4 plátky libové krkovice
8 plátků pršutu
8 sušených rajčat, naložených v oleji
cibule
sůl
pepř
Plátky krkovice naklepeme, osolíme, opepříme. Na každý kousek položíme dva plátky pršutu, dvě naložená sušená rajčata a měsíček cibule. Zavineme, ovážeme provázkem nebo zajistíme párátkem. Závitky ze všech stran zprudka opečeme na troše oleje, pak kastrol přiklopíme, zmírníme plamen a necháme asi hodinu dusit. Obracíme, dle potřeby podléváme.
Podáváme s brambory, šťouchanými brambory nebo hranolkami.
Autorka receptu: HaderachKwisatz
Hmmm krkovici můžu a pršut i sušená rajčata taky. Přidala bych nějaké voňavé koření. A navíc takové 2-3 olivky by možná nezaškodily.
Olivy brekeke. Jo, někdy dávám tymián 🙂
Já dávám sušené švestky.
A naložené v něčem? Já měla jen naložené v rumu, a bylo to docela dobré?
Jednou jsem v Olomouci jedla panenku plněnou sušenými švestkami, ty byly naložené ve vlastní destilované šťávě, pro doplnění : slivovice, a maso jí bylo i maličko podlité . Bylo to famózní. Restaurace se jmenovala U kohouta nebo tak nějak, kdoví, jestli ještě existuje.
Já tady dneska budu za negativistu 🙂 🙂 🙂 Cokoliv, co by jen vzdáleně připomínalo slivovici se ke mně nesmí ani přiblížit 🙂
Mám to stejně, brrrrrr
Ale kudy teče, tudy léčí. 😉 No jo, ale u nás je to doma, takže jsme zvyklí. Zkrátka trnkové kapky. 😎
Renatko, léčit může jak chce, ale brekeke. Já to prostě nemůžu.
I já slivovici nemůžu ani cítit. Ale znám dost lidí, kteří ji mají rádi. Každý to má jinak.
Rum jo, třeba ve vaječném, ale slivovice nikdy!
Kdysi mi bylo zle, máti rozhodla, že mi „vyrajbuje,“ žaludek, chudák babička mi musela podržet hlavu, a máti do mě lila slivovici. Nepřejte si vidět, co to se mnou udělalo…nebyl to žaludek, měla jsem žlučníkový záchvat.?
Švestky v rumu jsou senzační,hlavně samotné,mňam.
To je jako velká parádička.A taky pořádný flák masa.A krku mám na mrazáku.Jen ta sušená rajčata musím koupit.
Jen tak mimochodem dnes po ránu v kaufu bitka o kachny.U mrazáku postával houf lidí a oni přinesli vždy jen pár krabic.Docela masakr.Až se jeden namíchl, že zas nedostal tak praštil do požárního hlásiče!To byla mela! Poplach ventilátory hučely houkačka troubila. V momentě zima jak v Charkově na nádraží.Místní rozhlas vyzval zákazníky aby zanechali nákup i s košíky na místě a opustili obchod.A teď ty nasupené obličeje lidí co vybojovali svých pět povolených kachen…Mám to tu nechat?Nebo ne?!…No podívaná jak z filmu.Ještě že kačenu u nás ne e ?
To je dobrá historka 🙂 🙂 🙂
Jen trochu nechápu, nač někdo kupuje pět kachen …. ani do mrazáku by se mi to nevešlo.
Já kupuji jednu kachnu tak za půl roku a to ještě Vlastik remcá. Takže mne to nijak nepřekvapuje, ale ani neděsí…
Taky stačí jedna na hody a druhá na nějakou oslavu v roce, na pochutnání. Dřív jsme je chovali, čínské – létací, i husy a morky. Ale to už je dááávno, už na to nemáme čas ani chuť. 🙂
Taky jsme mívali čínky (správně kachna pižmová). Dvě kačeny a kačera. Jednou druhou snůšku spáchaly do jednoho hnízda, společně na vejcích seděly a společně je vodily.
Taky jsme jednou zapomněli přistřihnout křídla a v životě bych nevěřila jak vysoko dokáže kachna vyletět. No, dvě sestřelil místní myslivec a dvě asi uletěly do Německa :-).
Vzpomínám na ně a slintám jak bernardýn, maso vynikající, sádla jen tolik, aby se omastily knedlíky a co se na pekáč dalo to tam taky po upečení bylo.
Taky na ty kačeny vzpomínám s láskou a chutí. Jsou skvělé se vším všudy, přesně jak píšeš.
Kachna za 39.90/kg dělá s lidičkama divy?
Něco podobného jsem kdysi zažila v kaufu s cukrem. Byla jsem mužem vyslaná, protože potřebujeme každý rok pro včeličky skoro 5ookg a těm je jedno za kolik je. Stála jsem tam v němém úžasu, zírala jak se odhazují berle a leze se po paletě s cukrem. Když ni nějaký dědek nasypal krystal do lodiček, vzdala jsem to. A od té doby ten obchod nemám ráda a jdu tam jen v případě nejvyšší nouze.
Ono jaksi obecně – Kaufland akce a důchodci jsou profláknutá akce.
No, před chvílí jsem jela okolo. Parkoviště narvané k prasknutí, auta kroužila kolem a nikdo nevyjížděl.
no já bych řekla, že každý obchod a akce je masakr
Ježkovy zraky, kolik máte včelstev?
Mívali jsme 35-40, ale postupně snižujeme. Letos asi 23-25.
To Ti závidím, já jsem velký spotřebitel medu.
