černá čočka
salátová okurka
čerstvý kopr
olej
vinný ocet
sůl
pepř
Uvařit černou čočku, nechat důkladně okapat. Osolit, opepřit, přidat na kostičky pokrájenou okurku, čerstvý kopr, dobrý olej a ocet. Navrch si můžete přidat grilované kousky masa, ztracené vejce nebo třeba mozarellu.
Recept na mou prosbu poslala Věra M., protože ho pořád někde schovávala do vláken, a omlouvá se za nepodařenou fotku (že prý měla zvadlý kopr a měla to fotit na bílém talíři). Ale já myslím, že to nevadí, hlavně že to bude chutnat 🙂
Díky, Věrko. A tím končím zdravožerný týden 🙂
Neboj, já na něj zítra navážu…..???
Aby z nás nebyli králíci 🙂
Ještě tam tak šupnout trošku zelené jarní cibulky, ale neměla jsem…..a ten ocet používám bílý vinný z „Lidela“
Právě včera jsme měli na malé oslavě jako přílohu tento salát z černé čočky, sice bez kopru, ale byl výborný. Doporučuji všem.
A vo tom to je! (Myslím tím to chutnání). Udělám. Kopr můžu, okurku taky. Maso bude bonus. Možná by mohlo být dobré i s vyškvařenou slaninou. Já si někdy dělávám rychlovku – do uvařené čočky vmíchám zakysanou smetanu, česnek, pepř a zakápnu dobrou sojovkou. Solit už většinou netřeba. Černou čočku jsem ještě nedělala, tak to někdy zkusím s ní.
Já černou vůbec neznala (to jsem kuchařka, co?), navedla mě tady na ni až Bláhovka 🙂
Já jsem ji sice znala. ale vzhledem k tomu, že mi spíše připomínala broky, než cokoliv jedlého……
Já navádím jen k samým černotám :-).
Jinak Černá jsem byla už za svobodna.
Muhehehe, tak proto!
Já kolem ní kroužila v super-hyper, zakoupila jsem teprve, když se objevila tady. Ješte jsem nezkusila, ale asi udělám rychlovku podle a.reny, viz nahoře ?
Pro lepší chuť přidej trochu majonézy, na to jsem zapomněla.
Na mobilu to vypadá jako prasklé kroupové jelito ? ale nekritizuji poněvadž to neznám.Možná někdy vyzkouším.Teď už bych si ale dala nějakou“prasárničku“po tom zdravém týdnu. Něco hodně dobrého a s masem a sýrem a šťavnatého a mastné prsty….aha a zrovna koukám na gril.Tak už vím! ??
Dej sem to jelito ?, mňam . Zetak z Deutschlandu jej poprvé jedl někde v Praze ( myslím u Fleku ) a teď reklamuje pokaždé , ze by chtěl a proč jsme jelita před nim tolik let tajili?
Přitom ale v Němcích je jelito celkem běžný a známý (Blutwurst), tak nevím, kde žil.
Oni to jinak kořeni, rozdíl je značný – myslím chuťově.
Jeho mladsi bratr ji jen rizky a hranolky a tak . V životě neměli omáčku nejakou. Když jsem u nich a zetak přijde z práce , tak vždy nadšený : jeee, tady voní české jídlo ?. Takže oni to tam mají , ale nejedi … rodiče to taky nevarili . To nepochopis ???. Na Velikonoce jsem udělala brynzove halušky a všichni si dali !!! Dcera , děti i on , chápete ???
A už jsi mu řekla, že tady u nás je jelit plná vláda? Že jelito je v podstatě každý druhý?
Čočka u nás frčí, okurky a kopr taky a saláti jakbysmet. Tak vytáhneme balíček a půjdeme do něj. Bude se ztraceným vejcem, pokud se nám jej podaří najít…
Jste tu takoví chytří. Co byste odpověděli na otázku: Je kokos savec, když je chlupatej a má mlíko? (děvenky jsou dnes obzvláště vtipné)…
Kokos je vysavec! Brou devenkam 🙂