200 g tvrdého sýra
3 natvrdo vařená vejce
sterilované kapie
půl menší cibule
majolka (podle chuti mix se zakysankou)
Sýr nakrájíme na droboučké kostičky (je to opruz – někdo strouhá na hrubém struhadle, ale pak z toho vznikne trochu blemc), přidáme jemně nakrájenou cibuli, nadrobno nakrájené papriky a vajíčka, taky nadrobno nakrájená. Ochutíme pepřem, solí šetříme, sýr je sám slaný dost, smícháme s majonézou a dáme na pár hodin rozležet do ledničky.
Autorka receptu: HaderachKoniáš – a tímto vám přeji krásný víkend 🙂
Ten je moc dobrej, někdy přidávám i hermelín a kousek šunky ?
Sunka tam tez byla 🙂 a dva druhy syra. Popsala jsem zaklad.
? ??
Když sýr nastrouhám, bude pomatlánka a já už vím, co bude zítra k večeři…. 😛
Tenhle salát je pěkná kujva. Nejdřív musí dlouho lednit, aby se rozležel a nezkazil a pak musí stát v kuchyni, aby zteplal, páč jinak sýr nevynikne. A hladovec trrrrpíííí (o mlsounu nemluvě).
My (mimo základní verzi) nedáváme šunku, ale všechny druhy sýra, které doma ulovíme. Synek kdysi vymyslel, že nejvíc cihly je ta nosná zeď, hermelín omítka a ty ostatní štuky… Na to, že mu tehdy bylo asi osm, celkem dobře pobral poměry. Když je málo základů a více štuků = výrazné modré sýry, odlehčim nasekaným ledovým salátem.
A kdybyste chtěli vědět, co se mnou v tuhle chvíli dělá zdejší recept: Našla jsem krabici se čtyřiadvaceti Enciány za 60 korun. Vidina naloženého, pomazánky a teplých chlebíčků nás tady nažhavila téměř k nepříčetnosti… a než ten můj pomalej krám načetl další krok, někdo nám vyfouknul doručovací okno. Poslední možné, protože šlo o poslední den spotřeby – což u většiny sýrů znamená, že začínají mít chuť a vůni… Pláč a skřípšní zubů. Chci se uklidnit na Bramborce a ono baf! sejrovej salát! Počkej v Po práci, Haderko. Já ti natrhnu perka, se mi zdá!
Bojiiiiiiim
Neznám Encián,co jest to,prosím?
Jinak pojmenovaný Hermelín. Tuším, že Slováci ho vyrábějí. 🙂
Aaaaano. Dobrý a levnější…
Děkuji….
No já bych se toho data spotřeby až tolik nebála. Pokud jsou dobře skladované, tak by to na jejich kvalitě nemělo nic ubrat ještě pár dnů. Naložené mohou být i ty měkčí – vydlabej vnitřky, rozmickuj s trochou másla a lučiny, přidej koření dle chuti – dávám chilli, česnek, kdo může, tak sekané ořechy, lze vmíchat sterilovanou papriku, sekané olivy, kapary…… prostě podle chuti. Pak se ty vydlabance zase naplní a naloží do oleje s feferonkou, cibulkou, divokým kořením a je to za pár dnů jedlé. Rozpůlený prozradí, zda je měkkost už na hraně. Pokud to ještě jde, tak půlku potřu chilli pastou, přidám pár plátků šunky a přiklopím druhou. Obalím v trojobalu: mouka, vejce, strouhanka a opakuji vejce a strouhanku. Tím se vytvoří silnější obal a neroztéká se výsledný produkt při smažení. Sýrová pomatlánka popsaná výše je také lepší z lehce uzrálého než z úplně čerstvého. Dělám tu základní verzi, ale miluju česnekovou. Takže do pomatlánka má pěknou sílu. A nakonec taková půlka hermelínu nebo Enciánu zapečená na toastu v troubě je taky mňamka. I brambory pokrájené na půlky a upečené ve slupce a pak na ně kousek sýra a znovu s tím do trouby než se rozteče a lehce zbublinkovatí – tak to taky můžu.
No právě, že já o ně přišla! Kvůli datu spotřeby! Teď by teprve začaly být zralé…
Sýrový salát dělám taky – cihlipu, Nivu a hermelín, majolky málo, zakysanou, když není majolka, stačí i jen ta zakysaná, kapii, cibulku, petrtelku nahoru. Šunku jsem dala jen jednou, pro mně je lepší jen ten sýr.
Né ….CIHLU!!
cihlipa je lepší :o)
Sýrová s vajíčky majonézou a česnekem je labůžo.Já si teď sýruju vesele neboť jsem k nedávným narozeninám dostala koš sýrů které mám ráda ale jsou na mě příliš drahé.A ze všech úplně nejraději mám hodně zralou gorgonzolu!
Já nedâvno dostala půlkolo Nivy, a to byly hody na deset způsobů!!
Jejda, taky bych uvítala takové dary!
Sýry já uád, moooc uád.
Máte někdo, prosím, nějaký tip co s fritézou, která byla dloooooouho nepoužívaná, ale zbyl v ní ještě tuk. Ten jsem vydlabala a vyhodila. Ale zbytky jsem rozpustila a vysála papírovými utěrkami. Koš dám do myčky, do fritézy jsem nalila mycí prostředek se savem a nechám jí ještě projít horkým procesem. Pak vše vypustím hadičkou.
