(682) Gulášovka z vepřového masa

½ kg  vepř. plece
1 petržel
2 mrkve
asi 2 větší  brambory
cibule
mražený hrášek
sladká paprika, majoránka
sůl, pepř
hladká mouka

Na tuku osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme maso nakrájené na kostičky, zaprášíme mletou sladkou paprikou a zalijeme vodou na úroveň masa. Osolíme a dusíme téměř do měkka.
Pak přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, petržel,  brambory a hrst hrášku, dolijeme vařící vodu. Uvaříme doměkka,  zahustíme záklechtkou (pokud se někomu chce, může i jíškou, ale přidá další tuk), dochutíme  solí, pepřem a majoránkou a provaříme

Autorka receptu: HaderachKwisatz

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

38 komentářů: (682) Gulášovka z vepřového masa

  1. kveta.batkova napsal:

    Dnes dojídáme gulášovku z mletého hovězího masa. Příště zkusím přidat ještě tu zeleninu, myslím, že to bude určitě dobré. Hezký mrazivý první jarní den. Už mi ta zima taky leze na nervy.

  2. Haderach Kwisatz napsal:

    Krucinál, včera byla gulášovka z prasete na PŽ, teď vypadám jako když opisuju! A pěkně ji tam znectily 🙁

  3. lakysa22 napsal:

    Vařím podobnou, hódně cibule, ale zeleninu nastrouhanou na nejmenších slzičkách, a bez hrášku. Tak tak se mi ho podaří propašovat do zeleninové polévky, a ze salátu mi ho taky vystrkujou?

  4. francizska1 napsal:

    Taky vařím a mám ji ráda. Zahušťuji nastrouhaným chlebem. Nesmí tam být kůrka. Taky jsem na ni včera koukala, ale na PŽ se mi nelíbila. A určitě mne ani nenapadlo, že bys opisovala. Teď mne asi ukamenujete, ale já tam dám klidně i pohanku na zahuštění. To zpravidla v případech, kdy máme problémy a potřebujeme to vyřešit. Pohanka je moc dobrá na žíly. Musela jsem si na to zvyknout, ale teď už mi to nevadí. Zdravotní přínos je velký benefit.

  5. blahovka.h napsal:

    Gulášovku miluje můj muž, ale se zeleninou jsem jí nezkoušela. Všechno je jednou poprvé, a tak zabiju dvě mouchy jednou ranou. Muž bude mít oblíbenou gulášovku a bude i díky zelenině zdravější. Přidám i trochu chilli a to by bylo aby nám nebylo teplo. Na zahřátí se u nás dělá kromě česnečky cizrnová poblífka, je hustá a taky ohřeje. Ona každá dokáže ohřát, máme rádi všechny a hlavně teď v zimě.
    Jinak dámy dnes po 17 hodině nastane jaro !!!
    Venku zima, ale sluníčko mi krásně hřeje záda přes okno.

  6. Devětapadesátka napsal:

    Na tenhle recept lze říct jen jedno: MŇAM ?

  7. BOYE napsal:

    Holky, jak to tady čtu: Sem s recepty na pohanku v jakékoli podobě! Já ji musím maskovat, ale sama ji mám ráda jakkoli.

  8. BOYE napsal:

    K tomu huštění jíškou: Mouku stačí opražit nasucho. Ona to píše i na PŽ u té gulajdy. Já to dělám často tak, že do horké upražené dám mikrokousek tuku (tak malý, že jíšku by to rozhodně neudělalo) a ona se rozvoní. Kousek je tak malý, že jej lze snadno ukrást pod cibulí…
    A třeba žlučníkovcům, kteří nesnesou smažený, běžně dělám jen praženou mouku a pak dávám čerstvé máslo.

  9. Devětapadesátka napsal:

    Zkuste zahustit hraškou – prodávají prodejny zdravé výživy.

  10. IvaC napsal:

    Já dělám z vepřových kostí dost polévek- i vývar třeba s játrovou rýží,jako základ pro
    falešnou drštkovou z hlívy i jako falešnou rybí se zeleninou.Je to vděčné,dá se z toho za pár korun udělat hodně.A pohanka je nejen zdravá,ale i dobrá,ale musí být ,pro mne,loupaná.Jednou jsem měla neloupanou a ta nebyla chuťově nic moc.A má velkou výhodu,stačí jí přidat do horké polévky a už nevařit,za chvíli je hotová.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..