brambory obchoďáky že se to nedá jíst.
V Polsku?
Já kupuji brambory od paní, která jezdí od jara do zimy do Hořovic každých 14 dní z Moravy prodávat zeleninu a ovoce. A vždycky jsou výborné, naštěstí se můžu vyhnout těm z obchodu.
Naprosto paradoxně – pokud mi dojdou brambory (mám přímo z pole), tak se můžu spolehnout, že nemusím letět do Holešovický tržnice (nemám to daleko), ale můžu u nás k Číňanům – nevím, odkud ty brambory berou, ale mají výborný.
Aha ale ti snad nakupují v akcích zrovna v těch „flandech“? No každopádně v tom stánku mě ještě nezklamali.
Ale ty kapustičky!!!!
Nemůžu jíst zeleninu jak bych chtěla a jak jsem jedla dříve a dost tím trpím.ach jo!
Hele…to jsme skoro sousedky :o)
U nás vepřové v mrkvi jo, ale ne kapustičky, to vždycky děti říkaly, že prdanec jíst nebudou. Ani do polévky jsem je nesměla dát.
Naši taky nechtêli….úplně nadroboučko pokrájenou slupli bez řečí.
Kolegyně mi chválila zeleninovou přílohu, že to je fajn, a hlavně bez kapusty….neměla jsem to srdce říct, že ji tam má taky.
Naši do polívky musí mít taky nasekanou na drobno. Ale jinak to do sebe ládují na kila. Kup růženu! – to je první věta v zelinářství. Nejradši „na zádíčka“, ale v podstatě jakkoli. Hlavně hodně! A zcela ujíždějí na kapustičkách rozčtvrcených na měsíčky, jen lehce podušené na másle, zamíchané do penne a sypané parmazánem. Jednou jsem čtvrtila systémem poledník – rovník, podávala s kolínkama a prý to nebylo ono. 🙂
No protože u nás jím dušenou mrkev jen já, mám to jednoduché ?
Tak jsem tu aspon z mobilu. Dusenou mrkev s veprovym mam moc rada uz od detstvi.
Kuk. Už bydlíš?
Prelezam krabice a furt neco hledam.
Kočky máš všechny?
To je nejpodstatnější!
Už jo poté co martin ciculinu zabarikadoval nabytkem. Naštěstí byla objevena a už tu zas páchá skopiciny. Potvora.
To znám, po přestěhování jsem hledala ještě dlouhou dobu…. Vydrž, ono si to sedne. Co PPP?
Přijedeš?
Pokud nebudu na operaci nebo před ní nebo po ní tak určitě. Je to teď trochu nejisté nevím co bude je mi dost blbě.
Dávej na sebe bacha, jó! Kdyby něco, pípej tři tečky tři čárky tři tečky.
Teď jsem poněkud mimo mísu, ale byla jsem dnes v Lidlu, děvčata ten citronový krém je vynikající, tedy sladký, ale vynikající !!! Citronová marmeláda taky moc dobrá. Hned jsem si udělala lívance/ u nás se všemu říkalo lívance, ať byly s kvasnicema, nebo bez/. To byla dobrota, slupla jsem jich plno, něco s citronovým krémem, něco s citr. marmeládou. Ještě mám na zítřek. Tedy teď večer jsem si musela vzít krajíc chleba s hořčicí a chalupářským masem ve sklenici/Lidl/, abych tu sladkost trochu spláchla. Ale jsem spokojená a dušička má klid. 🙂
A teď k receptu, dušené vepřové se zeleninou můžu kdykoliv, jen místo kapustiček mám raději hrášek, ale to co má rád manžel Haderach, to vypadá skvěle. Hranolky bych jedla téměř ke všemu, jen ne k řízku – tam raději kaše, brambory, šťouchané brambory.
Taky dávám k mrkvi hrášek, ale kapustičky máme moc rádi, tak to určitě zkusím.