Mám ale obavu, aby nebyla i přes tuhle péči nějak cítit.
Máte s tím nějaké zkušenosti? Nechám jí otevřenou, aby větrala, vyhodila jsem i všechny ty filtry nahoře (je to docela drahý přístroj, který jsem používala, ale pak byl ponechán osudu a až teprve teď jsem si ho mohla odvézt). Filtry si nastříhám sama, s tím problém není, ale ten vnitřek, tam si nejsem jistá.
Já nevím ale když se mi povede něco připálit tak jako likvidátor smradu používám ocet.Pak je taky dobrá soda.Záleží ale jaký má fritéza povrch.Možná by šlo něco vygooglit.
Jo, tak jsem to vyčistila, propláchla vodou a teď je v ní octová voda. Horní část jsem vzala důkladně čímsi na trouby, šlo to krásně dolů, až vypustím vodu, bude jak nová. Akorát netuším co s ní, protože pro dva řízečky, které si jednou usmažím je přeci jen dost předimezovaná.
Sýrovou pomazánku máme rádi, chutná nám z více druhů sýra, raději sýr i vajíčka krájím, spojuji majolkou. Cibuli dávám, ale jen do množství, které sníme hned. Když pomazánka zbude na další den, tak do základu cibuli nedám. Jak je cibule v pomazánce do druhého dne, tak pustí trochu šťávy a zdá se mi nahořklá a mokrá, proto ji přidám až před konzumací, a to u jakékoliv pomazánky.
Jinak je krásný dárek, dostat koš různých sýrů, nebo klobáskovou kytku. I když jsem mlsná, je to lepší než bonboniéra, jen to zatím u nás nikoho nenapadlo. 🙂
Ke krájení sýrů: Nepočítám, když se servíruje samotný. Ale když krájím něco do tvrdosti cihly, sýr nechám trochu zteplat, aby mírně vyměkl, nakrájím kusy patřičné velikosti a ty pak proženu kráječem na vejce, otočim o 90°a překrojim znovu. Pidikostičky s čtvrtinou práce. Větší kostičky na bramborovém kolečku. No a do umazánek strouhám v robotu na střídačku s cibulí – díky tomu zamaštěnému disku nezhořkne. Co už ale nikdy neudělám, je strouhání pórku. To jsem onehdy dělala salát. Mašina nastartovaná, polykala mrkve, celer, prostě míchaný salát. Poslední nápad- na stojáka tam cpát pórek… No postupně jej ubylo asi půl, usoudila jsem, že stačí. Táhnu tedy zbytek ven a ejhle! Nové mávátko! Tu věc to prostě nestrouhalo, jen cupovalo na pruhy, které zůstávaly pevně spojené s kmenem. V salátu homeopatické množství, v ruce střapec jak na C&K lampasácké helmici. A já výraz udiveného debílka… Holky se válely smíchy, já až když mi to došlo… A tak bylo jasno, že další teplé jídlo bude pórková, neb kadeře se snadno rozmickujou. A do pórku už jen nožem…
Já mám někde v krabici – asi stopadesáté krabici, takový úžasný pomáhač, kdysi se to prodávalo přes nějaký e-shop. To fakt nadělá skvělé malé/velké kostičky, proužky, kolečka, co si kdo vzpomene a hned ty útvary padají dolů do mističky, víčko na ni a uložit do ledničky…… fakt to byl tehdy dobrý dárek.
Jéje, prima nápad žádný z těchhle kráječů mne na sýr nenapadl …
Boye, ty mě jednou zahubíš.
Taky jsem neodolala a včera upatlala. Použila jsem blaťácké zlato, eidem, najemno nakrájený porek a paprika, 2 plátky zbylé libové anglické, mrkev nastrouhaná na hrubo,2 vajíčka na tvrdo, bílý jogurt a 2 lžíce majonézy, sůl a pepř. Byla dobrá i neuleželá, ale dnes byl k obědu zbytek uleželý a olalááááá. Byla jsem v extázi
Tedy, ty už po obídku? U nás se začínají teprve roztápět vysoké pece a v hůstech honím máček ze snídaňového pečiva… My obědváme pozdě, neb přesně za hodinu se začnou děvenky trousit ze škol, tak u nás ve tři. Holt to dopolední jídlo řešim u jedné dvojitou sváčou, kterou sežvejká při čekání na autobus a ta druhá IN a TRENDY chodí s kamarádkou (taky bezlepkovou) do Frutissima, kde si udělaly voko, protekci a slevový karty a dávají si napůl dávky nějaké superzdravé siláže…
U nás dneska brambory a tvaroh s blbinkami – ráno jsem plela záhonek pro gladioly, tak mám hafo zdravých věcí…
To víš….hlad. Snídám okolo půl 6, tak myslím že jsem neobědvala tak brzo :o)
Šmankote! Ty snídáš v noci!
Ty máš hospodářství? Tam je to jasný. Takhle pro mě chodívali na chalupě, když se v noci rodilo tele a potřebovali pomoc. Věděli, že já budu ještě vzhůru 🙂
Ne,jsem ranní ptáče a strašně mě to štve. Budím se sama bez budíku mezi 4a 5.
I o víkendu 🙁