aneb Závitky kouzelníka Pokustóna
rýžový papír
kulatozrnná rýže
tymián čerstvý
pažitka
kousek karotky
kousek čerstvé kapie
citronová kůra
uzená makrela
pečené kuřecí prso
Uduste rýži do měkka.
Polovinu smíchejte s nasekanou pažitkou, polovinu s nasekaným tymiánem a pár strouhnutími citronové kůry. Kapii a karotku nakrájejte na tenké nudličky. Pevnější maso z makrely rozdělte na kousky (ze zbytku udělejte třeba pomazánku), kuřecí prso natrhejte po vlákně na přiměřené pruhy. Na mokrý a dobře zvláčnělý papír dejte podlouhlou hromádku rýže, 2 – 3 proužky zeleniny a kousek masa. Do tymiánové makrelu a kapii, do pažitkové kuře a karotku. Zaviňte balíčky a zlehka smažte na oleji. Při smažení nespěchejte. Papír se často přilepí k pánvi a nejde obrátit. Klidně čekejte, za chvíli se pustí a bude volně manipulovatelný.
Recept poslala BOYE a s ním pár dobrých rad: Na doporučení ‚našeho‘ Vietnamce někdy máčím papír v pivu (dnes to byla voda). Díky jednoduchým (a veskrze evropským) chutím uvnitř závitků lze podávat s jakoukoli exotickou či zcela českou studenou omáčkou. S křupavým salátovým listím je to dobrá večeře nebo lehký oběd.
Taky dělám,ale mně se víc osvědčilo namočení papíru do misky s teplou vodou,teplé pivo by nebylo asi nic moc.Jinak přidávám rýžové nudle,ledový salát,někdy i „krabí“ tyčinky,
mrkev a bylinky nebo co dům dá.Lehce osmahnu a pak na chvíli strčím do trouby dodělat.Díky za připomenutí……….
Ledový salát před tepelným zpracováním? Není pak jak hadr?
Nám to nevadí,to není tak dlouho.A kdyby to někomu vadilo,stačí to jen zamotat a pak máčet bez tepelného zpracování do nějaké omáčky.
Teď jsem si uvědomila.že rýži vůbec nedávám ,spíš různou zeleninu,atd…….
Dobrá inspirace, to, že po krátkém osmažení mohu šoupnout závitky na chvíli do trouby dodělat. Místo rýže bych volila rýžové vlasové nudle a místo ledového salátu čínské zelí. Výhoda u tohoto receptu je, že si tam může dát každý co má doma a co mu vyhovuje.
Taky nedávám rýži, ale rýžové nudle a čínské zelí nebo klasické zelí, spařené. Co bych tam nedala je uzená makrela, protože mně ta uzená ryba tepelně zpracovaná nesedí chuťově. Zastudena s tvarohem, jarní cibulkou, kořením – to ano, ale tepelně upravená ne. Ale je pravda, že na zpracování zbytečků domácích je to skvělý recept a hlavně chutný.
Ještě doporučuji máčet před vsunutím do úst v sezamové nebo ostré chilli omáčce, lze i sweet and sour.
Jo, to namočení v omáčce je pro mě nezbytné.
Pak jsou to ale nudlový závitky 🙂
Tak se to nazve podle rýžového papíru 🙂
Nudle jsou také rýžové.
Smažené jsem nezkoušela. Dělávám občas závitky naplněné uvařenými tenkými asijskými nudlemi, kouskem uvařeného vajíčka, salátovou okurkou nebo paprikou nebo avokádem k tomu kousek masa, kousek salátového lupení a hodně koriandru.
Jj koriandr je v tom vynikající.
Prostě klasika jarní závitky 🙂
Už přemýšlím o víkendovém papu.
Co teda mě nemine je vaření meduňkového sirupu. Dostanu náruč meduňky, tak se s tím tady musím trochu poprat. Ale je vynikající a na noc čaj s tímhle sirupem je zklidňující a harmonizující. Meduňka je čerstvá, velmi aromatická, tak tu sice k tomu chaosu co tu stále panuje ještě přibude další, ale já se na to těším.
a jak ten sirup děláš?
Pošli mi recept, ano, prosím? Obrázek vyčaruju.
Určitě pošlu, je výborný. Dá se tak udělat i mátový. Letos mám vylepšený recept.
Já se přiznám, že sem tyto „papírové“ závitky zatím ani nejedla ani nedělala.Teď mám v receptu a v komentářích spoustu inspirace.Jen mám drobnou obavu jestli to není moc mastné po smažení?
Ne, není. Ten papír tuk nenasaje, to je jeho velká výhoda.