(708) Ptejdous, neboli Kulatinec žlutovnitřní

menší brambory – množství dle hladu a počtu strávníků
koření – na obrázku kmín, tymián, čerstvě mletý pepř
olej
základní majonéza
jogurt
mnoho druhů zeleniny – okurka, kapie, jarní cibulka, pórek, fenykl, ledový salát
červená řepa, česnek
citron, jablečný ocet, sůl
Syrové brambory (z ověřených zdrojů a pěkné ani neškrábu) nakrájím do velké mísy, zakápnu olejem, okořením, osolím, rukama dobře promíchám. Největší řeznou plochou poskládám na vymazaný plech, pokapu tím, co zbylo v míse a cca na 200° peču do zlata a měkka. Mezi tím smíchám majonézu s jogurtem, okurku nahrubo nastrouhám, ostatní zeleninu nadrobno krájím. Okyselím citronem, osolím a přidám majogurt. Říkejme tomu třeba salsa. Syrovou řepu nastrouhám na jemno, přidám lisovaný česnek, okyselím octem (citron v tomhle případě moc nefunguje), osolím a taky vmíchnu trochu majogurtu. (Ano, někomu brekeke 🙂

Autorka receptu, Boye, k tomu dodává: „Opět je to recept pro poslední záchranu nebo jako nápad,  když už fakt není coby… No, nám to navíc chutná a děláme i když jiné coby by se taky našlo…  Zapíjíte-li bílým, budí to dojem francouzského jídla…“
Autorky názvu pokrmu jsou Boyky juniorky 🙂

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

29 komentářů: (708) Ptejdous, neboli Kulatinec žlutovnitřní

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    To máte na zítra, dámy, já jedu Koniášovat. Tak tu nezlobte 🙂

  2. Jana Macůrková napsal:

    Já dělám něco podobného, vyberu stejně velké brambory, posolím suchý plech, položím brambory řeznou plochou dolů a upeču. K tomu, cokoliv, co dá zahrada, lednička nebo špajz. Někdy jen mléko a kousek másla.

  3. Haderach Kwisatz napsal:

    Ja myslim, ze to delame vsechny, ale je to krasne nazvany a vtipne popsany 🙂

  4. Devětapadesátka napsal:

    Olalá, to je šikézní pokrm ?.

  5. Vera M. napsal:

    Nachystame toho hodně podobného a pak se dočkáme věty : babičko , to byly výborne BRAMBORY ? . Ostatní je podružné pro tu malou bandu

    • Jana Macůrková napsal:

      A to kdybys je ještě viděla, když brambory vyndáváme ze země a oni mi nosí ty nejmenší, mnohdy bych na ně potřebovala lupu, to je teprve ta správná sranda. A jak jim potom ty mrňavé chutnají, protože si je sami vykopali…..

      • Haderach Kwisatz napsal:

        Ty nejmensi jsou nejjlepsi!

        • blahovka.h napsal:

          Máš pravdu. Když sklidíme brambory, roztřídíme na jídlo, na sadbu a pro slípky. A já slípkám ty malinké kradu, peču, pak promíchám s máslem (lepší je husí nebo aspoň kachní sádlo), zapíjím acidofilem a vrním blahem. Někdy je posypu tvarohem a hustě posypu pažitkou. A ač jsem masová, tak tady mi maso nechybí.

          • Vera M. napsal:

            Já políčka nemaje, kupuji ty mrňousy tady na trhu vždy v pátek ráno a ten prodejce se pokaždé diví, nač to budu mít, ale už si asi zvykl, že je lidi chtějí , že po nich přímo blázníme, tak je vozí. A má je výborné, chuť rohlíčková, ale NEMAJÍ tu tenoulinkou slupku jako ty od Jany, jinak je to fakt žranice si kuličky upéct . Moje oblíbené bezpracné vaření

  6. Mira napsal:

    Jojo, všechny asi děláváme něco podobného, ale tohle je skvěle podané. Pro mě poučné, protože řepu jsem zatím jen vařenou, přiznám se, že syrovou jsem ještě nezkoušela.

