(684) Ragú (nejen) z kance

600 g masa
2 středně velké mrkve
stejné množství celeru
petržel (autorka nedává, jelikož běžně nepoužívá)
středně velká cibule
kousek obyčejné slaniny
lžíce rajského protlaku
lžička dijonské hořčice
divoké koření (čili bobkový list, celý černýpepř a nové koření v poměru 2:4:1)
jalovec, možno i trochu koření Divočina
sůl, pepř

Na tuku osmahneme na proužky nakrájenou cibuli, na kolečka (půlkolečka) mrkev a petržel, na kostičky celer. Přidáme na kostičky nakrájené maso, osolíme, opepříme a necháme zatáhnout. Přimíchat rajský protlak , dijonskou hořčici a koření , podlít  trochou vývaru a dusit do měkka.
Příloha:  knedlík, noky, pečivo.

Recept poslala Květa a dodává: „Gurmáni podlévají vínem, mně víno v omáčkách nechutná. Jelikož ragů, stejně jako guláš, dělám v troubě, podlévám jen málo a tudíž nemusím na konci redukovat přebytečnou vodu.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

21 komentářů: (684) Ragú (nejen) z kance

  1. Mira napsal:

    Ragú dělávám dost často, párkrát bylo i z kance. Podlévám červeným vínem, hořčici dávám plnotučnou českou nebo žádnou a protlak koncentrovaný v tubě z DM nebo z Formaggerie.

  2. lakysa22 napsal:

    Taky už bylo…a stejně jsko Květule nedávám víno, u nás jsem s ním neuspěla.?
    Petrtel a celer po jednom díle, dva díly mrkve, stejné koření, a také šup do trouby.
    Pochvala následuje vżdycky..?

  3. Devětapadesátka napsal:

    Když dělám ragú z kance, maso vždycky na noc naložím do dobrého červeného vína s kořením – tymián, jalovec, snítku rozmarýnu, pepř, nové koření. Ráno nálev bezbožně vyliju i s kořením. Pak opeču maso – buď na oleji, nebo pokud mám uzený špek, taky je to dobré. S masem zasmahnu lžíci silného protlaku (Lidl ve skleničce), zvlášť opeču cibuli a mrkev, přidám k masu a podlévám vývarem. Pokud je třeba zahustit, přichází na řadu francouzská kulička (máslo uhnětené s hladkou moukou). Provařím, vypnu plotnu a nakonec tam vrazím plátek studeného másla. Podávám s noky z odpalovaného těsta.

  4. blahovka.h napsal:

    Co mi to děláte? Zvěřinové ragú = mana nebeská. Já už neměla nic z „divokého chlupu“ ani nepamatuju. Dřívější dodavatelé už skončili a když vidím ceny divočiny v obchodech, tak mě chuť přejde. K ragú jsem dělávala petrželový knedlík vařený v ubrousku.

  5. BOYE napsal:

    Tak jsem dala každýmu dítku do ruky kyblíček s naklíčenými žaludy, hrstkou bukvic, vařeným bramborem a třema housenkama. Teď seděj u remízku, dělaj puťa puťa a doufám že nalákaj a přivedou nějakýho toho kaňoura…
    Kůůůůrnik, já na to mám takovou chuť!

  6. Jiřina napsal:

    Tady je taková dobrota a u nás byly zbytky – zelná polévka, já těstoviny z vajíčkem a můj děda játrovou omáčku s rýží, ale taky dobrý.

  7. kvetula.v napsal:

    No já neměla zvěřinu víc jak 10 let . Předtím byla velmi často, ale lovec odešel do „věčných lovišť“ . Před vánoci jsem dostala pěkný váleček od bábinky ze sousedství , tak z prostředka byla „svíčková“ , jeden kraj jako guláš a druhý v mrazáku nějak zapadl, tak byl teď objeven a zpracován. Zvěřině ve víně naložené, vínem podlévané, jsem na chuť nepřišla. Prostě víno mám ráda jen ve skleničce. Před vánoci měli v Lidlu vinnou klobásu – z té víno táhlo do dálky (deklarovali určité % Müller Thurgau , což pro nás bylo evidentně moc). Nepochutnali jsme si.
    PS : černá čočka Penny 29,90 za 300g – budu číhat akce, nebo rozmařile koupím, až mne chuť přepadne (nebo až Babiš zvýší důchody? 😀 )

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..