(716) Čočka po orientálsku

350 g čočky
1 velká cibule
2 stroužky česneku
máslo
olej
kari
3 lžíce rajčatového protlaku
cukr, sůl, pepř
ocet (dle chuti)

Čočku klasicky namočíme. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a osmažíme v rozehřátém   másle s pár kapkami oleje. Přisypeme kari a necháme rozvonět.  Přidáme čočku i s vodou, rajčatový protlak, cukr (trošku)  a dusíme doměkka. Voda by se při dušení měla téměř odpařit. Hotovou čočku osolíme, opepříme a eventuálně mírně okyselíme. Podáváme ideálně se ztraceným vejcem.

Autorka receptu: HaderachKwisatz

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

16 komentářů: (716) Čočka po orientálsku

  1. jarybarka napsal:

    Kari a rajčatový protlak?Hmm neumím si tu chuť ani představit. ..tudíž vyzkouším a uvidím.Zato si umím představit jak dují větry?No co do lesa kousíček a pejsek bude rád,že jsme venku.

  2. a.rena napsal:

    Čočka s kari jo, dělávám, ale rajčatový protlak jsem nezkoušela, takže námět k vyzkoušení. Nedávno byla čočka klasicky, tak vyzkouším.

  3. Jarka Březinová napsal:

    Čočka po orientálsku? Nikdy jsem ji nedělala, ale umím si ji představit jinak. Bez rajčatového protlaku, mohl by tam být třeba jako základ osmažený pórek, česnek, zázvor a koření kari, nebo kurkuma, koriandr, ale to už je obsaženo v kari. Nevím, jak by to chutnalo, asi to sama vyzkouším.

  4. Katyp50 napsal:

    Oreintální by bylo pro mne to karí, ale protlak nevím nevím. Nicméně zní to zajímavě, možná to i zkusím.
    Já čočku nejraději klasickou, lehce zahuštěnou jíškou, jemně nakyselo, okurčička nebo nakládané houby, uzené nebo klobása k tomu……. Tuhle jsem sledovala Prostřeno, vařila tam slečna čočkovou polévku, přidala do ní spoustu uzeného a kyselé zelí, k tomu jim nabídla zakysanou smetanu. Nějak jsem to nepochopila a vypadalo to jako docela slušný blaf.

  5. lakysa22 napsal:

    Recepty od zdejších kuchatek jsou úžasné, je vidět, že všechny vaříte s láskou a z dobroty srdce se s ostatními o ně podělíte, ale kdy už některou z vás napadne poslat kousek k ochutnání???
    A vedení by mohlo jít příkladem…hihi

  6. Katyp50 napsal:

    Klidně si jednou dojeď do Mostu a já připravím pár jídel, která mám ráda a pochutnáme si obě. Jen pséka nech raději doma, aby si nepochutnal na kočkách. Nebo že by si pochutnaly ony na něm?

    • lakysa22 napsal:

      Kdepak, to je vrchní ochutnavač, to bych mu nemohla udělat. Zrovna teď řeším, kam ho v červnu vrazím…neteř se vdává v Čechách na hradě, psí škola, ktera by byla úplně OK, je obsazená až do září, psí hotel po mně chtěl jen 200,- a když jsem si spočítala, co všechno mi naúčtujou k tomu, tak mě tři dny vyjdou přes dva tisíce…asi budu doma..?

  7. BOYE napsal:

    Holky, protlaku v čočce se rozhodně nebojte! U nás orientálno celkem frčí a protlak, případně rajčata, naše čočky obohacují dost často… Přestože ke kari (té směsce z pytlíku) mám vztah rezervovaný, doma jej mám a občas používám. Tenhle recept je jedním z těch, kdy by pytlíkové dostalo milost. A to právě díky protlaku. Oproti recepisu bych protlak přidala ještě k rozvonícívajícímu se koření a zasmahla bych společně. Až poté bych přidala čočku s vodou. A co bych řešila opravdu zásadně je ten protlak. Ze standardních výrobků použít ten klasický z plechovek. Takový ten, který pamatujeme z doby, kdy ještě nebyly běžné pasátyfrutáty a drcené rajčáty v krabičkách… Kdyby mohlo být úplně po mém, dala bych pastu ze sušených rajčat v oleji (čímž by se toto krásně levné jídlo dostalo s cenou na evropskou úroveň 🙂 ).
    A zcela po pravdě: Nahoře maličko kecám, protože evolučně se naše domácí chutě a zvyky vyvinuly tak, že zcela při striktním zachování ingrediencí bych čočku uvařila zvlášť až po té ji smíchala s tím osmahlým ostatním a prohřála. 😉 To jsou následky požadavků malých diktátorů, které jsem v průběhu věků byla nucena ze zákona krmit…

  8. Haderach Kwisatz napsal:

    Úplně mimo mísu, ale neodolám – tohle na mně teď vyskočilo na netu:
    „A na závěr jedna smutná zpráva:
    Dnes zemřel S. Pellcheck, autor automatických oprav textů na mobilních telefonech.
    Jeho potřeb se bude kopat v úvěry večer. Chřest jeho pramatce, spi v kladce. „

  9. Jana Macůrková napsal:

    K té čočce – v Penny mají jak červenou, tak černou čočku, a za docela ucházející ceny. Dneska Benešov.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..