Na kuličky:
mleté maso
sůl
jarní cibulka
trochu chilli vloček
trocha vařené rýže
Podklad:
cibule
sklenice pečených rajčat
paprika
houby
petrželka
tymián
bobkový listopad
čertovská omáčka
Uhňácané koule zlehka osmažit na másle. V zapékací nádobě smíchat cibuli na klínky, sklenici pečených rajčátek, půl sáčku mražených paprik, půl sáčku mražených hub, hrst petrželky, trochu tymiánu, dva bobkové listy, půl sklenice čertovské omáčky. Na to posadit masové koule a celé péct asi hodinu v troubě.
Z vyrabovaného mrazáku vařila: Devětapadesátka
Krása krása, ale co to jsou pečená rajčata?? To já určitě nemít…
Já myslím, že s úspěchem můžeš použít čerstvá nebo konzervovaná.
Plech vymažeme olivovým olejem a poklademe rozpůlenými rajčaty řezem nahoru.
Na každou polovinu rajčete přijde – snažíme se přímo na rozkrojené rajče: špetka tymiánu, plátečky česneku, posypat hnědým cukrem (udělá prima karamelovou příchuť!), pokapat balzamikovým octem a olivovým olejem.
Pečeme zvolna nejdříve 150°C, po 1/2 na 120°C cca 2 – 3 hodiny podle velikosti rajčat.
Po této době se rajčata pěkně scvrknou, ale uvnitř zůstane šťávička. Možná se zdá doba pečení dlouhá, ale celou dobu si nemusíme rajčat všímat. (Čas pečení je orientační, řídíte se velikostí rajčat a vůní linoucí se z trouby, nesmí se připalovat-pečeme zvolna!).
Varianty uskladnění:
– sklenice vypláchneme vařící vodou a necháme vysušit v troubě zapnuté na 140°C po dobu 10 min.
-. ještě horké rajčata natlačíme do sklenic, dobře zavíčkujeme, horké obrátíme dnem vzhůru a vychládlé uskladníme v chladu a temnu.
– sklenice naplníme, zavíčkujeme a sterilujeme 10min. na 80°C Dále postup stejný.
Až přijde doba rajčat, dáme to sem znova jako recept.
Přesně tak, až přijde doba rajčat. . . .
Zatím jsou tak 50 cm vysoká a plody nikde :-(. Jak já se na ně těším. Je zajímavé, že i když je mám zakázaná, tak po domácích mi nic není, ale kupovaná mi dobře neudělají.
Jen ten česnek v receptu bude asi problém. Nu což, koupím jedlou sodu a bude to :-).
Nedávej tam česnek, ne? Není třeba.
Helenko,děkujio za nívod a až budou (a snad ano),tak to zkusím.
Vypadá to mňamózně.
Omlouvám se,mám novou klábosnici a sem tam se asi přepíšu.
Náhodou, ten „nívod“ je krásné nové slovo do sbírky překlepů. Díky ☺
Zbytkové recepty, když člověk potřebuje na jaře vyklidit mrazák, jsou většinou ty nejlepší. A každá z nás určitě najde tu nejdůležitější surovinu – fantazii.
Čili – vynechám to čili, místo petrželky petrtelku a pišmáknu si! Dnes houbovou omáčku? – taky čistím mrazák?
Pišmákni, Sašenko, pišmákni 🙂 🙂 🙂
A já tam napsala petrtelku!!!
Sašenka si piěmákne. Zvláště na bobkovém listopadu, Helenko…
Dopr! Pišmákne, ne piěmákne.
Muhehe! 🙂 🙂 🙂
Jojo, ten listopad se mi obzvláště líbil..??
Juj to vypadá moc pěkně.Asi to taky moc voní.
To bych si dala mňam.