Sladím s ním všechno, i kafe. To mě naučil Vladimír Páral, jemuž jsem kdysi spravovala finance. Nejlepší med jsem si vozila z Kréty, tymiánový, tmavý, voňavý. Naštěstí tady ve vesnici je včelař, takže chodím pro med k němu. Není nad domácí. Čerstvý chleba s máslem a medem, mňam ?
Med teď hojně konzumuji s bílým jogurtem v rámci rekonvalescence. A mám ho moc ráda ve všem jako sladidlo i jako mlsek.
Hmmm, tymiánový med z Kréty, dobrota převeliká! Byli jsme na nějaké náhorní plošině, kde cíleně pěstují tymián na med, paráda. Ještě mám jednu sklenici, kterou si šetřím. Z Rhodosu jsme si přivezli i borovicový. Zvláštní chuť, ale taky moooc dobrý. Letos přivezeme zase.
Tak teď jsi mě pobavila, už to vidím v živých barvách. Ten borec, co zpustil alarm, to udělal dobře. Taky nechápu, že někdo kupuje pět kachen. Nám stačí jednou za dva roky dvě kachní stehýnka, ale zase na druhou stranu, když to někomu tak moc chutná, proč ne. Spíš mě zaráží, že se o to rvou důchodci (i když já i muž jsme již také), protože právě ti by měli jíst dietněji a ne se nacpat kachnou. No proti gustu žádný dišputát.
Hele, to na konci není kačenka, viď?? Já mám podobný „podpis,“? hihi
Jsem ?, patřilo to Jarybarce
Ty máš trumpetu? To je pěkný. Já mám rybu ne vorvaně???
To jsem se docela pobavila.Dneska jsme tam chtěli jít nakupovat,nakonec jsme si řekli,že zítra je taky den a vidím,že jsme dobře udělali.A že těch podivně levných kačen někdo kupuje víc?To je jednoduché:“jednu dceři,druhou synovi, třetí třeba rodičům a dvě si necháme pro sebe“.My máme v mrazáku kachnu od začátku prosince a pořád se nám do ní nechce,ale snad teď v sobotu jí upečeme. K dnešnímu receptu-miluju sušená rajčata v oleji z Lidla,protože je tam hlavně slunečnicový olej,olivového minimum, a dobré koření.
A slivovici jsem před moravským manželem neznala,a dnes mám moc ráda čaj se slivovicí.
Vypadá to mňamózně ?
Děkuji 🙂
Hmmm, dala bych si říct.
Tak to jsme dvě! Jenže nás nikdo nepozve 🙁 Holt recept nám tu visí, tak si můžeme taky uklohnit 😉 😀
Já jsem dnes klohnila rychlovku z hlívy. Včera byly řízky, chlebíčky a spousta dalšího, dnes nemám ani moc hlad.
Z hlívy jsem dělávala jen dršťkovku, nebo ji přidávala do guláše, pod maso, do pomatlánky… Takže nevím,jak si představit nějakou rychlovku. Můžeš prosím přiblížit?
Nemuze 🙂 dostanete ji po vikendu :
Myslíš, že když Haderach napsala, že dostanem po víkendu – bude ochutnávka?? Že bych přišla s kastrůlkem…
Nejde to vložit pod ni,….třeba víš něco víc?
Nebo taky tuuuuudle. Jana to hezky sepsala, ja vam to sem povesim a vy si to uvarite a podate befel 🙂
Tak vidíš Lakys, máme po žížalkách. Nikdo nepozve . 🙁 A to bych i skromnější byla – jen s talířkem bych přišla (ale jeho průměr tady nenapíšu, co kdyby se někdo chytl, že? 😉 )
Já sem chodím posledních pár týdnů jen na čumendu. Naskočila jsem před časem do programu Whole30.Tak jen maso a zelenina.Je tu ale i pro mě spousta zpestření.
Můžu se prosím zeptat o co se jedná? Zřejmě se to týká hubnutí a to by se mi moc hodilo, potřebovala bych to jako sůl. Takže pokud to není tajemství moc prosím o nějaké informace 🙂
Nelly to si vygooglíš.Je to úplná změna stravování a váha s tím souvisí.ale je tam i něco navíc.Mám asi taky nesnášenlivost na nějaké potraviny.Měla jsem občas ukrutné křeče v břiše toto pomohlo a celkově je mi mnohem líp.Přestaly mě bolet záda s váha šla taky dolu.Mrkni na Whole30.cz
Ano, typická Moravanda – nechová krůty, ale morky. To mi připomnělo, že jako jeden úkol do korespondenční soutěže jsem kdysi dala dětem co je to: Morka, morče, morčák, morčinka a ještě asi 4 výrazy. No, to jsem se dozvěděla….
Já vás tady jeětě naučím! 😉
Já jsem žádné ochutnávky neslibovala, já už od začátku Bramboračky říkám – vy pošlete, já pověsím, vy si uvaříte….
Já jsem si několikrát dělala hlivu s rajcatky a paprikou na skus a vynikající s kouskem čerstvého chlebiku a když jsem byla rozmarila a prskla tam vajíčko , tak to bylo něco ❤️. Ta vůně ☺️
Věruško, tak toto je moc zajímavá kombinace – hlíva, rajče, paprika,vajíčko, je to vylepšené lečo. Věřím, že to byla dobrota.
Pro Haderach: Helenko, já to vím, chtěla jsem tě jen trochu popíchnout, ať je nějaká legrace. Chytila ses! 😉 😎 😀
Dyk vim 🙂
Závitky vypadají krásně, ani moc práce nedají, masíčko se vevnitř pěkně promastí, nebude suché, k tomu hranolky a já bych si k tomu dala tatarku, nebo hromadu salátu. 🙂