Milé vařilky (pro ty, kdo neznají mimibazar – vařilka je bydlenka vyrábějící mňamky, přičemž bydlenka je paní, co zvelebuje byteček, tj. natírá nabílo, tvoří dekorace z knih, staví sošky a vyrývá nápisy SWEET HOME, LOVE a jiné hověziny do kdečeho. Na mimibazaru je též oddíl pro kuchařky, kde vařilky páchají vražedné rituály, čili vraždí suroviny na vaření)!
Zbyly vám gumové rohlíky nebo balení unaveného toustového chleba? Ukážeme si, jak je zužitkovat.
Budeme potřebovat:
pečivo
1-2 vejce
cca ¼ l mléka
sůl a pepř
a co dům dá
Pečivo nakrájíme na kostičky a dáme do mísy, smícháme mléko, vejce, sůl a trochu pepře a nalijeme tamtéž. Řádně promícháme nebo spíš prohněteme. Pokud je těsto řídké, přisypeme trochu strouhanky. V opačném případě přidáme mléko.
Plech nebo koláčovou formu (podle množství použitého pečiva) vyložíme pečícím papírem a těsto na něj rozetřeme. Dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů na 10 minut. Když formu vyndáme, těsto by mělo být pevné.
Dál s tím můžete zacházet jako s těstem na pizzu – potřít kečupem, naplácat navrch co najdete v lednici a strčit zpátky do trouby.
A teď vážně – jsem dobrodruh, tudíž jsem to zkusila. Nebylo to zas úplně blbý, nejlepší na tom byla slanina a na tenko nakrájená kolečka cibule.
Experiment provedla: HaderachKwisatz
No nevím, jestli tohle zařadit zrovna do „Masa“ – nemělo by to mít zvláštní kategorii…třeba Experimenty? :o)
Jinak se mi dneska zdálo o lidech z Bramboračky – zvláštní, protože jsem ještě nikoho na živo neviděla. HaderachKwisatz dělala mejdan a všichni jsme byli u ní (?) doma. bylo nás tam asi 20 v jednom pokoji. Jedli jsme, pili, kecali. Já teda odpadla docela brzy a vzbudila se až ráno….jen bych chtěla vědět, kdo mi udělal ten knír ze zubní pasty :o)
Naprosto jsem nevymyslela, KAM to zařadit 🙁
Pokud jde o mejdan – dobrý! Mám dost děsivou vzpomínku na jedno mejdlo, kdy nás v našem obýváku o 25 m2 bylo devatenáct, dvě kytary a basa. Sedělo se málem ve vrstvách. A knír odhaduju na Boye 🙂
no tak nějak našlapaní jsme tam v tom mém snu byli :o)
🙂
Ten knír na mě nehodíte! Já dávala konopný máslíčko na jednohubky! Aby nevázla zábava…
To já ne…to Haderach 🙂
Já topřendala do Bezmasých jídel, ono toho masa je tam poskrovnu…
Vzhledem k tomu, že starší pečivo a to i sladké běžně zužitkovávám, tak mi tohle jako zvěrstvo nepřipadá. Tvrdé sladké nastrouhám a používám jako posyp třeba bramborových šišek, nebo do závinu, trochu gumové rohlíky nakrájím a opeču s uzeninou ap. Těšte se ale na zítra.
to já taky – různé zapečené chleby/rohlíky, žemlovka, krutony do salátů a polévek
Těším, těším, těším. 🙂
Já se přiznám, že rohlíky melu na strouhanku, kterou spotřebovává manžel, když jde na ryby, chleba suším pro králíky, takže jakýkoliv experiment je předem vyloučen.
U mě je to podobné rohlíky na strouhanku, chleba suším pro ryby nebo oslíky co má druhá babička.
Já většinou (pokud mám strouhanky, že se v ní můžu koupat) dělám slanovku – recept č. 37. Ale což – pokus je pokus.
Já už se konečně naučila kupovat během týdne pečivo pro jednoho.
Chleba jen 1/4 na dva dny a 2 rohlíky, nebo dalamánek. Jen když má
přijít návštěva, tak trochu přitlačím. Záleží taky na tom, co mám v
plánu vařit. Když něco zůstane – usuším pro zvířata. Vím ale, že v
domě, kde je víc lidí se to často naplánovat nedá.
Jsme jen dva, ale jeden den koupím 4 housky a malinký chleba. Chleba muž sní na posezení, housky zbydou, druhý den koupím jen 2 housky a chleba. Housky zmizí a chleba po třech dnech dávám slepicím. A to volám, co mám koupit, když jedu z práce. A slyším: rohlíky nekupuj, jsou tady ještě tři, tak koupím dvě housky a chlebík. Samozřejmě housky si vezme jako první a dva dny staré rohlíky už jíst nebude, to je na mně abych si je rozpekla. Ještěže máme slípky a ty všechno slupnou bez keců.
Takže ani ve dvou není lehké plánování, spíš si myslím, že to bylo lepší, když nás byl plný dům. To se se.ralo všechno a bez debat.
Jo, jo. Taky byly časy, když jsem do děcek
mohla házet jídlo lopatou. A to potom byla radost
vařit.
