(751) Masové koule „co dům dal“

Na kuličky:
mleté maso
sůl
jarní cibulka
trochu chilli  vloček
trocha vařené rýže

Podklad:
cibule
sklenice pečených  rajčat
paprika
houby
petrželka
tymián
bobkový listopad
čertovská omáčka

Uhňácané koule  zlehka osmažit na másle. V zapékací nádobě smíchat cibuli na klínky, sklenici pečených rajčátek, půl sáčku mražených paprik, půl sáčku mražených hub, hrst petrželky, trochu tymiánu, dva bobkové listy, půl sklenice čertovské omáčky. Na to posadit masové koule a celé péct asi hodinu v troubě.

Z vyrabovaného mrazáku vařila: Devětapadesátka

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

38 komentářů: (751) Masové koule „co dům dal“

  1. Vera M. napsal:

    Krása krása, ale co to jsou pečená rajčata?? To já určitě nemít…

    • Haderach Kwisatz napsal:

      Já myslím, že s úspěchem můžeš použít čerstvá nebo konzervovaná.

    • Haderach Kwisatz napsal:

      Plech vymažeme olivovým olejem a poklademe rozpůlenými rajčaty řezem nahoru.
      Na každou polovinu rajčete přijde – snažíme se přímo na rozkrojené rajče: špetka tymiánu, plátečky česneku, posypat hnědým cukrem (udělá prima karamelovou příchuť!), pokapat balzamikovým octem a olivovým olejem.
      Pečeme zvolna nejdříve 150°C, po 1/2 na 120°C cca 2 – 3 hodiny podle velikosti rajčat.
      Po této době se rajčata pěkně scvrknou, ale uvnitř zůstane šťávička. Možná se zdá doba pečení dlouhá, ale celou dobu si nemusíme rajčat všímat. (Čas pečení je orientační, řídíte se velikostí rajčat a vůní linoucí se z trouby, nesmí se připalovat-pečeme zvolna!).
      Varianty uskladnění:
      – sklenice vypláchneme vařící vodou a necháme vysušit v troubě zapnuté na 140°C po dobu 10 min.
      -. ještě horké rajčata natlačíme do sklenic, dobře zavíčkujeme, horké obrátíme dnem vzhůru a vychládlé uskladníme v chladu a temnu.
      – sklenice naplníme, zavíčkujeme a sterilujeme 10min. na 80°C Dále postup stejný.

      Až přijde doba rajčat, dáme to sem znova jako recept.

  2. Jana Macůrková napsal:

    Zbytkové recepty, když člověk potřebuje na jaře vyklidit mrazák, jsou většinou ty nejlepší. A každá z nás určitě najde tu nejdůležitější surovinu – fantazii.

  3. lakysa22 napsal:

    Čili – vynechám to čili, místo petrželky petrtelku a pišmáknu si! Dnes houbovou omáčku? – taky čistím mrazák?

  4. jarybarka napsal:

    Juj to vypadá moc pěkně.Asi to taky moc voní.
    To bych si dala mňam.

  5. kveta.batkova napsal:

    U nás dneska též masové kuličky v zeleninovém ragů – uvařeno již včera. Na oleji orestnutá jarní cibulka, nadrobno nakrájená mrkev a řepíkatý celer. Po orestování zalít plechovkou nakrájených rajčat a do tohoto základu posadit kuličky z mletého hovězího masa, obaleného v hladké mouce, ochuceného solí, pepřem a tymiánem. Trochu podlít vodou a dusit. K tomu pouze čerstvá bagetka, může být i opečená.

  6. francizska1 napsal:

    Jani, to vypadá moc pěkně. Asi už vím co uvařit o víkendu. Sliny se mi sbíhají.

  7. Katyp50 napsal:

    Tohle vypadá fantasticky. Určitě to udělám jako spoustu jiných receptů z Bramboračky. Hlavně teď jsem získala inspiraci jak zpracovat keříčková rajčata z obchodu. Chuť mají jako polystyrén a strašně tvrdou slupku. Jíst se normálně nedají. Tak je přihodím k naloženým kuřecím křídlům, která mám v plánu na dnešek a upeču je s nimi. Díky za inspiraci.
    KONEČNĚ PRŠÍÍÍÍÍÍÍÍÍ!!!!!
    Požádal mě kamarád o pomoc. Jeho známá zemřela o Velikonocích a doma zůstala dcera (20 let a syn 12 let). Sestra se o brášku a domácnost vzorně stará a k tomu studuje, kamarád jí nakoupí a ona vaří i pro něj. Ale čeká jí dlouhodobě plánovaná operace obou kolen (vrozená vada). Takže bude nepohyblivá min. 2 týdny. Budu jim obden jezdit uvařit, vyprat a trochu poklidit. Do Loun to tak daleko není a zvládnout se to dá. On mi pomohl a pomáhá stále, takže proč nevyhovět. A chci jídla vařit tak, aby jim to vyšlo vždy na 2 dny třeba s nějakou obměnou přílohy nebo tak. Takže si proberu recepty a určitě něco dáme dohromady co i jim bude chutnat a nestrávím s tím spoustu času. Na Bramborajdu je prostě spoleh.

