(656) Oříškový dort

4 žloutky
300 g cukru
10 lžic studené vody
200 g dětské krupičky
100 g strouhaných oříšků
1/2 prášku do pečiva
sníh ze 4 bílků

Žloutky utřeme s cukrem do pěny, při dalším třením přidáváme po lžících střídavě vodu a krupičku, vmícháme ořechy, krupičku s práškem do pečiva a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků posypaný zbytkem krupičky.
Pečeme horkovzduchem na 180°, asi 40 minut (nejlépe zkusit špejlí).

Recept poslala Květa a dodává:  „Dobře k němu pasuje kávový krém. Většinou jsem dělala půl na půl základ + kávovou příchuť, někdy navrch čokoládovou polevu. Pod krém natírám marmeládu rozředěnou rumem, nebo vřelou vodou.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Pečeme cukroví. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

42 komentářů: (656) Oříškový dort

  1. evca napsal:

    Vypadá velice jedle, ba přímo mňamózně. S dětskou krupičkou jsem ještě nezkoušela. Je to výzva a jakmile bude příležitost vyzkouším.

  2. Jana Macůrková napsal:

    Dort je moc krásný a hlavně je vidět, že Květa věděla, jaké číslo si na svůj dort má dát.???

    • kvetula.v napsal:

      😀 😀
      No jo, jenže já ten dort peču jen druhým, sobě nee , tudíž na mých narozeninových sešlostech dort chybí (nikdo mi ho nedonese 🙁 ) . Já na pohoštění vymýšlím jiné moučníky .Nepečený kuskusový dort byl jediný dortu podobný výtvor, jinak různé řezy a teď díky Lakyse i roláda byla.

  3. Devětapadesátka napsal:

    No vida, i šestnáctky tu s námi jsou! Dort je krásný, jen se kacířsky zeptám, jestli by tam šlo dát míň cukru? S tímhle těstem nemám zkušenosti, tak se raději ptám. Do piškotového dávám 3 dkg na 1 vajíčko.

  4. IvaC napsal:

    Dort vypadá moc dobře,mně se líbí obsypání těmi oříšky.Připomnělo mi to nové
    pořady na Mňamu,včetně pečení dortů a pečiva a různého vaření.Doporučuji,stojí to za koukání.

  5. kvetula.v napsal:

    Dorty zdobit neumím, i s krémem pořád válčím (ale tento docela držel). Moje dorty nejsou hezky načančané, ale zatím každému chutnaly. Jednou jsem dítkám udělala kakaový, jelikož oříšky byly vánočním pečením zcela zlikvidovány a ty bestie mrňavý hned dělaly ksichtíky jako by jim máma ubližovala. I předškoláci po roce poznali, že ten dort je nějakej jinej 🙁
    Nechtěla jsem ho ke zveřejnění posílat, není to žádná nádhera, ale Lakysa mne donutila 😈

    • henriet13 napsal:

      A dobře udělala, že tě donutila, aspoň se můžu kochati, když není už aspoň malej vzorek ? Já ořechový dort ráda, ale u zákusků a dortů s různým, hlavně máslovým plněním, mám nějakej blok nebo co a nedělám je. Na jednu stranu je to docela piplačka (péct korpus, dělat krém + dát to dohromady a nazdobit), na druhou stranu – co když se to nepovede? A taky se toho nedá udělat málo a pak bych byla nucena (????) to všechno sníst, že jo ??

    • rebelkabella napsal:

      Vždyť je uplne úžasný! Hezký nazdobený, určite i mooooc Dobrý! Mám malý dotaz – krem je klasický z masloveho základu? Já kde se dá, „odlehcuji“ ruznymi krémovými „fresaky“, pudingem, apod., tak jakoukoliv inspiraci privitam ?

