kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
cibule
bobkový list
nové koření
pepř celý
špetka skořice
(hřebíček)
máslo
rajský protlak
cukr, sůl
Cibuli nakrájíme na jemno, očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na malé kousky nebo nastrouháme na hrubém struhadle a vše osmahneme na másle dozlatova. Zalijeme vývarem (nebo vodou s kostkou Masoxu), přidáme všechno koření a vaříme, dokud zelenina nezměkne. Když je zelenina měkká, vyndáme koření, rozmixujeme, přidáme rajský protlak a provaříme. Na konci dochutíme cukrem a solí.
Postřehy: pokud jde o zeleninu, mrkev by měla tvořit víc než polovinu množství. Doporučuje se přidat k zelenině dva plátky červené řepy (kvůli barvě, před mixováním vyndat a vyhodit!) Rozmixovaná zelenina omáčku zahustí, takže není třeba jíška ani záklechtka.
Masové kuličky jsou tentokrát z krůtího mletého, ochucené sladkou paprikou, solí, pepřem a nasekanou petrtelkou.
Autorka receptu: HaderachKwisatz
Teta dávala ještě místo cukru karamel.
Jen jsem mrkla na obrázek a jdu pryč!Z koutku už mi stéká slina ?. Musím sem vždycky až po O.A tentokrát svůj oběd vyfotím a pošlu.
🙂
Já mám ještě mleté sýrové koule, jak tady byly posledně – veliká mňamka. A rajská dlouho nebyla, díky za připomenutí
Taky ho někdy dávám, když nejsem líná, ale jen v případě, že dělám rajdu z masa. Pokud z mletého, tak ji dělám méně sladkou.
Patřilo Janě ke karamelu :-).
stačí na zeleninu hodit lžíci cukru a nechat zkaramelizovat, jinak velká dobrota a děláme často.
V sobotu budou plněné papriky s rajdou ?, díky za inspiraci!
Tak my rajskou milujeme všichni, plněné papriky taky všichni, ale dohromady ne – jsem zvyklá papriky upéct (naplněné sekanou, rýži do nich nedávám) a dávám s bramborem. Ale nenutím, vím, že papriky s rajskou dělá hodně kuchatek… my s koulema z mletého masa.
Tuhle rajskou určitě zkusím, jen nedám cukr ani karamel, máme radši kyselejší, spíš ještě přidám trochu citronu.
No a teď mě napadlo, že jsem někde v televizi viděla, jen už nevím koho, vařit španělské ptáčky také na zeleninovém základu z mrkve, celeru a petržele. Ve finále se ta majda rozmickovala, čímž i zahustila. Vypadalo to moc jedle.
Taky tak rajsou vařím, jen ještě dávám tymián. Všichni ji máme moc rádi, Laky ji přímo zbožňuje, a synovi jsem ji zavařovala jako první pomoc. Vřetena uvařit už zvládne..?
taky dávám tymián a máme rádi z hrnkovým knedlíkem , mana nebeská
UHO s kousky tlustého vepřového a rozblemclá rýže – jejda já bych si dala cokoliv.
Chudinečko kdybys nebyla tak daleko donesla bych ti něco co je k jídlu.?
Mluvily jsme spolu, taky jsem litovala, ze je tak daleko. Do Duchcova s buchtama nedobehnu 🙁
Už jsem taky dumala, jak tam dostat něco lidského… Ale tenhle konec světa opravdu nemám obšancovanej. Představa UHO s vepřem je dostatečně strašidelná.
Rikala, ze ji snad na vikend pusti 🙁
Ještě mohlo být hůř – UCHO, nebo UČO – univerzální chmelová nebo univerzální červená….
Výborný nápad rajská, ať už normální, nebo tato z kořenové zeleniny. Taky dlouho nebyla. Přidání červené řepy pro barvu, proč mě to nenapadlo. Vždycky dávám jen protlak, nebo rajčata. 🙂
Diky tomu zeleninovemu zakladu to neni tak hezky cervene, jak by melo byt. Ale tentokrat jsem repu nemela 🙁
Kořenovku pašuju skoro do každé omajdy, ale když dám od každého trochu, vždycky mě obviní, že pod originálem je schovaná svíčková… Tak dávám vždycky jen jeden druh a potřebuju-li hustší, přichází ke slovu cuketa, nebo chuťově neutrální pastinák. A svíčkovou, když je „všední“ přikrmuju hokaidem. Ale rajdu bych si dala.
Pokud jde o barvu – mně rozhodně nevadí, když není dost červená. Je prostě jiná 🙂 už od základu.
Všimly jste si, jak to má Haderach na pořádek ? Se šesti ⭐️?
Pro manžela, prosím. Já sežpapat 6 knedliků, tak puknu 🙂
No to tedy, hned jak jsem viděla obrázek, říkala jsem si, že to je jak podle partesu ?
Díky Jani, skvělý recept. Takto jsem to ještě nedělala. Uvařím, už se na ni těším.
Pardon, omlouvám se. Vařila Haderach. To jsem se spletla, jak jsem nad tím slintala a představovala si, jak to mám na talíři.
🙂 zkus to, je to dobrý 🙂