    • lakysa22 napsal:

      A na Tebe taky! Jsi moc hodná, já Ti řeknu, tolik práce máš a ještě si přidáš, ale máš pravdu – pomáhat je třeba, hlavně, když máš co oplácet. Držím palce, abys to zvládla. Škoda, že jsi tak daleko, zapojila bych se..

    • IvaC napsal:

      Moc pěkný recept,ale musím Katynce napsat,že je to bezva ženská,musí
      být moc hodná a je obdivuhodná.To se jen tak nevidí-klobouk dolů.

      • Katyp50 napsal:

        Díky, tolik chvály si snad nezasloužím. Když jsem byla na tom hodně zle po všech stránkách, tak „přátelé“ – s mnohými jsem vyrůstala a strávila dlouhé roky se na mně do jednoho vykašlali. Co kdybych po nich třeba něco chtěla. Pomohli mi lidé, které jsem sotva znala. Myslím, že podat pomocnou ruku a vrátit to zase jinam je dobře a mělo by to tak být.

        • Jana Macůrková napsal:

          Ono je to tak dost pravidelně, spíš ti pomohou lié, které nevidíš tak často, ale objeví se v pravý čas. Takové mám naštěstí kolem sebe taky. Hlavně takové, kterým můžeš vynadat, když to hrabe a potřebuješ vyventilovat. A oni řeknou, no jen mi vynadej, když ti to udělá dobře.
          A pomoc také vracím stejným způsobem, klidně i lidem, které nvidím, jak je rok dlouhý. Ale vždycky lidem konkrétním, žádně anonymní sbírky.

          • lakysa22 napsal:

            Párkrát jsem se zklamala, nejvíc, když tu byly povodně, když jsem pak viděla, kam ta pomoc jde – a jelikož jsem nepoučitelná, tak párkrát i potom, tak už také jen konkrétnímu člověku.

  8. kvetula.v napsal:

    Tak tohle vypadá velmi jedle a určitě vyzkouším s čerstvou zeleninou příští týden u dcerky v jižních krajích. Bobkový listopad si škubnu přímo ze stromku na dvorku a máťové buňky budou mít hody 😎 ….Díky za inspiraci !

  9. Katyp50 napsal:

    Tak jsem 4 kousky rajčat rozpůlila, posypala třtinovým cukrem, místo tymiánu bazalku, česnek. Protože v ledničce zbylo asi 10 dkg vynikající anglické slaninky, pokrájené na hodně tenoučké plátky, ale už tam nějakou dobu byla, tak jsem jí vyložila malý litinový kastrolek, do něj naskládala ta rajčata a nechala péct dle doporučení. Rozvonělo se to, a já jsem po snížení teploty navrch cákla kapku krémového balsamica a přidala před dopečením tenký plátek sýra navrch a ještě na pár minut vložila pod gril. Teď jsem dojedla s bílým chlebem a bylo to vynikající a bez práce. Ta slanina křupala, rajčátka šťavnatá, i ta tlustá slupka se dala sníst………… jak mám zase pokračovat v žehlení?????

  10. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Noumálně se tady stydím až se červenám …… fšecky tady píšete jak dnes vaříte a já nic. Včera jsem dorazila z kolbenky až dneska a dneska jsem tam byla ráno od 6, dom jsem dorazila až dost po šestnácté. Tož jsem po cestě v autě říkala (bacha, nešla jsem přes pole), že se stavíme v obchodě, zakoupíme párky a rohlíky a lehneme si. Ovšem to jsem si jen myslela, páč ten můj uviděl v akci goudu, zakoupil pořádný kus a už jsem po véče ….. smažáček, opečené brambory a tatarka. Jen jsem nevařila já, ale to moje zlato největší ☺Čím dál častěji si říkám, že bylo dobře, že si mě vybral a dva roky bojoval, abych si ho vůbec všimla.
    Omlouvám se, vím, že to sem nepatří, ale nějak jsem měla nutkání se někomu svěřit. Všem krásný podvečer ☺

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..