      • kvetula.v napsal:

        S krémem mám taky pořád problém. Čistě máslový mi ani nechutná, kor když ho je hodně, tak taky pořád zkouším a hledám. Většinou je pak tak nějak řidší…. Proto jsem konzultovala s Lakysou a ve finále mne donutila ho poslat ke zveřejnění. Tentokrát byl krém opsaný z krabičky s kukuřičným škrobem , chutnal a i pěkně držel.
        80g kukuřičného škrobu
        400ml mléka – uvařit hustou kaši – vařečka v ní stála, krájet by se dala
        utřít 1 změklou Stelu extra (já měla s nápisem cukrářská) s 5ti lžícemi moučkového cukru a vešlehat vychladlou kaši. Polovinu jsem ochutila instantní kávou rozpuštěnou v troše rumu a bílou polovinu po troškách přibarvila červenou a zelenou gelovou potravinářskou barvou. Když zdobení chudé, tak alespoň barevně veselé. Byl to první dort který opouštěl rodinu – pro dcerku kamarádky- proto nebylo možné fotit na řezu a i fotka je na domovních schodech, protože jsem si vzpomněla na poslední chvíli, že není zadokumentován a v mé sbírce by chyběl.
        Jinak taky přivítám osvědčený recept na netučný a nepřeslazený krém co drží tvar.

        • 60anda napsal:

          Moje maminka máslový krém nastavuje“kaší“. Z másla a mouky udělá jíšku ,přidá mléko a vanilkový cukr. Po vychladnutí přidá do vyšlehaného másla s cukrem . Krém drží, není mastný a ani se nekazí.

          • a.rena napsal:

            Jo, nevšimla jsem si tvého příspěvku a recepis napsala úplně dole.

          • lakysa22 napsal:

            60ando, omlouvám se, napsala jsem to dole…
            Nějak mne spletla ta „jíška“..?

          • lakysa22 napsal:

            A teprve teď se znova dívám a máš to opravdu jíšku, to jsem tedy trubka…

        • rebelkabella napsal:

          Já mám vyzkoušený tento: 2 pudingové prášky uvařím s půl litrem šťávy z kompotu (pokud je jí málo, přidám šťávu nebo vodu, dosladím dle potřeby – třeba agávovým sirupem, kokosovým cukrem apod.) a nechám vychladit. Průběžně míchám. Pak vyšlehám s mascarpone nebo s něčím podobným. (Důležité je, že ty pudingy jsou jen s „vodovým“ a ne mléčným základem, pak to neteče.) Dávám na piškotový korpus (klidně udělaném na pekáči). Na to různé ovoce z kompotu nebo čerstvé – aby to šlo k sobě a oku lahodilo (hodně!) a přeliji želatinou. Do lednice vychladit a potom buď jednoduše krájím, nebo vykrajuji kolečka apod. Dá se ještě pro slavnostnější příležitosti dozdobit šlehačkou. Mooooc oblíbený u nás, zvláště v létě – čerstvé jahody, maliny, borůvky,… 🙂 Dle možností se ještě vyblbnu s přidáním vanilky do krému, dle použitého ovoce přidám i podobné esence do piškotu… Už to dělá kde kdo z rodiny, děti to milují 🙂

  6. IvaC napsal:

    To je dobře,dort je velmi povedený a dítka mají radost.A každý dort (a nejen ten) z lásky je parádní a děti budou mít na co vzpomínat.

  7. raduna.ha napsal:

    Květulo, paráda. Toto je pravý dort domácí. A řeknu ti, že jsem kdysi nechala
    udělat dort své vnučce s Heloo Kitty na pohled pěkný, ale samý marcipán,
    po rozkrojení se nám prášilo od huby. Suché žádná náplň. A to samé jsem
    zažila na jedné oslavě. Paní dostala dort – krásný na pohled, ale …………

    • Devětapadesátka napsal:

      Mám obdobnou zkušenost: dcera si na svatbu nechala dělat dort v Erh… ově cukrárně. Byl famózní a skvěle i chutnal. Za čas tamtéž nechala udělat dort vnoučkovi k narozeninám. Stejný scénář, ovšem všichni, kdo ho jedli, měli docela krutou běhavku. Když jsme to v cukrárně řekli, jejich odpověď byla, že jsme ho špatně skladovali. Jedli jsme ho asi dvě hodiny po přivezení, doma byl v lednici. A resumé:raději domácí vzhledově nedokonalý, ale aspoň vím, co v něm je. Takže holky a kluci, pečte a dávejte sem, ať máme inspirejšn. PLL

