500 g mletého masa
1 menší brokolice
2 vejce
3 lžíce škrobové moučky
sůl
koření dle chuti a zvyklostí
Povařenou, jemně posekanou brokolici smícháme s ostatními ingrediencemi. Pomaštěnýma nebo ve vodě namočenýma rukama utvoříme karbanátky, které naskládáme na plech a v troubě upečeme.
Podáváme třeba s batátovými hranolky: batáty, pokrájené na cca 1 cm hranolky, promíchané s grilovacím kořením a trochou oleje, pečeme současně s karbanátky.
Recept poslala: Květa V.
S kapustou jsem dělávala – teď, jak můžu zeleninu, s tou brtkolicí vyzkouším. Jen ty batáty jsem už delší dobu u nás neviděla. Snad to s obyčejnými bramborami moc nepokazím.
U nás se taky dělají kapustové karbanátky. Jsou ve velké oblibě.
Vypadá to velice dobře 🙂 Taky se snažím masové jídla odlehčovat zeleninou a u mletého masa to jde skvěle. Můj manžel nemá rád v karbanátcích namočený rohlík a tak jsme po několika pokusech zjistili že karbanátky výborně zvláční nadrobno nakrájená hlíva. Stačí i jen nožičky z ní třeba po uvaření hlívového guláše. Drobně nakrájené nožičky z hlívy je možné i zamrazit a pak kdykoliv použít. Chuť karbanátků to nijak nezmění, ale stanou se šťavnatějšími.
Bramborama nejde zkazit nic 🙂
Tak toto se mi velice líbí.Batátové hranolky mám v plánu.
Určitě to bude chutnat skvěle, nicméně brokovnici u nás nikdo nemusí. Kapustové ano, i obyčejné různě plněné – vajíčko, mozarela, celá kapustička …. A musím přiznat, že ani batáty mě nijak neoslovily. Jsem holt stará konzerva.
Já stavnatim jídla nadrobno nakrájenou pevnou cuketou , ta mě nezklame a Dekuji za tip na hlivu , to bude taky ono ?♀️
Nebudu ti vnucovat ani skvělou brokolici, ani batáty – u nás obojí kdykoli v množství větším, než malém, ale za starou a konzervu bych ti naplácala na holou! 🙂
Jo, starýho psa… Znáš to. Dneska jsou u nás chlebíčkové hody, máme 37. výročí svatby ?
Chodívali jsme na večeře, ale ten importovaný svátek nám to trochu zdevalvoval. Nepotřebuju vypadat jako rozverná zamilovaná baba. Takže labužíme doma.
Veeeeeelika gratulace 🙂
Posílám velkou gratulaci k výročí. Přeji ještě hoooodně šťastných let spolu. A musím říci, že ani u nás se importovaný svátek nechytá.
Nemám nic proti jakémukoli důvodu k oslavám, ale Valentýn prostě nezakotvil. A navíc máme přece májovou líbačku pod rozkvetlými stromy. A narváno bývá jen u Máchy na Petříně… před tím MDŽ, čarodějnice, pak svátek matek. Holky, my toho stihnem naslavit dost i bez importu…
Hezkypěkně, to je číslo! Blahopřeju! Tak si to užijte!
My chlebíčkovali v pondělí, protože zbyly nějaké pomazánky, co nestihl sežkonzumovat masopustní průvod v neděli. Kvůli té bezlepkyni jsme mazali a zdobili kde co a byla psina. Třeba okurkový plátek ukrojený do tvaru veky, ozdobený jak od Paukerta a položený na kusu rýžového papíru, aby nepromáčel… 🙂
Moc děkuju!
Taky moooc blahopřeju, my těch 37 oslavíme v září, to naštěstí žádný Valentýn nehrozí. Taky ho nemusíme. Tak ještě hooodně spokojených společných let!
Janičko, ke krásnému výročí svatby gratuluji,užijte si oslavu ve dne i v noci. 🙂 a přeji vám ještě hodně společných let. 🙂 🙂 🙂
Mňaaam. Chlebíčky. Už od Silvestra nebyly.
Musím to napravit. 🙂 Ale stejně je to krásné
37 let pospolu, tak hodně ještě pěkných let
přeji.
Přijmi velkou gratulaci!!!???
??????????
