(710) Sýrový salát II.

200 g tvrdého sýra
3 natvrdo vařená vejce
sterilované kapie
půl menší cibule
majolka (podle chuti mix se zakysankou)

Sýr nakrájíme na droboučké kostičky (je to opruz – někdo  strouhá  na hrubém struhadle, ale pak z toho vznikne trochu blemc), přidáme jemně nakrájenou cibuli, nadrobno nakrájené papriky a vajíčka, taky  nadrobno nakrájená. Ochutíme pepřem, solí šetříme, sýr je sám slaný dost, smícháme s majonézou a dáme na pár hodin rozležet do ledničky.

Autorka receptu: HaderachKoniáš – a tímto vám přeji krásný víkend 🙂

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

32 komentářů: (710) Sýrový salát II.

  1. Devětapadesátka napsal:

    Ten je moc dobrej, někdy přidávám i hermelín a kousek šunky ?

  2. kvetula.v napsal:

    Když sýr nastrouhám, bude pomatlánka a já už vím, co bude zítra k večeři…. 😛

  3. BOYE napsal:

    Tenhle salát je pěkná kujva. Nejdřív musí dlouho lednit, aby se rozležel a nezkazil a pak musí stát v kuchyni, aby zteplal, páč jinak sýr nevynikne. A hladovec trrrrpíííí (o mlsounu nemluvě).
    My (mimo základní verzi) nedáváme šunku, ale všechny druhy sýra, které doma ulovíme. Synek kdysi vymyslel, že nejvíc cihly je ta nosná zeď, hermelín omítka a ty ostatní štuky… Na to, že mu tehdy bylo asi osm, celkem dobře pobral poměry. Když je málo základů a více štuků = výrazné modré sýry, odlehčim nasekaným ledovým salátem.
    A kdybyste chtěli vědět, co se mnou v tuhle chvíli dělá zdejší recept: Našla jsem krabici se čtyřiadvaceti Enciány za 60 korun. Vidina naloženého, pomazánky a teplých chlebíčků nás tady nažhavila téměř k nepříčetnosti… a než ten můj pomalej krám načetl další krok, někdo nám vyfouknul doručovací okno. Poslední možné, protože šlo o poslední den spotřeby – což u většiny sýrů znamená, že začínají mít chuť a vůni… Pláč a skřípšní zubů. Chci se uklidnit na Bramborce a ono baf! sejrovej salát! Počkej v Po práci, Haderko. Já ti natrhnu perka, se mi zdá!

  4. lakysa22 napsal:

    Sýrový salát dělám taky – cihlipu, Nivu a hermelín, majolky málo, zakysanou, když není majolka, stačí i jen ta zakysaná, kapii, cibulku, petrtelku nahoru. Šunku jsem dala jen jednou, pro mně je lepší jen ten sýr.

  5. jarybarka napsal:

    Sýrová s vajíčky majonézou a česnekem je labůžo.Já si teď sýruju vesele neboť jsem k nedávným narozeninám dostala koš sýrů které mám ráda ale jsou na mě příliš drahé.A ze všech úplně nejraději mám hodně zralou gorgonzolu!

  6. Katyp50 napsal:

    Máte někdo, prosím, nějaký tip co s fritézou, která byla dloooooouho nepoužívaná, ale zbyl v ní ještě tuk. Ten jsem vydlabala a vyhodila. Ale zbytky jsem rozpustila a vysála papírovými utěrkami. Koš dám do myčky, do fritézy jsem nalila mycí prostředek se savem a nechám jí ještě projít horkým procesem. Pak vše vypustím hadičkou.
    Mám ale obavu, aby nebyla i přes tuhle péči nějak cítit.
    Máte s tím nějaké zkušenosti? Nechám jí otevřenou, aby větrala, vyhodila jsem i všechny ty filtry nahoře (je to docela drahý přístroj, který jsem používala, ale pak byl ponechán osudu a až teprve teď jsem si ho mohla odvézt). Filtry si nastříhám sama, s tím problém není, ale ten vnitřek, tam si nejsem jistá.

  7. Jiřina napsal:

    Sýrovou pomazánku máme rádi, chutná nám z více druhů sýra, raději sýr i vajíčka krájím, spojuji majolkou. Cibuli dávám, ale jen do množství, které sníme hned. Když pomazánka zbude na další den, tak do základu cibuli nedám. Jak je cibule v pomazánce do druhého dne, tak pustí trochu šťávy a zdá se mi nahořklá a mokrá, proto ji přidám až před konzumací, a to u jakékoliv pomazánky.
    Jinak je krásný dárek, dostat koš různých sýrů, nebo klobáskovou kytku. I když jsem mlsná, je to lepší než bonboniéra, jen to zatím u nás nikoho nenapadlo. 🙂

  8. BOYE napsal:

    Ke krájení sýrů: Nepočítám, když se servíruje samotný. Ale když krájím něco do tvrdosti cihly, sýr nechám trochu zteplat, aby mírně vyměkl, nakrájím kusy patřičné velikosti a ty pak proženu kráječem na vejce, otočim o 90°a překrojim znovu. Pidikostičky s čtvrtinou práce. Větší kostičky na bramborovém kolečku. No a do umazánek strouhám v robotu na střídačku s cibulí – díky tomu zamaštěnému disku nezhořkne. Co už ale nikdy neudělám, je strouhání pórku. To jsem onehdy dělala salát. Mašina nastartovaná, polykala mrkve, celer, prostě míchaný salát. Poslední nápad- na stojáka tam cpát pórek… No postupně jej ubylo asi půl, usoudila jsem, že stačí. Táhnu tedy zbytek ven a ejhle! Nové mávátko! Tu věc to prostě nestrouhalo, jen cupovalo na pruhy, které zůstávaly pevně spojené s kmenem. V salátu homeopatické množství, v ruce střapec jak na C&K lampasácké helmici. A já výraz udiveného debílka… Holky se válely smíchy, já až když mi to došlo… A tak bylo jasno, že další teplé jídlo bude pórková, neb kadeře se snadno rozmickujou. A do pórku už jen nožem…

  9. Ivana P. napsal:

    Taky jsem neodolala a včera upatlala. Použila jsem blaťácké zlato, eidem, najemno nakrájený porek a paprika, 2 plátky zbylé libové anglické, mrkev nastrouhaná na hrubo,2 vajíčka na tvrdo, bílý jogurt a 2 lžíce majonézy, sůl a pepř. Byla dobrá i neuleželá, ale dnes byl k obědu zbytek uleželý a olalááááá. Byla jsem v extázi

    • BOYE napsal:

      Tedy, ty už po obídku? U nás se začínají teprve roztápět vysoké pece a v hůstech honím máček ze snídaňového pečiva… My obědváme pozdě, neb přesně za hodinu se začnou děvenky trousit ze škol, tak u nás ve tři. Holt to dopolední jídlo řešim u jedné dvojitou sváčou, kterou sežvejká při čekání na autobus a ta druhá IN a TRENDY chodí s kamarádkou (taky bezlepkovou) do Frutissima, kde si udělaly voko, protekci a slevový karty a dávají si napůl dávky nějaké superzdravé siláže…
      U nás dneska brambory a tvaroh s blbinkami – ráno jsem plela záhonek pro gladioly, tak mám hafo zdravých věcí…

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..