U nás dneska též masové kuličky v zeleninovém ragů – uvařeno již včera. Na oleji orestnutá jarní cibulka, nadrobno nakrájená mrkev a řepíkatý celer. Po orestování zalít plechovkou nakrájených rajčat a do tohoto základu posadit kuličky z mletého hovězího masa, obaleného v hladké mouce, ochuceného solí, pepřem a tymiánem. Trochu podlít vodou a dusit. K tomu pouze čerstvá bagetka, může být i opečená.
I tohle vypadá velmi dobře.
Jo, je to i dobré, ale já si dnes nedám nic, neboť jsem teď přišla od zubaře, no a dva zuby jsem mu tam nechala. Jau, jau.
Jani, to vypadá moc pěkně. Asi už vím co uvařit o víkendu. Sliny se mi sbíhají.
Tohle vypadá fantasticky. Určitě to udělám jako spoustu jiných receptů z Bramboračky. Hlavně teď jsem získala inspiraci jak zpracovat keříčková rajčata z obchodu. Chuť mají jako polystyrén a strašně tvrdou slupku. Jíst se normálně nedají. Tak je přihodím k naloženým kuřecím křídlům, která mám v plánu na dnešek a upeču je s nimi. Díky za inspiraci.
KONEČNĚ PRŠÍÍÍÍÍÍÍÍÍ!!!!!
Požádal mě kamarád o pomoc. Jeho známá zemřela o Velikonocích a doma zůstala dcera (20 let a syn 12 let). Sestra se o brášku a domácnost vzorně stará a k tomu studuje, kamarád jí nakoupí a ona vaří i pro něj. Ale čeká jí dlouhodobě plánovaná operace obou kolen (vrozená vada). Takže bude nepohyblivá min. 2 týdny. Budu jim obden jezdit uvařit, vyprat a trochu poklidit. Do Loun to tak daleko není a zvládnout se to dá. On mi pomohl a pomáhá stále, takže proč nevyhovět. A chci jídla vařit tak, aby jim to vyšlo vždy na 2 dny třeba s nějakou obměnou přílohy nebo tak. Takže si proberu recepty a určitě něco dáme dohromady co i jim bude chutnat a nestrávím s tím spoustu času. Na Bramborajdu je prostě spoleh.
A na Tebe taky! Jsi moc hodná, já Ti řeknu, tolik práce máš a ještě si přidáš, ale máš pravdu – pomáhat je třeba, hlavně, když máš co oplácet. Držím palce, abys to zvládla. Škoda, že jsi tak daleko, zapojila bych se..
Díky. Vařím ráda a konečně mám kde a pro koho.
Obden tam zajedu něco uvařit, obden doma něco upeču.
Až to tu konečně dodělám, budu mít času víc.
S tolika (chlupatejma) pomocníkama to zvládneš levou zadní, že? Ale vážně – je fajn, že se pořád ještě najdou lidi, co dokážou nezištně pomáhat. Na vlastní kůži jsem poznala jak je fajn, když někdo pomůže když je třeba a tak se taky snažím kde můžu pomoct. Kdo ví, kdy se zase vše otočí ….
Moc pěkný recept,ale musím Katynce napsat,že je to bezva ženská,musí
být moc hodná a je obdivuhodná.To se jen tak nevidí-klobouk dolů.
Díky, tolik chvály si snad nezasloužím. Když jsem byla na tom hodně zle po všech stránkách, tak „přátelé“ – s mnohými jsem vyrůstala a strávila dlouhé roky se na mně do jednoho vykašlali. Co kdybych po nich třeba něco chtěla. Pomohli mi lidé, které jsem sotva znala. Myslím, že podat pomocnou ruku a vrátit to zase jinam je dobře a mělo by to tak být.
Ono je to tak dost pravidelně, spíš ti pomohou lié, které nevidíš tak často, ale objeví se v pravý čas. Takové mám naštěstí kolem sebe taky. Hlavně takové, kterým můžeš vynadat, když to hrabe a potřebuješ vyventilovat. A oni řeknou, no jen mi vynadej, když ti to udělá dobře.