Já ti tak zaaaaavidiiiim, preji upřímně hodně dalších šťastných let v takové pohodě , jako dosud ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
Všem Vám moc a moc děkuju!
?Gratuluji ?
Dělávám i karbanátky kapustové. Tam přidávám strouhanku, protože kapustu dávám povařenou a i po jejím vymačkání je hmota moc mokrá. Tady jsem použila fintu Haderach u koulí se sýrem (Solamyl) na výrobu sekané plněné vejci – hezky držela, nerozpadala se. Do části jsem přidala tu brokolici která je poslední dobou dosažitelnější než poctivá česká kapustička (ta dovozová mi tak nechutná). Byl to pokus, ale je vyžadováno repete. Batáty teprv pokouším, ale okořeněné hranolky nám chutnají. Jen jsou málokdy pěkné za sympatickou cenu. Když se zadaří, oživujeme jídelníček. Pokud se povede vypěstovat, zkusím i hlívu. Díky za tip 🙂
Já vloni pěstovala Kadeřávek a ještě teď no otrhavam na zahradě….do karbanátků nebo sekané 🙂
Tak batáty u mne nehrozí a brokolici si dam ráda připravenou na páře. Nebo zapečenou. Kapustičky i kapustu mám moc ráda v libovolné úpravě.
No, u nás dodržujeme na popeleční středu (kdo neví, tak dneska) půst. Je to docela příjemný jednou za čas mírně vyhladovět. Vařim až večeři a to jen zeleninovou polífku s chlebem. Bude moc hezká, protože do vývaru jsem šoupla i kousek červené řepy, který tak nějak skuhral v lednici a tak ten základ, ve kterém je i hrstička sušených hub, má barvu jako dobře upečený red velvet… Sousedka, která mojí „filosofii“ vůbec nechápe mě osočila, že přece je Valentýn, tak jak to chci skloubit. Já tedy jednoduše. Neslavim Valentýna. Nejen dneska. Ale jí jsem ujistila, že zeleninu nakrájim na srdíčka, aby mě neroznesla po vsi. 🙂 Tak to u nás bude jak na transplantační jednotce v IKEMu.
Do těch karnabátků (Benjamína trvá na tomto názvu) půjdeme zítra. Jen dostanou vycpávku z pohanky a budou s brkaší. A zadělám si je už dneska, neb zítra musím jednak pracovat a jednak na lov do Lidlu – bezlaktozové rabování.
A když si tady tak trochu hladovim, strašně slintám do klábosnice u každého příspěvku…
Taky nevalentíme, půst nepůst. Popeleční středa u nás proběhla kvůli drobotině trošku vydatněji – byla bramborová omáčka s vařeným vajíčkem a chlebem.
Holky měly rýži s pórkem. Libovaly si a mně nehrozí, že mě , nebo sebe navzájem, do večera sežvejknou… Jejda, večer už je! Jdu tu polífku ohřát. Mám to dneska nějak posunutý. Už ráno jsem zaspala.
Já pekla housky…čekala jsem na poštu , doma už žádné pečivo, ani chleba, tak jsem se odhodlala. A přišla jsem na to, že ty mé vánoční trable jsou kombinované. Jednak jsem místo na 180 musela péct na 200°, což jindy by se mi pálilo, a pak mouka! Do kila mouky mělo přijít 0,5 litru, já dala 7 deci a mohla jsem klidně jestě půldeci přidat.
Ale povedlo se.
Karbenátky u nás jedou ať už jsou masové, kapustové, květákové, nebo houbové. Já osobně mám raději kapustové, květákové a moc ráda mám houbové, ale bohužel čerstvé houby jsem už dlouho neměla/už nechodíme-bohužel/. Jinak výborný nápad s hlívou, tak to by mě nenapadlo. Jinak kombinace maso + zelenina perfektní, je to pro nás lépe stravitelné. Masové karbošky cítím ještě večer.
