1 šálek kulatozrnné rýže
4 šálky mléka
sůl
2 vejce
2 polokopcovité PL cukru (včetně vanilkového)
cca 3 cm tlustý kus másla
citronová kůra nebo šťáva
Za častějšího míchání na mírném stupni uvařit rýži v mírně osoleném mléce (asi 30 minut), nechat vychladit. Ušlehat žloutky s cukrem a máslem pokojové teploty. Z bílku ušlehat tuhý sníh. Do vychladlé rýže vmíchat nejdřív žloutkovou pěnu a citronovou šťávu, pak zlehka sníh z bílku. Masu dát do máslem vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy, péct na 180 °C (horkovzduch + shora/zezdola) cca 45 minut.
Pro obměnu lze do rýže ještě zamíchat pár lžic strouhaného kokosu. Na talířek si každý může přidat, co má rád (kompotované nebo čerstvé ovoce).
Recept poslala: Henriet
Tenhle recept děláme, když neodhadneme množství a zbyde rýže. Přidáváme dovnitř ještě nakrájené sušené švestky. To mi připomíná, že už dloho nebyl :o)
Tak ze zbylé rýže to u mne nejde – dělám ji na cibulce. V minulém tisíciletí jsem to zkusila – no pozřít se to dalo, jen cibule a skořice si moc nerozuměly.
Takto taky dělám, jen ovoce zapékám uvnitř nákypu, nejlepší je ze švestkami, ale nepohrdnu ani s jablky. Určitě vyzkouším kokos.
Já, vzhledem k tomu, že absolutně nesnáším rejži vařenou v mléce, dělám takto: v mírně osolené vodě uvařím rejži do poloměkka, nechám vychladnout, mezi tím si udělám sníh, žloutky utřu s cukrem, přidám deci až deci a půl smetany, vmíchám rejži a nakonec sníh. Remosku důkladně vytřu máslem, dám polovinu rejže, ovoce (nejradši kompotovaný meruňky), zbytek rejže, pokapu rozpuštěným máslem a peče se to asi 40 minut.
Tak tak. Meruňky. A raději více než rýže. 🙂
U nás taky hlavně meruňky nebo sušené trnky. A kopec sněhu navrch.
Haderach,
co přizvat staronové uživatelky na PPP? Dát to sem a třeba se někdo přidá.
Hezký den
Přesně tak to dělá manželka. Meruňky, jablka, švestky. Veliká remoska plná až po okraj. Jsme na to čtyři, odpoledne k svačince dorazím zbytek. Dobrota!!!
Babička dělala se sušenými švestkami, já s meruňkami, nebo s jablky. Dělala jsem nedávno, když tu byl syn, a měla jsem zákaz cokoli s masem. Taky mi to chutná, ale jen pro mně by se mi to nechtělo dělat.
Doma jsme mívali tento výborný nákyp se švestkami. Sníh mamka dávala i na povrch, po upečení byl krásně zlatorůžový a nádherně voněl.
Další nová dušička na Bramborračce, Veverko, vítej na našem webu a ať se ti tu líbí.
Taky pěkně vítám a jako všem přeji pořádný oheň pod kotlem ?!
Já vítám také, a přeju hodně oříšků, Veverko!!
Zdravím, Veverko, vítej!
Dělám ho stejně, s jakýmkoliv ovocem, dobré jsou i vypeckované višně ?. Navrch sníh, popráším moučkou a zapeču. Mňam, asi bude dnes k obědu.
A jen tak mimochodem — ono se to dá udělat i na slano 🙂
Na slano bych možná zkusila, co všechno do toho? Díky za případnou odpověď.
To máš podobně jako rizoto, akorát že si všechny indredience musíš „předvařit“ — u rejži uvařit ve vodě, pak buď udělat mleté maso na cibulce, až se budou granulky rozpadat od sebe, nebo opražit třeba měkkej salám na kostičky, zeleninu pokud bys použila mraženou, tak taky obdělat, můžeš dát ale sterilovanej hrášek třeba nebo kukuřici, dobrý je to se šunkou a s brokolicí. Žloutky rozkvedlat, můžeš do nich dát trochu strouhanýho sýra, smíchat všechno dohromady, vmíchat sníh a upéct.
Děkuji všem za uvítání a líbilo se mi už před přijetím na web ?.
Už mám jasno. Bude s jablíčky, místy prostřídám sušenými švestkami a sem tam pohodím višni. Posněžím něžně skořicovým cukrem, navrch udělám sněhové kopečky, ty trošku popráším moučkou…. Ó, už se těším na oběd ?
Udělej víc, pošli vzorek na ochutnání, a my Ti to tu ohodnotíme – zajisté kladně??
Ty sušené švestičky by si před konferencí s rýží a jablíčky možná rády cucly rumíčku lékařského…
kurnikšopa, zařazuji do plánu na vaření a hledám hadru na otírání ústního otvoru
V rumíčku se koupou višně, zbyly z griotky ?
já se taky hlásím jako dobrovolný ochutnávač :o)
Poezie sama, úplně ho cítím. Ale udělat ho budu muset taky sama, co? U vás asi nezbylo.
?
Kuchatky, předávám odpověď paní Hany:
„To bylo dnes pro mně pořádné překvapení, když jsem viděla svůj meil na Bramboračce.Tak musím poděkovat.
Milá děvčata, udělaly mi velkou radost Vaše ohlasy na můj meil.Moc se těším na Vaše komentáře, je to příjemný začátek dne, protože Bramboračka je první, co ráno na počítači otevřu.Já nevím, co bych mohla poradit tak zkušeným kuchařkám, jako jste Vy, tak raději zůstanu jen věrnou čtenářkou.Když některá má nějaké problémy, tak moc držím palce, aby co nejdřív zmizely a mám radost, když se Vám daří.Beru Vás, jako svoje virtuální kamarádky.Jsem moc ráda, že jste.
Srdečně všechny zdravím,
Hana.“
Moc krásný vzkaz☺Taky jsem dlouho jen přihlížela z povzdáli a mám to tady moc ráda. Člověk nakoukne a hned má krom nápadu i lepší náladu. Přeji paní Haničce ať ji to tady stále baví a přináší potěšení každý den☺
🙂
…A tak se stala Hanka externí dopisovatelkou… 🙂
Doufejme.
Chvilku externí, pak jí to nedá a už ji máme! A nepustíme. Co kdyby se osmělila a nějaký receptík poslala Haderach, co to udělá. Haderach by to na ni „nepráskla“, jen by naznačila. Reagovat na nás by nemusela. Těšíme se.
Psala jsem ji, at recepty posila, ze kazda z nas ma tem ostatnim co nabidnout 🙂 A nezaprela bych ji.
Škoda, že nechce paní Hana psát komentáře napřímo, je to milá srdečná osůbka a otvírá Bramboračku jako první, jako my ostatní …
Ivo, tak nějak tuším, že to k Tobě taky není úplně blízko… Ledaže bys byla z okolí Berouna?
jestli myslíš mě, tak já jsem z Prahy :o)
Tak to zase tak daleko není, tedy pokud nebydlíš na druhé straně Prahy. Tak příště, no.
Rýži na sladko miluji a nejraději mám s meruňkami a je škoda, že chutná jen mně.
Proč škoda? Aspoň se nemusíš dělit ?
A když toho udělá hodně, může poslat!!