    • kvetula.v napsal:

      Když byly děti doma, zdobily si navzájem – nemají po mamince antitalent. I tak pro ně byla vždycky hlavním měřítkem chuť a ne načančanost, hlavně když nechyběla svíčka aby si mohli něco přát a sfouknout 😀

  8. Devětapadesátka napsal:

    Co se týká krému, pokud netrváte na másle, mám dobrou zkušenost s tímhle : jedno mascarpone a jednu 33% šlehačku vyšlehám spolu do nadýchaného krému. Sladím podle chuti moučkovým cukrem. A když ho proložíte jahůdkami nebo malinami, taky to není marný.

  9. a.rena napsal:

    Dort je krásný a určitě výborný, dala bych si a určitě přišla i pro nášup. Domácí je domácí a s láskou dělaný nejlepší. A ještě ke krému, dělávám jíškový. Mám ho léty osvědčený. Je lehoučký a je ho hodně. A především se nesráží.
    50 g másla, 80 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 1/4 l uvařené černé kávy (nebo uvařeného kakaa ve vodě). V kastrolku rozpustit máslo, přisypat mouku a cukr, zamíchat jen co se jíška spojí a hned přilít kávu (kakao). Vymíchat hladkou kaši, povařit do zhoustnutí. A tu pak vychladlou zašlehat do másla s cukrem (100 – 150 g másla, 50 g cukru). Dělala jsem jíšku zavařenou jen s vodou s vanilkou a do toho přimíchat oříšky. Taky výborné.

  10. lakysa22 napsal:

    Já nastavuju máslový krém kaší z 50g hrubé mouky a 1/4 litru mléka. Vyšlehám 250 g másla s 200 g cukru, a přišlehám vychladlou, ale ne studenou kaši. Zkoušela jsem i s pudinkem, ale z mouky lépe drží tvar zdobení.
    Ochutit se dá mnoha způsoby – nejvíc používám vanilku, karamel a čokoládu.
    Ale ted jsem si tu přečetla zajímavé možnosti, tak určitě vyzkouším!

  11. henriet13 napsal:

    Pro 59 pod květulou: zrovna jsem včera googlila kokosky, a div se světe, v některých receptech byl zrovna tenhle sníh z bílků šlehaný s cukrem ve vodní lázni. Doporučená teplota: voda v hrnci lehce pod bodem varu. To se dá ohlídat, no ne?

  12. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Ahoj kočky,
    vzhledem k tomu, že ležím se zápalem plic a od čtvrtka jsem si jako bonus přidala i zánět středního ucha, tak si tady tak přemýšlím ….. mno, nejlepší krém do dortu, cukroví a tak. Vyzkoušela jsem jich již několik a několikrát, ale vždy se nakonec vrátím k osvědčenému receptu mojí maminy a to je:
    ¼ l mléka
    2 pudinky (jako vím, že někdo píše pudingy, ale jsme v ČR, tak budu psát pudink)
    To uvařím bez cukru a nechám hodně vychladnout. Mezi tím si vyndám 1 kostku másla, připravím cukr dle chuti, nejlépe práškový, ale lze i krupice.
    Rozmixuji máslo s cukrem a po částech přidávám uvařený pudink, opravdu po částech, aby se nám krém nesrazil. Než tam pudink začnu přidávat, tak stáhnu škraloup, ten by v krému nevypadal dobře.
    Pořádně rozmixuji a používám jako normální krém. U nás vyhovuje tím, že není tak těžký jako máslový, že je chutnější a lépe stravitelný. Ale je možné, že ne každému bude chutnat.
    Dort je krásný a určitě i dobře chutný, já nemám to správné střevo na zdobení, tož se do toho moc nepouštím, ale na druhou stranu, cukroví a jiné pochutiny zdobím docela často.

  13. lakysa22 napsal:

    Šéfko!!! Co to děláš!! Ještě ucho – Ty musíš mít prostě všechno? jsem zvědavá, jestli se do sletu dáš do pořádku, musíš navigovat! Natvrdlej se na nás letos chystá se vzduchovkou….

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..