(609) Rajská omáčka z kořenové zeleniny

kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
cibule
bobkový list
nové koření
pepř celý
špetka skořice
(hřebíček)
máslo
rajský protlak
cukr, sůl

Cibuli nakrájíme na jemno, očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na malé kousky nebo nastrouháme na hrubém struhadle a vše osmahneme na másle dozlatova. Zalijeme vývarem (nebo vodou s kostkou Masoxu), přidáme všechno koření  a vaříme, dokud zelenina nezměkne.  Když je zelenina měkká, vyndáme koření, rozmixujeme, přidáme rajský protlak a provaříme.  Na konci dochutíme cukrem a solí.

Postřehy: pokud jde o zeleninu, mrkev by měla tvořit víc než polovinu množství. Doporučuje se přidat k zelenině dva plátky červené řepy (kvůli barvě, před mixováním vyndat a vyhodit!) Rozmixovaná zelenina omáčku zahustí, takže není třeba jíška ani záklechtka.

Masové kuličky jsou tentokrát z krůtího  mletého, ochucené sladkou paprikou, solí, pepřem a nasekanou petrtelkou.

Autorka receptu: HaderachKwisatz

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

28 komentářů: (609) Rajská omáčka z kořenové zeleniny

  1. Jana Macůrková napsal:

    Teta dávala ještě místo cukru karamel.

  2. Devětapadesátka napsal:

    V sobotu budou plněné papriky s rajdou ?, díky za inspiraci!

  3. kveta.batkova napsal:

    Tuhle rajskou určitě zkusím, jen nedám cukr ani karamel, máme radši kyselejší, spíš ještě přidám trochu citronu.

  4. kveta.batkova napsal:

    No a teď mě napadlo, že jsem někde v televizi viděla, jen už nevím koho, vařit španělské ptáčky také na zeleninovém základu z mrkve, celeru a petržele. Ve finále se ta majda rozmickovala, čímž i zahustila. Vypadalo to moc jedle.

  5. lakysa22 napsal:

    Taky tak rajsou vařím, jen ještě dávám tymián. Všichni ji máme moc rádi, Laky ji přímo zbožňuje, a synovi jsem ji zavařovala jako první pomoc. Vřetena uvařit už zvládne..?

  6. Katyp50 napsal:

    UHO s kousky tlustého vepřového a rozblemclá rýže – jejda já bych si dala cokoliv.

  7. Jiřina napsal:

    Výborný nápad rajská, ať už normální, nebo tato z kořenové zeleniny. Taky dlouho nebyla. Přidání červené řepy pro barvu, proč mě to nenapadlo. Vždycky dávám jen protlak, nebo rajčata. 🙂

  8. BOYE napsal:

    Kořenovku pašuju skoro do každé omajdy, ale když dám od každého trochu, vždycky mě obviní, že pod originálem je schovaná svíčková… Tak dávám vždycky jen jeden druh a potřebuju-li hustší, přichází ke slovu cuketa, nebo chuťově neutrální pastinák. A svíčkovou, když je „všední“ přikrmuju hokaidem. Ale rajdu bych si dala.
    Pokud jde o barvu – mně rozhodně nevadí, když není dost červená. Je prostě jiná 🙂 už od základu.

  9. Vera M. napsal:

    Všimly jste si, jak to má Haderach na pořádek ? Se šesti ⭐️?

  10. Devětapadesátka napsal:

    No to tedy, hned jak jsem viděla obrázek, říkala jsem si, že to je jak podle partesu ?

  11. francizska1 napsal:

    Díky Jani, skvělý recept. Takto jsem to ještě nedělala. Uvařím, už se na ni těším.

  12. francizska1 napsal:

    Pardon, omlouvám se. Vařila Haderach. To jsem se spletla, jak jsem nad tím slintala a představovala si, jak to mám na talíři.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..