Jinak Valentýna neslavíme, slavíme jen Den matek a prvomájová pusa pod rozkvetlým stromem musí být, i kdybych mého dědu měla pod rozkvetlý strom dovézt na vozíku. 🙂
No a proto je to tady tak fajn. Člověk se poděli o své recepty a zkušenosti a získá nové. Často jsou to drobnosti, ale bez ťuknutí nás to nenapadne. Já už jsem si odtud taky odnesla spoustu nápadů☺
Jo a co se týka Valentina ani my ne oslavujemé. Oslavili jsme loni 35 společnych let a pořád jsme spolu rádi, umíme se spolu smát a to je víc než nějaka oslava jednou za rok. Ale jinak bylo chlapů s kyticemi vidět dost, takže svátek tak opomíjeny není☺
Tak my, pokud toho svého do té doby nezabiju (ale ono už to nemá cenu) tak 26.srpna oslavíme přesně 40 let, od té doby, kdy jsem z mladické nerozvážnosti řekla své Ano….
Zadařilo se. Jsem přihlášená poprvé takže zdravím všechny holkykluky.
Vítej v prima partě!
No nevím, nevím… Kdyby to nebylo dobře promyšlené, těžko by to 40 let vydrželo – myslím tím samozřejmě manželství. 😉
Tak to se ti povedlo, to si vytiskni a dej zarámovat , moc pěkné
Jak říká manžel mé kamarádky: to už vydržíš..
došlo vlákno: Já bych letos 31. No, nezabili jsme se a když dva roky po rozvodu přišla řeč na stříbrnou svatbu, byli jsme ve stavu natolik schopném komunikace, že jsme uspořádali mejdan, jako kdyby ta stříbrnka byla. 🙂
A MIRO, vítej v dobré společnosti 🙂
Vitame novacka. Miraaaaa!
Díky. Čtu si tu delší dobu a mám pocit, že už jsem mezi známými a hlavně, Karolína o vás vždy velmi hezky mluvila. Tak jsem se konečně odhodlala k registraci. Povedlo se až na druhý pokus, ale povedlo.
Další kuchařka, vítej, a ať se Ti tady líbí. 🙂
Pro Boye: dluzis mi odpoved na xichtoknize 🙂
Máš to tam…
Holkykluci, zcela od věci, ale zase ne tak moc: Včera jsem se připletla do dvou debat. jednou jsem neodolala, jednou jsem se udržela. První: Článek o tom, co do mrazáku jo, co ne. Při polemice o sýru tam kdosi napsal, že když je akce, koupí deset CABERNETŮ a dá je do mrazáku. Mno, uznejte, že deset lahví vína v mrazoši nesmí zůstat bez trestu 🙂 A pokud jde (zřejmě) o camembert, mělo by to být trestáno taky…
Druhý byl daleko lepší, ale v diskusích se politicky neangažuju, není-li to základním tématem. Bylo to na PŽ. Jediný komentář pod docela slušnou fazolovou polívkou (my bychom to tam roztočily pěkně): „Polévka musí téci…Za našeho režimu se takové nenabízely.“ Tak mě ten pán trochu nadzvednul, ale škoda slov…
Holkykluci, Bramborajda, to je ráj! Rodinné stříbro! … Udržovat a leštit!
Jo, takhle se šetří nejlépe – koupit koš sýrů, zamrazit a pak za stálého nadávání hodit do popelnice.
Já mám v mrazáku krabičku, do který házím úplné zbytečky. Ty u nichž hrozí, že se při jejich zpracování už fiknu, nebo strouhnu, nebo oschnou na talíři po ranním úprku… Když pak dělám sýrovou omajdu, rozmlátím zmrazky v hmoždíři a rozpustim v kapalině. Nebo je vsypu do omelety, lasagní… Ale jinak mi sýr do mrazáku nesmí.
Takhle je to v pohodě, mívám v mrazáku nastrouhaný parmezán, ale krabičky s camembertem bych tam nedávala. I když, co my víme, třeba tam získá novou netušenou kvalitu 🙂
…nebo novou, netušenou plíseň… s pěkně hustým kožíškem, aby mu nebyla zima…
To je dobrý nápad,já s ním šetřím,není to nejlevnější a pak mi v lednici zplesnivím-myslím parmazán.Jinak vás taky zdravím,slušní lidi jsou vždycky vítáni.
No nazdar! My se máme, že Bramborajdu máme! 😀
Ahoj Miro. Fajn, ze jsi mezi nami.
Zdravím Miru. Doufám, že nakoupila pořádné vařečky, páč staré se jí určitě ošoupají, než se tady vším provaří.