A pomoc také vracím stejným způsobem, klidně i lidem, které nvidím, jak je rok dlouhý. Ale vždycky lidem konkrétním, žádně anonymní sbírky.
Párkrát jsem se zklamala, nejvíc, když tu byly povodně, když jsem pak viděla, kam ta pomoc jde – a jelikož jsem nepoučitelná, tak párkrát i potom, tak už také jen konkrétnímu člověku.
Tak tohle vypadá velmi jedle a určitě vyzkouším s čerstvou zeleninou příští týden u dcerky v jižních krajích. Bobkový listopad si škubnu přímo ze stromku na dvorku a máťové buňky budou mít hody 😎 ….Díky za inspiraci !
Tak jsem 4 kousky rajčat rozpůlila, posypala třtinovým cukrem, místo tymiánu bazalku, česnek. Protože v ledničce zbylo asi 10 dkg vynikající anglické slaninky, pokrájené na hodně tenoučké plátky, ale už tam nějakou dobu byla, tak jsem jí vyložila malý litinový kastrolek, do něj naskládala ta rajčata a nechala péct dle doporučení. Rozvonělo se to, a já jsem po snížení teploty navrch cákla kapku krémového balsamica a přidala před dopečením tenký plátek sýra navrch a ještě na pár minut vložila pod gril. Teď jsem dojedla s bílým chlebem a bylo to vynikající a bez práce. Ta slanina křupala, rajčátka šťavnatá, i ta tlustá slupka se dala sníst………… jak mám zase pokračovat v žehlení?????
Tohle bych si taky dala s chutí…..
Noumálně se tady stydím až se červenám …… fšecky tady píšete jak dnes vaříte a já nic. Včera jsem dorazila z kolbenky až dneska a dneska jsem tam byla ráno od 6, dom jsem dorazila až dost po šestnácté. Tož jsem po cestě v autě říkala (bacha, nešla jsem přes pole), že se stavíme v obchodě, zakoupíme párky a rohlíky a lehneme si. Ovšem to jsem si jen myslela, páč ten můj uviděl v akci goudu, zakoupil pořádný kus a už jsem po véče ….. smažáček, opečené brambory a tatarka. Jen jsem nevařila já, ale to moje zlato největší ☺Čím dál častěji si říkám, že bylo dobře, že si mě vybral a dva roky bojoval, abych si ho vůbec všimla.
Omlouvám se, vím, že to sem nepatří, ale nějak jsem měla nutkání se někomu svěřit. Všem krásný podvečer ☺
Naopak: TO SEM PATŘÍ! Je hezké mít někoho blízkého, kdo se postará když druhý nemůže.
V noci tu pršelo, pak se vyčasilo a teď se venku děje cosi šíleného – hromy, blesky a průtrž. Skvělé! Konečně voda, ochlazení, spláchnutý prach, pyl a špína. Užívám si to.
Já bych snad i mohla, ale už jsem nemohla, já se vážně těšila, až natáhnu nohy, nebudu chodit po schodech, nebudu myslet a nebudu nic dělat.
Fakt jsem za něj vděčná, to je chlap do nepohody, opravdu.
Tady také v noci pršelo, jen ten můj pravil, že by bylo potřeba, aby pršelo týden v tahu. To se nestalo, nyní svítí sluníčko.
A s tím pylem? Chápu, také jsem alergik do odkvětu řepky olejky …… navíc předěláváme ložnici a „umělci“ vzali na srovnání zdí a stropu flexu, tak si to umíš představit
Přesně takového chlapa mám doma už 40 roků. Vy ho všechny znáte jako toho, co mi fotí všechny recepty, ale on také umí vařit, když chce.
Jani, to je krásné vyznání ☺
Katyp má pravdu – patří! Je fajn vědět, že má kámoška vedle sebe hodného člověka…moc Ti to Úsměvko přeju!?
Máš tam chybku, mělo být ÚsměFko ☺