Jo, jo, nejmenší hrnec byl čtyřlitrový. V pátek nabouchat lednici a v sobotu večer jsme v ní mohli natáčet Mrazíka. A to se pořád vařilo a peklo. Takové makové buchty, než se upekl třetí pekáč, tak první byl už prázdný. Vošouchy (pro neznalé = sexy bramboráky) chtěly hodně odvahy, protože se smažily na třech pánvích a dvě hodiny jsem stála u sporáku a stále tam nic nebylo. Bramborové placky jakbysmet.
U tchýně jsem byla jediná, kdo měl odvahu říct, že k večeři budou palačinky. A stát za trest 2 hodiny u plotny, 2 l mlíka a 6 vajec minimum….
PS: 3 chlapi, táta, máma a já…. Než jsem usmažila, měla jsem po chuti byť na jednu jedinou palačinku…
Já také přebytky suším pro králíčky, máme teď dvoje mladé (3denní) a třetí mamča je jak koule.
Tak tohle jídlo-nejidlo mě neoslovilo a rozhodně zkoušet nebudu.
Sedím u dr. Čekám na papíry. Příští týden mám plánované vyšetření v nemocnici s cca čtyřdenním pobytem. Tak snad přijdou na to co mi vlastně je.
Nebylo úmyslem někoho oslovit 🙂 Spíš ukázka, co všechno lidi nevymyslej – a abych neplácala blbosti, uvařila jsem to. Sníst se to dalo 🙂
Kdo bude hlídat kočky???
Někdy někde jsem cetla , ze dvakrát pečené je NEJ. Bylo to možná kdysi ještě v Mladém světě , kde vařil Péťa vařič
Tak z Mladého světa si pamatuji jen Solly /?/
Tá dávala rady, ale o vaření to asi nebylo.
🙂 🙂
Milá Sally…. ?
Náhodou jsem měla od něj i kuchařku!! Fakt. Taková napůl trampská, úžasná jídla, pomazánky, prostě pro mlaďochy, studenty. Jdu to hledat. A zajímalo by mě, která osobnost, kdo se za Péťou Vařičem skrýval. Od mých 15 do snad 21 (1973 – 1979) jsem poctivě kupovala MS každý týden a jedním z redaktorů byl Michal Horáček. Moc zajímavé reportáže, články. Tenkrát fakt výborné.
Něco se mi plete, že to byl Petr Hořejš nebo Hora – jedno z nich je pravé příjmení, druhé pseudonym (které je které, nevím). A ten psal i Toulky českou minulostí.
Petr Hořejš , Wikipedie potvrzuje, že měl pečlivou čtenářku a že si ta dívenka dodnes vše dobře pamatuje. Palec nahoru!
Kamarád v pondělí z úterý na středu tu přespi známa a pak zase honza a pak snad budu doma.
U nás se starší chleba použije na topinky, a moc starý taky suším a dávám kamarádce pro slepice a králíky. Rohlíky, veky suším a požívám na strouhanku. Nic nevyhodím. Ale toto je dobrý nápad – pizza ze zbytků, vždycky se něco najde a pokaždé je jiná. A ze sladkého pečiva žemlovka, nebo posypátko. Když jsem byla mladší, tak nebyl problém ledacos vyhodit, ale teď jsem nějak dospěla a děkuji za tyto rady. Vaření nebylo zrovna mým koníčkem, všichni jsme chodili na obědy, děti ve škole a my v práci. Hlavně se vařilo v sobotu a v neděli, takže dost rad slyším poprvé. Je dobře, že jsou tady dobré kuchařky a rády nám poradí.
Nějaký ten „unavený“ tousťák se občas objeví. Dosud jsem ho sušila pro slepice známých, jelikož kupujeme tmavý a ten na strouhanku není to pravé ořechové. Takže příště zkusím zužitkovat pro nás. Díky za tip! 😎
U nás se našla jedna hodně unavená veka a tak se peče staročeský hubník.
Recept samozřejmě na Bramboračku dám.
A příště dáme ty knedlíky v trojobalu… Včera jsi slibovala srandičku, ne horor. Sníst se to určitě dá, co by za to děti v Africe daly… Ale jsi dobrá, žes to uvařila. Jak moc si manža čvachtal, se ptát nebudu 🙂
Naštěstí u nás pečivo nezbývá. Tedy jo, ale nevyhazuje se. Chleba pro králíka, morče a potkany. Housky na strouhanku a nebo žemlové knedlíčky. Ty na své entrée počkají i v mrazáku. A holky dělávají „bruschettymaretti“: Utahaný rohlíky na tenoučká kolečka pomáznou máslem, ovoní česnekem a blbinkovou solí a chvilku nechají troubit. Je toho za pět korun kýbl.
Áááááá, Boye zase ponocuje na bramboračce 🙂
Tyhle věcičky jsou moc dobrý. Jen mě zajímá, co s Vámi dělá ta blbinková sůl. Za tu dávám palec hore ??
Tak jak jsem kuchařka zkušená, tak tohle slyším poprvé – propsím, co je to blbinková sůl? Nemá to být bylinková?
Já myslím, že to je vše v jednom. Dáš tam bylinky, mezi ně foukneš trošku konopíčka a blbinková sůl je na světě
?, protože pak můžeš dělat blbiny?
Náhodou, recept jako inspirace dobrý. takže jsem dneska unavenej chleba nevyhodila, ale udělala neco jako malou žemlovku, ale holt z chleba. Vejce rozšlehané v mléce, trocha cukru a skořice, jabko na kostičky a zbylý tvaroh, kousek másla a šup do trouby. A výsledek víc než v poho, takže v budoucnu taky slané variace…