    • BOYE napsal:

      Já syrovou objevila před 22 lety zároveň se svou budoucí výbornou kamarádkou – Ukrajinkou. Ta, když se dá do vaření jejich jídel, tak odborník žasne a laik se normálka posadí a zírá. Překládala jsem pro ní a tak se dostala do „rodiny“ k vánočnímu stolu, jehož součástí byla řepa na několik způsobů. Můj pocit, že z hostiny půjdu domů hladová, vzal po pár minutách za své. Přežjedla jsem se jak čuník. A řepu jsem si zamilovala (Olinku taky 🙂 ) …
      K řípě: Syrová má trochu zemní podtón. Proto je dobré ji trochu vyvětrat. Když ji nastrouháš, přidej základní ochucovadlo – v tomto případě česnek – promíchej, zlehka načechrej a nech pár minut dýchat. Pak teprve vmíchej ostatní. Nebo hotové dej na pár hodin do chladna rozležet. Stejně jako s česnekem dělávám i s křenem. A stejně dobré je to bez majo, jen s jogurtem, zakysankou, nebo pár kapkami oleje. Nebo jen majo. Variace, kombinace…

      • jarybarka napsal:

        Já jedla řepu do nedávna jen nakládánou.S tím whole30 se mi docela změnily chutě takže už jím i vařenou v salátech a dokonce i jako přilohu. Ta zemitá chuť syrové mi vadila ale teď když vím jak na to pustím se i do syrové.
        Chutě se mi změnili tak že jím i dýně na jakýkoli způsob a takto připravené místo brambor budou určitě moc dobré.Díky za inspiraci.

        • jarybarka napsal:

          Nojo pro mě byla brekeke donedávna i dýňová krémová poblivka a teď se sama nestačím divit.???

          • Katyp50 napsal:

            Dýňová polévka je pro mne brekeke pořád i když jsem jí jedla jednou docela dobře dochucenou.
            Řepu jím nakládanou (nahrubo strouhanou s křenem nebo jen na kostičky), syrovou, vařenou jako carpaccio, tak to je mňamka veliká. Z Polska jsme kdysi vozili takové malé kuličky. To jsem byla schopná zbodnout jich celou tu skleničku naráz.

          • BOYE napsal:

            Pro Katy: Malá kulatáááááááááá! Po ní už léta toužim…

          • Katyp50 napsal:

            No, já taky, ale už jí nemají. Naposledy jí Jana sháněla na trhu (bydlí v Orlové, tak do Polska jezdí pravidelně na nákupy) a vůbec nikde jí neobjevila.

  7. lakysa22 napsal:

    No, já jen smutně vzpomínám na dobu, kdy jsme měli vlastní brambory – jak voněly!! A stačilo jen posolit a k tomu kyška.?
    A s tím Ptejdousem – já v receptu hledala, co to je za zeleninu – hodně ftipné!

  8. kvetula.v napsal:

    Zajímavá zeleninová kombinace. Syrovou červenou řepu jsem „objevila “ loni . Do té doby jen vařená, pečená, nakládaná. Když se správně ochutí, je to dycky ňamozní. Za dnešní námět díky. Už se těším na čerstvou sklizeň čehokoliv zahradního.
    Pro Boyku – malou kulatou mám poslední sklenici z vlastních výpěstků – pozdě a hustě setá, nejednocená. Zahrádky nemaje, už si neudělám 🙁

  9. Jiřina napsal:

    Talíř vypadá nádherně, vůbec bych nepotřebovala maso, byla bych schopná takové jídlo jíst i 3x týdně. Červenou řepu máme rádi jako salát – kupuji ve sklenici, ale jen tak postrouhanou jsem ji ještě nejedla.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..