(616) Rýžový nákyp

1 šálek kulatozrnné rýže
4 šálky mléka
sůl
2 vejce
2 polokopcovité PL cukru (včetně vanilkového)
cca 3 cm tlustý kus másla
citronová kůra nebo šťáva

Za častějšího míchání na mírném stupni uvařit rýži v mírně osoleném mléce (asi 30 minut), nechat vychladit. Ušlehat žloutky s cukrem a máslem pokojové teploty. Z bílku ušlehat tuhý sníh. Do vychladlé rýže vmíchat nejdřív žloutkovou pěnu a citronovou šťávu, pak zlehka sníh z bílku. Masu dát do máslem vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy, péct na 180 °C (horkovzduch + shora/zezdola) cca 45 minut.
Pro obměnu lze do rýže ještě zamíchat pár lžic strouhaného kokosu. Na talířek si každý může přidat, co má rád (kompotované nebo čerstvé ovoce).

Recept poslala: Henriet

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

40 komentářů: (616) Rýžový nákyp

  1. Ivana P. napsal:

    Tenhle recept děláme, když neodhadneme množství a zbyde rýže. Přidáváme dovnitř ještě nakrájené sušené švestky. To mi připomíná, že už dloho nebyl :o)

  2. 60anda napsal:

    Takto taky dělám, jen ovoce zapékám uvnitř nákypu, nejlepší je ze švestkami, ale nepohrdnu ani s jablky. Určitě vyzkouším kokos.

  3. Haderach Kwisatz napsal:

    Já, vzhledem k tomu, že absolutně nesnáším rejži vařenou v mléce, dělám takto: v mírně osolené vodě uvařím rejži do poloměkka, nechám vychladnout, mezi tím si udělám sníh, žloutky utřu s cukrem, přidám deci až deci a půl smetany, vmíchám rejži a nakonec sníh. Remosku důkladně vytřu máslem, dám polovinu rejže, ovoce (nejradši kompotovaný meruňky), zbytek rejže, pokapu rozpuštěným máslem a peče se to asi 40 minut.

  4. lakysa22 napsal:

    Babička dělala se sušenými švestkami, já s meruňkami, nebo s jablky. Dělala jsem nedávno, když tu byl syn, a měla jsem zákaz cokoli s masem. Taky mi to chutná, ale jen pro mně by se mi to nechtělo dělat.

  5. Veverka napsal:

    Doma jsme mívali tento výborný nákyp se švestkami. Sníh mamka dávala i na povrch, po upečení byl krásně zlatorůžový a nádherně voněl.

  6. Devětapadesátka napsal:

    Dělám ho stejně, s jakýmkoliv ovocem, dobré jsou i vypeckované višně ?. Navrch sníh, popráším moučkou a zapeču. Mňam, asi bude dnes k obědu.

  7. Haderach Kwisatz napsal:

    A jen tak mimochodem — ono se to dá udělat i na slano 🙂

  8. kveta.batkova napsal:

    Na slano bych možná zkusila, co všechno do toho? Díky za případnou odpověď.

    • Haderach Kwisatz napsal:

      To máš podobně jako rizoto, akorát že si všechny indredience musíš „předvařit“ — u rejži uvařit ve vodě, pak buď udělat mleté maso na cibulce, až se budou granulky rozpadat od sebe, nebo opražit třeba měkkej salám na kostičky, zeleninu pokud bys použila mraženou, tak taky obdělat, můžeš dát ale sterilovanej hrášek třeba nebo kukuřici, dobrý je to se šunkou a s brokolicí. Žloutky rozkvedlat, můžeš do nich dát trochu strouhanýho sýra, smíchat všechno dohromady, vmíchat sníh a upéct.

  9. Veverka napsal:

    Děkuji všem za uvítání a líbilo se mi už před přijetím na web ?.

  10. Devětapadesátka napsal:

    Už mám jasno. Bude s jablíčky, místy prostřídám sušenými švestkami a sem tam pohodím višni. Posněžím něžně skořicovým cukrem, navrch udělám sněhové kopečky, ty trošku popráším moučkou…. Ó, už se těším na oběd ?

  11. Haderach Kwisatz napsal:

    Kuchatky, předávám odpověď paní Hany:
    „To bylo dnes pro mně pořádné překvapení, když jsem viděla svůj meil na Bramboračce.Tak musím poděkovat.
    Milá děvčata, udělaly mi velkou radost Vaše ohlasy na můj meil.Moc se těším na Vaše komentáře, je to příjemný začátek dne, protože Bramboračka je první, co ráno na počítači otevřu.Já nevím, co bych mohla poradit tak zkušeným kuchařkám, jako jste Vy, tak raději zůstanu jen věrnou čtenářkou.Když některá má nějaké problémy, tak moc držím palce, aby co nejdřív zmizely a mám radost, když se Vám daří.Beru Vás, jako svoje virtuální kamarádky.Jsem moc ráda, že jste.
    Srdečně všechny zdravím,
    Hana.“

  12. Devětapadesátka napsal:

    Ivo, tak nějak tuším, že to k Tobě taky není úplně blízko… Ledaže bys byla z okolí Berouna?

  13. Jiřina napsal:

    Rýži na sladko miluji a nejraději mám s meruňkami a je škoda, že chutná jen mně.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..