V tomtéž týdnu, kdy nám Jana dala recept na Velikonoční briošky, pekla briošky též 59 (obr. 1) a podle jejího receptu Henriet (obr. 2), která svůj výtvor nelichotivě nazvala „krtince“ – zcela zbytečně, jsou taky k nakousnutí. Recept se malinko liší, tak tady ho máte – znáte to: variace, kombinace, …
900 g hladké mouky
560 ml mléka
1 droždí
150 g cukru
60 g rozpuštěného másla
2 vejce
sůl
Zpracujte těsto (bude řídké), dejte kynout aspoň na 1,5 hodiny. Těsto vyklopte na hodně pomoučený vál. Rozdělte jej na půlky, každou vyválejte na placku cca 30×40 cm. Nakrájejte po kratší straně na 4 cm pruhy. Každý pruh stočte na výšku do šneka a konec zastrčte zespodu doprostředka. Nechte ještě půl hodiny kynout. Pak pomažte vajíčkem rozšlehaným se lžičkou cukru a posypte sekanými ořechy nebo mákem. Pečte na 180 asi 15 minut. Hned po vytažení pomašlujte mlékem, nechte vystydnout na mřížce.
Beru ???, dneska super recepty
Nejen dnes, ale pokaždé ????
Velmi jedlé!
Dělala jsem je poprvé, příjemným bonusem je to, že vydrží dlouho vláčné. Tedy pokud je nesníte hned. Z uvedeného množství jsem jich spáchala 16 o průměru cca 16-18 cm.
Krásné briošky od obou kuchařek, u nás taky nestačí ztvrdnout, udělám asi z poloviny dávky, 8 ks nám bude stačit. Na Velikonoce bude beránek a boží milosti.